Titul, který je ženským ekvivalentem hodnosti čestný rytíř, obdržela Jolie za její práci v boji proti sexuálnímu násilí ve válečných zónách.

Použít smí jen zkratku

Hollywoodská hvězda a zároveň zvláštní vyslankyně OSN se tak zařadila po bok legend, jakými jsou Steven Spielberg (67) či Ronald Reagan (†93). Nebývá přitom zvykem, aby tento titul dostal člověk, který nemá britské občanství. A právě proto, že Jolie je Američanka, nebude smět používat označení »Dame« před svým jménem.

Ovšem jako všichni členové řádu může užívat zkratku, v tomto případě DBE (Dame Commander). Nyní se tak smí podepisovat: Angelina Jolie, DBE. „Hrozně moc to pro mě znamená,“ prohlásila herečka, která do Londýna dorazila na globální summit proti sexuálnímu násilí.

Další noví rytíři

Držitel Oscara…

Kromě Angeliny Jolie královna vyznamenala stovky dalších lidí, od vojáků přes úředníky až po podnikatele. Do šlechtického stavu byl povýšen i trojnásobný držitel Oscara, herec Daniel Day-Lewis (57). „Jsem ohromen a stejně tak nadšen,“ poděkoval.

…a mladík, který podlehl rakovině

Alžběta II. ocenila i mladíka, jehož boj s rakovinou sledoval celý svět. Stephen Sutton (19), kterému v 15 letech diagnostikovali konečnou fázi rakoviny tlustého střeva, dokázal před smrtí vybrat 107 milionů korun na charitu. „Jsem strašně pyšná,“ vzkázal matka chlapce, který »in memoriam« získal Řád britského impéria MBE.