1. Narodila se 21. dubna 1926, narozeniny však slaví podle tradice dvakrát – jednou soukromě a podruhé veřejně vždy v jednu z červnových sobot.

2. Je druhým nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu po královně Viktorii, na kterou jí schází 4 roky.

Dětství a mládí

3. Na svět přišla císařským řezem.

4. Do školy chodit nemusela, učila se doma a nebo u arcibiskupa canterburského. Nemá tedy žádné oficiální vzdělání. Aby se však mohla stýkat s ostatními děvčaty svého věku, byla speciálně kvůli ní otevřena dívčí škola, organizovaná Buckinghamským palácem. Naučila se v ní vařit, starat se o děti, vyšívat, ale i jezdit na koni.

5. Během 2. světové války se připojila k ženskému pomocnému sboru jako Alžběta Windsorová. Tehdy se také naučila řídit a dokonce i opravovat auta.

Svatba a manželství

Alžběta II. a její manžel, princ Phillip
Autor: Profimedia.cz

6. Phillipa Mountbattena potkala poprvé ve 13 letech při návštěvě námořní akademie, o osm let později si ho vzala.

7. Phillip je Alžbětin vzdálený příbuzný (pravnuk královny Viktorie). V době svatby byl řeckým a dánským princem, až po ní se stal vévodou z Edinburghu. Svatbu mu však londýnské úřady jako cizinci povolily až po třech letech pobytu v Británii.

8. Královské svatby se nemohly zúčastnit Phillipovy sestry, protože měly za manžely nacistické důstojníky a otřesné zážitky z války byly ještě příliš čerstvé.

9. Alžbětiny svatební šaty byly ušity z hedvábí, které pocházelo z chovné stanice bourců morušových na hradě Lullingstone.

10. Zároveň však látku na svatební šaty pořídila Alžběta z přídělových kuponů, neboť několik let po válce ještě v Anglii fungoval přídělový systém.

11. Její snubní prsten byl vyroben z nugetu velšského zlata, který byl vytěžen v dole nedaleko města Dolgellau.

Alžběta II. vzpomíná na to, jak jí to kdysi slušelo coby nevěstě
Autor: Profimedia.cz

12. Na líbánky si nevěsta sbalila 15 kufrů, ženich jen dva.

13. Alžběta si odmítla vzít Philipovo jméno Mountbatten. Její muž přece jen zdaleka nedosahoval jejího postavení.

Manželský pár Phillip a Alžběta: V roce 1952 a 2007
Autor: Profimedia.cz

14. Nějaký čas spolu novomanželé strávili na Maltě, kde Philip sloužil jako námořní důstojník (1949 – 1951). Byla jedinou cizí zemí, kde společně žili.

15. To už byl na světě ale i její první syn Charles (*14. 11. 1948).

16. Královnin bývalý důvěrník lord Charteris o jejím manželovi Philipovi řekl: „Je jediným člověkem na světě, který se chová ke královně jako k lidské bytosti.“

Alžbětina vláda

17. Že Alžběta nastoupí na britský trůn, bylo zprvu velice nepravděpodobné. Byla až třetí v nástupnickém pořadí. Její strýc Eduard však abdikoval, aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou Američankou, po smrti svého otce Jiřího VI. již přišla na řadu Alžběta.

18. Zpráva o otcově skonu jí zastihla při návštěvě Keni, tehdy britské kolonie. Přenocovala zde i v hotelu Sagana Lodge, vystavěného v koruně stromu. S nadsázkou se dá říct, že večer vylezla na strom jako princezna, ráno slezla jako královna.

19. Oscarové drama Králova řeč pojednává právě o jejím otci Jiřím VI. Prohání se v něm proto i malá Alžběta.

20. Za dobu své vlády obdržela více než tři miliony dopisů.

21. Za její vlády se vystřídalo už 13 premiérů!

22. Každoročně si plní jednu ze svých povinností - otevírání prvního zasedání Parlamentu. Výjimku udělala jen v letech 1959 a 1963, kdy očekávala narození dalších synů - prince Andrewa a prince Edwarda.

Alžběta II. při každoročním zahajovací řeči před britským parlamentem
Autor: ČTK, EPA, REUTERS

23. Denně dostává Alžběta hlášení o tom, co se děje doma i ve světě. Každou středu v 18:30 jí informace přináší i předseda vlády, pokud je on i královna v Londýně.

24. Byla a je velmi populární. Mezi její odpůrce však patřil i labilní mladík, který na ni v červnu 1981 šestkrát vystřelil. Pálil však slepými náboji.

25. Alžběta je patronkou více než 620 nadací a charitativních organizací.

26. Stala se prvním britským panovníkem, který do země pozval papeže - Jana Pavla II. v roce 1982. Do té doby panovala mezi anglikánskou a katolickou církví v Británii velká nevraživost.

27. Když v roce 2002 slavila zlaté výročí své vlády, uspořádala v zahradách Buckinghamského paláce popový koncert. Ten se stal jedním z nejsledovanějších koncertů historie. Zaujal na 200 milionů diváků po celém světě.

28. Za dobu své vlády pozvala na své zahradní slavnosti a bankety přes 1,1 milionu hostů.

Alžběta II. za dobu svého kralování pořádala už bezpočet zahradních slavností. Tahle se konala v zahradách Buckinghamského paláce v srpnu 2008
Autor: Profimedia.cz

29. Je hlavou domácnosti o 1200 zaměstnancích - od služebnictva, přes kuchaře, řidiče, zahradníky, krejčí, až po poradce.

30. Vlivem krize se však musela přece jen trochu uskromnit i královna Alžběta. Nařídila zhasínání a tlumení topení v momentě, kdy opouští Buckinghamský palác, aby se přece jen snížil rozpočet jejího dvora.

31. Během své vlády podnikla téměř tři stovky zahraničních cest do 129 různých zemí.

32. Hovoří plynně francouzsky a často tuto řeč užívá při státních návštěvách a audiencích. Nevyžaduje žádného tlumočníka.

33. Na svou první oficiální návštěvu sousedního Irska vyrazila až v roce 2011. Symbolicky v zelených šatech. Anglický panovník však do země zavítal po dlouhých sto letech. Chtěli ji "přivítat" bombou, tu se ale před jejím příletem podařilo zneškodnit.

34. To na Slovensku vzali Alžbětu II. v roce 2008 naopak k ledu. S prezidentem Gašparovičem se postarala o čestné vhazování při hokejovém utkání.

V roce 2008 navštívila královna Alžběta II. Slovensko a postaral se zde i o čestné buly za doprovodu prezidenta Gašparoviče
Autor: Profimedia.cz

35. Do ČR přicestovala však již v roce 1996 - od Václava Havla dostala broušenou vázu a Řád bílého lva první třídy. Patrně se sem už ale nevrátí. Každou zemi navštěvuje oficiálně jen jednou.

Rodina

36. Měla jediného sourozence – o čtyři roky mladší sestra Margaret však zemřela v roce 2002.

Alžběta II. se svým jediným sourozencem - sestrou Margaret - v roce 1946
Autor: Profimedia.cz

37. Je kmotrou třiceti dětí.

38. Rok 1992 znamenal znamenal velký krach pro manželství jejích synů - Andrewa a Sarah Ferguson a Charlese a lady Diany. „Stejně jako v nejlepších rodinách, ani u nás nechybí podivínství, svéhlaví a prudcí mladíci a rodinné neshody,“ okomentovala rodinné trable s odstupem času Alžběta.

39. Nová partnerka prince Charlese Camilla se Alžbětě zpočátku vůbec nezamlouvala.

40. Na Vánoce 2011 směli poprvé přivést princ William a královnina vnučka Zara své druhy – Kate Middleton a ragbistu Mika Tindalla.

Princ William se chlubí své babičce Alžbětě II. s tím, jak zvládl pilotovat vrtulník
Autor: Profimedia.cz

41. Celkem královna na Vánoce 2011 pozvala rekordních 27 příslušníků královské rodiny.

42. Alžběta však jinak vede uzavřený rodinný život – zajímá se o své příbuzné, ale drží si od nich i svých přátel odstup. Hodně věcí si nechává pro sebe.

43. Otevřeným dopisem požádala sdělovací prostředky, aby nezveřejňovaly potají pořízené snímky královské rodiny.

Skandály

44. Skandály sama nevyvovlává. Na rozdíl od jiných členů rodiny. Velkou pozornost však upoutalo odhalení, že britská BBC školí své zaměstnance, co dělat, až královna umře. Alžběta II. (85) však má pořádně tuhý kořínek.

45. Dalším skandálem v souvislosti s její osobou byla její role v seriálu South Park. Američtí tvůrci parodického pořadu jí totiž nechali spáchat sebevraždu. Britům se to samozřejmě vůbec nelíbilo.

Alžběta II. se objevila už i v seriálu South Park. Autoři jí v něm však přinutili spáchat sebevraždu. Británie byla pohoršena a zděšena
Autor: Profimedia.cz

Další zajímavosti

46. Je podle ní pojmenovaná loď Queen Elisabeth II., která se však v roce 2008 naposledy rozloučila se svým anglickým domovem a odplula do Dubaje, kde jí předělali na plovoucí hotel s muzeem.

47. Existuje pouze jedenáct soch Alžběty II.

48. Pro astronauty Apolla 11, kteří přistáli na měsíci, natočila pozdrav. Jeho záznam byl v kovové nádobce zakopán pod jeho povrch.

49. Svůj první e-mail poslala v roce 1976 z britské armádní základny.

I královna jde s moderní dobou. Navštívila i 3D kino.
Autor: ČTK

50. V roce 1997 nechala poprvé spustit webovou stránku Buckinghamského paláce.

51. Ve své kabelce nosí konzoli Gameboy od Nintenda, má i iPad 2.

52. Vlastní obří sbírku pivních tácků. Má jich údajně 176 511.

53. Má celou řadu dvojnic. Ve filmu The Queen ji hrála herečka Helen Mirren.

Alžběta II. má mnoho dvojnic. Některé povedené, jiné méně
Autor: Profimedia.cz

Záliby

54. Největším koníčkem královny je fotografování. Velmi ráda fotí především svou rodinu. Manžel Philip tuto vášeň sdílí a vlastní velkou sbírku jejích portrétu.

55. Od svých 11 let hraje na klavír a prý je v tom velice dobrá.

56. Během svého života měla přes třicet domácích mazlíčků - psů plemene Welsh Corgi. Prvního dostala ke svým 18. narozeninám v roce 1944.

Herečka Hellen Mirren si Alžbětu zahrála ve filmu The Queen. Psíci Corgiové nesměli samozřejmě chybět
Autor: Profimedia.cz

57. Vyšlechtila také nové psí plemeno "Dorgi". To vzniklo spojením genů královniny fenky plemene Welsh Corgi a jezevčíka její sestry Margaret.

58. Kromě psů miluje také koně. Prvního poníka dostala už ve čtyřech letech. Dodnes si ráda na koních zajezdí. Ovládá je dobře, což se projevilo i při slavnostním střídání stráží v roce 1981, kdy se pod ní kůň splašil, ale ona situaci zvládla ukočírovat.

Královna Alžběta II. má koně ráda. Jezdí na nich dobře i přes svůj pokročilý věk
Autor: Profimedia.cz

59. Je fanynkou několika populárních britských seriálů včetně Coronation Street, East Enders nebo Emmerdale.

60. Když je rozrušená, uklidňuje se prý vytrháváním plevele – tvrdí to alespoň novinářka a autorka oficiálního životopisu S. B. Smith.

Když je Alžběta II. rozrušená, vypouští prý páru při zahradních pracích. Na snímku však nebojuje s plevelem, ale zasazuje strom na půdě jedné z Londýnských nadací
Autor: Profimedia.cz

Fotogalerie
32 fotografií