Královská svatba britského prince Williama (28) a jeho vyvolené Kate Middleton (29), která se uskuteční 29. dubna v katedrále Westminsterského opatství, získává konkrétnější obrysy.

Pozváno na ni bylo téměř 2 tisíce hostů, včetně korunovaných hlav a šéfů států a vlád. A při této příležitosti také byly představeny oficiální svatební pozvánky. Jména pozvaných sice nebyla prozrazena, ale už se ví, kdo mezi nimi není – například bývalá manželka britského prince Andrewa Sarah Ferguson.

Beckhamovic chybět nebudou

Britský deník Daily Mail však v pondělí uveřejnil, že na svatbu byli pozváni také manželé Beckhamovi. Slavný fotbalista a bývalý kapitán anglické reprezentace se s Williamem, který je prezidentem anglické Fotbalové asociace, potkal už několikrát. Jeho těhotná žena Victoria se s Kate sice osobně nezná, ale už plánuje, jak jí pošle šaty ze své nejnovější kolekce.

A právě výběr šatů pro tuto slavnostní příležitost bude pro Victorii asi dost komplikovaný. Na celým světem sledované svatbě hledáčku fotoaparátů jen tak neunikne. A těžko se jí bude také schovávat její těhotenské bříško, které bude koncem dubna už téměř sedmiměsíční. Dosud totiž před fotografy své těhotenství skrývá do volných halen a kabátů, přestože vidět zatím není vůbec nic.

1000 příbuzných, zbytek honorace

Mezi hosty bude pět desítek členů širší královské rodiny, čtyři desítky zástupců zahraničních královských rodů, dvě stovky činitelů britské vlády, Parlamentu a diplomatického sboru, 60 vysoce postavených činitelů cizích vlád a také 30 zástupců britské armády.

Ze dvou tisícovek pozvaných jich polovina je součástí širšího příbuzenstva obou snoubenců. Asi 600 hostů je pozváno na recepci v čase oběda v Buckinghamském paláci u královny Alžběty II. A jen 300 pozvaných se bude moci zúčastnit večerního plesu, který organizuje následník trůnu a Williamův otec princ Charles.