Pokaždé je to stejné. Atmosféra v sále jiskří napětím při vyhlašování vítězů patnácti statutárních kategorií ověnčených křišťálovým lvem. Nervozita, zklamání, euforie. Smích, dojetí. Dlouhé i krátké, nudné i vtipné děkovací proslovy. Přirozené či afektované, inteligentní i povrchní repliky moderátora…

Bylo to tak před lety v pražské Lucerně i v nynějším novorenesančním Rudolfinu, jež ceremoniálu dodalo punc jisté majestátnosti. Rovněž platí, že dress code, jímž by měl být black tie, hosté ctí čím dál více. Gala večer filmových cen, jenž byl řadu let pod taktovkou Petra Vachlera, už není jako za jeho vedení alternativní záležitostí etiketu ignorujících, nemožným stylingem význam akce popírajících osob.

Letošní pětadvacátý ročník cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) stejně jako loni moderovala osvědčená Slovenka Adela Vinczeová, před svatbou Banášová. Udílený Český lev novou abstraktnější podobu od designera Ronyho Plesla. Z favorizovaných snímků nejvíce uspěl snímek Bába z ledu.

Video
Video se připravuje ...

Podruhé těhotná Čvančarová na Českých Lvech: Čeho se vzdala kvůli „malému čudlovi“ Lukáš Červený

A také tu byla doprovodná módní show. Dostála iluzi světel ramp? Kdo to dal a kdo pohořel? Příchody zrcadlo vkusu, kultivovanosti, schopnosti pracovat se svým typem, nastavily.

V sále převládala černá, kterou občas rozbily světlé toalety hereček, jež se v módě orientují. Největším trapasem byly tenké i silné punčochy, které dámy oblékly k dlouhým šatům i koktejlkám.

 

Bára Poláková: Nebe na zemi
Autor: Archiv Blesku

Bára Poláková: Nebe na zemi

Za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve snímku Kvarteto nominovaná herečka zahalila štíhlou pružnou figuru do nadýchaně objemné róby z umně řaseného tylu s útlým transparentním sedlem. Stříbřité doplňky neomamují, ale k modelu Agáty Sihákové barevně ladí. Každopádně blankytná kreace zaujala, patřila k jedinečným.

Známka: 1 

Anna Šišková a Tereza Nvotová: Ostudné punčochy
Autor: Archiv Blesku

Anna Šišková a Tereza Nvotová: Ostudné punčochy

Českým lvem za roli ve snímku Musíme si pomáhat již oceněná herečka vystoupila po schodech Rudolfina se svou dcerou, za dokument Mečiar a hraný film Špína v několika kategoriích nominovanou talentovanou Terezou. Matka představovala standard, jen sandálky měla zvolit sofistikovanější. Dcera krátkým krajkovým modelem nenadchla a její punčochy se přinejmenším příčily etiketě. Matka za dvě mínus, dcera za pět, řekla bych.

Známka: 4 

Anna Linhartová: Podivné doplňky
Autor: Archiv Blesku

Anna Linhartová: Podivné doplňky

Nadějné, jednu z cen předávající herečce, je jinakost outfitů vlastní. Většinou vyjde, ale někdy ne. Což je i případ volby doplňků k rafinovaně střižené róbě z dílny návrhářky Tatiany Kovaříkové. Na zápěstí vysoko omotané korálky a perly sice monolit černé rozbijí, ale ve spojení s prstenem nefungují. O výběru robustních bleděmodrých bot nemluvě.

Známka: 3 

Aňa Geislerová: Cudná romantika
Autor: Archiv Blesku

Aňa Geislerová: Cudná romantika

Zatímco řada jejích kolegyň si vypůjčila model z některého z českých ateliérů, ona sáhla po repertoáru z Alyse Fashion House na Pařížské třídě a špercích od klenotnické zn. Cartier. Žádný dekolt, ale stojáček s kanýrky opakujícími se v konci dlouhých rukávů. Výrazná výšivka na smetanovém podkladu představuje risk, ale ona tuto verzi folklóru ustála.

Známka: 1 

Jan Cina s partnerem: Sehraná dvojka
Autor: Archiv Blesku

Jan Cina s partnerem: Sehraná dvojka

Mladý a populární herec, jenž diváky v soutěži Tvoje tvář má známý hlas oslovil i coby zpěvák, zvolil smoking se sakem se zapínáním na kočárek a místo klasického motýlku alternativní vázačku. Jeho partner zase stuhu pod límec, která ve středu měla aristokrata hodnou ozdobu.

Známka: 1 

Adam Mišík s doprovodem: Bizarní pár
Autor: Archiv Blesku

Adam Mišík s doprovodem: Bizarní pár

Na poli módy snaživý Adam zpíval na jevišti a i v Rudolfinu svou potřebu jinakosti outfitu dominujícím pláštěm na poli Creative Black Tie potvrdil. Pozornost nepřitahoval jen on, ale i slečna s těžkými, nijak přitažlivými velkými prsy v hlubokém dekoltu. Dojmu ordinérnosti přispíval i vysoký rozparek diskutabilně vzorovaných šatů, jejichž dezén se třískal s nevhodnými síťovanými punčochami.

Známka: 5

Fotogalerie: 25. ročník cen Český lev: Hvězdy rozzářily…
121 fotografií