Tak lze charakterizovat předávání filmovou a televizní akademií (ČFTA) již šestadvacátým rokem udílených křišťálových cen Český lev, jež se letos opět odehrálo v majestátní budově novorenesančního Rudolfina.

Večer tentokrát příjemně civilně moderoval herec a muzikant Václav Kopta. Do finále se dostalo osmnáct filmů z devětašedesáti loňských premiér. Třináct nominací mohlo proměnit historické drama Ondřeje Trojana, Toman. Deset šancí na Lva pak měly snímky Hastrman a Všechno bude.

Módní show, přehlídka velkých rób nahrávající omamné, širokým publikem milované iluzi světa stříbrného plátna, byla povinná. Bohužel ne každý, každá, jak už to v etiketu značně ignorujících Čechách bývá, očekávání naplnili, a ne každý, každá dostáli předepsanému dress code se vkusem. Nicméně veřejností sledované hvězdy české kinematografie se očekávané roli nezpronevěřily. Naopak ji často se ctí dostály. Démanty a smaragdy nechyběly, i když někteří z pozvaných gala nedostáli a sešlapané podpatky, neodpustitelné černé punčochy se také vyskytly.

Jenovéfa Boková
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát

Jenovéfa Boková: Atak rumělky

Charismatická, uniformní oděvní trendy zamítající herečka a houslistka, jež nominaci za nejlepší herecký výkon v hlavní ženské proměnila v křišťálového Českého lva, vsadila na s erotikou spojovanou červeň v podobě střízlivé a zároveň působivé toalety, jejíž efekt umocňuje spolu s vlečkou aranžmá látky na živůtku. Nosné doplňky, jakými jsou monumentální prsten spolu s kabelkou, jsou dobře zvolené.

Známka: 1

Jiří Macháček
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát

Jiří Macháček a Kristina Dufková: Jemný přešlap

Za hlavní roli v úspěšném snímku Ondřeje Trojana nominovaná hvězda české kinematografie, Jiří Macháček, dostála gala ve smokingu naprosto bezchybně. Róba jeho ženy, režisérky animovaných filmů, sama o sobě kritiku nesnese, leč jí doprovázející, možná až příliš velké psaníčko a boty na platformě podrážky jsou k jemné diskuzi.

Známka: 2

Jitka Schneiderová
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát
 

Jitka Schneiderová: V roli lady

V pátek na veřejnosti uzavřeném openingu prestižního týdnu módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week ji její stylista Jan Pokorný oblékl do rozevřeného, vázačkou přepásaného, do půli stehen sahajícího metalického pláště. Den nato se na Českém lvu objevila ve vysoce elegantních, ke krku cudně sahajících šatech, jež stylově dotahují šperky spolu s kabelkou.

Známka: 1

Martha Issová
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát
 

Martha Issová: Cesta jinakosti

Elitní herečka obdržela v oblasti audiovize mimořádnou cenu za herecký výkon v minisérii Dukla 61. Přebírala ji ve smetanové, pistáciovým pruhem protnuté kreaci s korzetovým, švy tvarovaným živůtkem a naskládanou nad kotníky sahající sukní. Materiál šatů i perforované kotníkové střevíčky pro velké gala typické nejsou, leč mu dostojí.

Známka: 1

Eliška Křenková
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát

Eliška Křenková: Erotické drama

Nadějná osobnost nastupující herecké generace, kterou letos ČFTA vyznamenala Českým lvem za výkon ve vedlejší ženské roli ve snímku Všechno bude, si s módou rozumí a etiketu ctí. Důkazem je i odvážný, z dílny nějakého českého návrháře evidentně pocházející model, jehož extravaganci kromě střihu umocňuje i netradiční, v piku jemně vzorovaná látka.

Známka: 1

Klára Melíšková
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát
 

Klára Melíšková: Tón v tónu

Třemi Českými lvy obdařená herečka, jež se letos stala tváří reklamy Magnesia pro Českého lva 2019, rovněž ve valérech starorůžové se odehrávající róbou se zajímavým řešením dekoltu a vysokými rozparky v dílech sukně nijak nezklamala. Včetně stříbrných sandálků a psaníčka. Ozdobný pásek je však navíc, model do kolen neklátí, ale standardu vyhoví.

Známka: 2

Lenka Termerová
Autor: Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek a David Kundrát
 

Lenka Termerová: Nešťastný odvaz

U této sympatické dámy, populární herečky a matky Marthy je bohužel vše špatně. Počínaje topem s průsvitným sedlem, beztvarým módně flitrovým sakem a s ním urputně konvenujícími disko střevíci. Kalhoty jsou skvělé, stejně tak značkové psaníčko Y.S.L. V podstatě je až na blůzu vše trendy, jen ve špatném cit pro věc postrádajícím stylingu.

Známka: 4

Fotogalerie
55 fotografií