Nejstarší monarcha

Z hlediska věku je nestarším vládnoucím britským monarchou všech dob. Co se týče délky panování, je zatím na druhém místě. Déle vládla jen královna Viktorie (+82) - 63 let a 217 dní. Alžběta ji překoná 10. září 2015. Je možnost, že 26. května 2024, kdy jí bude 98, se stane nejdéle vládnoucím monarchou v historii Evropy – v tento den překoná i krále Ludvíka XIV. (panoval 72 let).

Největší láska

Do svého budoucího manžela, Philipa (90), prince řeckého a dánského,  se zamilovala v červnu 1939. Provdala se za něj 20. listopadu 1947. Její lásku k Philipovi nesla Královna Matka (+101) dost těžce. Byl bez peněz, bez země, kde by panoval a navíc byl i jiného vyznání. Alžběta musela na svatební šaty ušetřit z přídělových kupónů na látku. Šaty měly přesto dlouhatánskou vlečku a byly pošity 10 000 perlami. Ty asi na příděl nebyly.  Novomanželé obdrželi z celého světa 2500 svatebních darů.

Nejsledovanější korunovace

Královnou se stala na stromě. Nahoru vylezla jako princezna, slezla už jako královna. V té době byla totiž s manželem v Keni, bydleli v resortu Treetops Hotel, který má apartmány postaveny v korunách stromů. Princezna s manželem se právě chystali večeřet, když se (6. února 1952) oficiálně dozvěděla o smrti svého otce a byla prohlášena královnou. Oficiální korunovace se konala 2. června 1953. I když počet televizorů v britských  domácnostech  byl 3 miliony, přesto přenos sledovalo 20 milionů lidí, dalších asi 12 miliónů ji poslouchalo prostřednictvím rozhlasu.V Americe pak ze záznamu korunovaci vidělo 100 milionů lidí.

Nejhorší rok

Královna nazvala ve svém projevu 24. listopadu 1992 právě končící rok „příšerným“.

V tomto roce se její syn Andrew formálně rozešel se svou manželkou Sarah, manželství Charlese a Diany procházelo krizí a dcera Anna se rozvedla s manželem, kapitánem Markem Philipsem. Během státní návštěvy Německa v říjnu na ni demonstranti v Drážďanech házeli vejce a v listopadu byl Windsor  poničen požárem.  A to ještě královna netušila, že „strašlivý rok“ nekončí.  O dva dny později premiér John Major vyhlásil reformu královských financí, královna musela začít platit daně a byl jí snížen státní příspěvek na chod královského dvora.

Nejhorší tchýně

O velmi napjatém vztahu mezi královnou a její snachou Dianou (+ 36), se popsaly stohy papíru. Když Diana zahynula při autonehodě v Paříži, byla královna se svými vnuky mimo Londýn. Podařilo se jí pět dní držet oba Dianiny syny mimo pozornost tisku a veřejnosti. Odloučenost královské rodiny způsobila ovšem pohoršení veřejnosti. A tak královna 5. září, den před Dianiným pohřbem, vyjádřila ve veřejném projevu Dianě, jako matce svých vnuků, svůj obdiv. O těchto dnech pojednává film The Queen z roku 2006, v hlavní roli s Helen Mirrenovou.

Nejvzácnější sbírka

Vlastní nejvzácnější soukromou sbírku známek na světě. Filatelii se začala více věnovat v roce 1952 po smrti svého otce, po němž sbírku zdědila.

Mezi její další koníčky patří dostihy, filmy a seriály s postavou Doctor Who a sitcom Last of the Summer Wine z roku 1973. Miluje pejsky rasy corgi a během svého života jich měla více než 30.

Málo se ví, že má velmi ráda tradiční skotské tance.

Nejkrásnější diamant

Hodnota jejího soukromého majetku se odhaduje na cca 450 milionů liber (téměř 14 miliard korun). Vlastní mimo jiné i nejkrásnější růžový diamant světa. Je středem květinové brože a váží 54,5 karátu. I když korunovační klenoty jsou vlastnictvím státu, přesto vlastní britská královská rodina obrovskou sbírku drahých kamenů včetně jedněch z největších  exemplářů diamantů, safírů, smaragdů a rubínů.

Nejrozsáhlejší charita

Jako konstituční monarcha nedává najevo své politické názory, ale je známo, že  má hluboký smysl pro spravedlnost. Je patronkou více než 600 charitativních a jiných organizací. Mimo jiné se zajímá o skautské hnutí a od roku 1952 je patronem Skautské asociace.

Nejodvážnější reakce

Odvahu a jezdecké schopnosti prokázala roku 1981 při slavnostním střídání stráži. Při jízdě po ulici Mall na ni bylo vypáleno šest střel, její kůň Burmes se splašil, ale ona ho zvládla a pokračovala v jízdě. Při vyšetřování se zjistilo, že nábojnice byly slepé. „Atentátník“  Marcus Sarjeant (tehdy 17), byl odsouzen k 5letému vězení, po třech letech byl propuštěn. V roce 1982 se královna ocitla v jiné riskantní situaci, když se probudila ve své ložnici v Buckinghamském paláci a spatřila cizího muže. Byl to jakýsi Michael Fagan. Královna zůstala klidná a sedm minut do příjezdu policie s mužem mluvila.

Nejvíce klobouků

Co se týče módy, už dlouhá léta nosí pastelově barevné kostýmky a kabátky, které její 163 cm vysoké postavě lichotí. Pozornost však budí hlavně její dekorativní klobouky. Kolik jich vlastně má, se přesně neví, ale její sbírka patří mezi největší na světě. O šatník a oblékání královny se stará osobní asistentka Angela Kelly s týmem. Kromě šatů mají na starosti i látky, z nichž některé královna dostala darem ještě v době, kdy byla princezna. Přesto jsou stále kvalitní a použitelné.

Napište královně!

Psát můžete na tuto adresu:

Her Majesty The Queen

Buckingham Palace

London SW1A 1AA

 

Jako oslovení se používá „Madam“ a na závěr dopisu před podpisem se užívá fráze:

„I have the honour to be, Madam, Your Majesty's humble and obedient servant“.

(Mám tu čest, Madam, být pokorným služebníkem Vašeho Veličenstva).

Je to obvyklé u oficiálních dopisů, ale není to povinné. Můžete psát i méně formálně.

Fotogalerie
7 fotografií