Názory na pražský Ples v Opeře si sice různí, leckdo jej považuje za přežitou, muzea hodnou snobárnu, ale i tak platí, že se jmenuje stejně jako ten slavný a historicky respektovaný ve Vídni, na jehož tradici se snaží navázat. Má k tomu i podporu primátora rakouské metropole stejně jako podobně koncipované bály v New Yorku, Moskvě, Baku a dalších šesti světových velkoměstech.

Otázkou však je, nakolik vytýčené laťce Praha dostojí, nakolik udrží s Vídní krok. Zatím za ní pokulhává, i když nějaká ta světová hvězda vždy podniku dodá kosmopolitní punc. Ale šlechta se na pražském Plesu v Opeře, na rozdíl od Vídně, skrývá, pokud tady je. Pořadatel tvrdí, že ano, ale nijak ji neanoncuje, média o ní nepíší, snímky aristokratů ve společenských rubrikách nefigurují.

Chybí i excentričtí boháči, výstřední exhibicionisté, extravagantní světoběžníci, jež vídeňský bál v Opeře koření. S otazníkem je i zastoupení politiků, finančníků, elity ze světa vědy, umění. Zato modelky, titulem Miss korunované absolventky soutěží krásy nechybí. Namísto šlechty se v podstatě za doprovodu více či méně prestižních TV moderátorek stávají tvářemi plesu. S trochou nadsázky lze říci, že jsou ve Státní opeře Praha v přesile. V mediální prezentaci rozhodně. A ne vždy jsou jejich vypůjčené toalety aktem kultivovanosti módní ikony. Ostatně outfity známých osobností, jež loňský a předminulý Ples v Opeře zdobily, leccos, nejen o modelkách, napoví.

Andrea Verešová - Smeč s otazníkem

Slovenská kráska Andrea Verešová.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Předloni modelka v Opeře oslnila v bílé róbě, minulý rok zvolila černou. Velkolepé kreaci kombinující vepředu vykrojenou, do pompézní vlečky se táhnoucí krinolínu s útlým, ke krku uzavřeným živůtkem z transparentního, dramatickou krajkou zdobeného tylu nelze nic vytknout. Včetně doplňků. Způsob, jakým se prosazují ňadra je dráždivý, ale nikoli ordinérní. Výtka patří barvě a k diskuzi je i dlouhá vlečka, která tanec na plném parketu komplikuje.

Známka: 1-

 

Aneta Vignerová s doprovodem - Cesta minimalismu

Aneta Vignerová s doprovodem.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Mladík, který poslední Miss ČR dělal loni na Plese v Opeře garde, je učebnicovým příkladem náležitého dress code včetně manžetových knoflíčků a lakýrek. A inspirativní též je styling modelky, který dal před pohádkovou romantikou přednost střízlivosti. Potěšitelná je i volba barvy, která tsunami černých rób rozsekla. Monumentální zdobné náušnice jednoduchá róba unese. Zlatavě zbarvené bříško aligátora na psaníčku výjimečné značky Lusha přidává body, ale jeho velikost je diskutabilní.

Známka: 1

Jakub Kohák s manželkou - Jeden hot a druhý čehý

Jakub Kohák s partnerkou.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Příležitostný herec, jedinečným humorem vládnoucí muž a především prestižní režisér reklam se mnohým jistě jeví jako exot. Ale vkusu a dress code vždy dostojí. Dostál mu i na Plese v Opeře. Včetně přes ruku přehozeného svrchníku, i když klasik může mít ke košili jemné výhrady. U paní Kohákové jistě možné drobné výtky nemá, neboť její outfit jej rovnou smrtelně odrovná. Saténové koktejlky mají nepatřičnou délku. Pod transparentní sedlo zastrčený řetízek svědčí o stylistické nemotornosti, černé silonky o neznalosti etikety.

Známka: 4

Karel a Hana Heřmánkovi – Přirozená noblesa

Karel a Hana Heřmánkovi ladí.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Léta uznávaný herec a jeho manželka snímkem z příchodu na Ples v Opeře připomínají, že součástí dress code jsou i svršky, které se v šatně odloží, což mnozí nerespektují. Oni ano, ať už jde o jeho plášť ke smokingu či její kožešinové, broží zdobené paleto oblečené na večerní, na krk vysoce uzavřené pouzdro s ornamentem ligotavých pajetek, jež věku padesátnice elegantně lahodí.

Známka: 1

Tereza Maxová – VIP etuda

Tereza Maxová.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Bývalá hvězda světového modelingu je na pražském Plesu v Opeře každým rokem a vždy zde inkasuje šek pro svou nadaci. Její styling má vždy jistý punc dráždivě ležérní elegance, kterou v roce 2013 udržela na uzdě. Měsíční pavučinu připomínající róba z jemných, do valérů modré, stříbřité a černé tónovaných korálků symbolizuje glamour luxus zlaté éry Hollywoodu, jenž jemná ozdoba pěny šifonu a ozdoba na ramenou puncují.

Známka: 1

Ivana Christová - Atak buranství

Slovenská misska Ivana Christová.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

První novodobá Miss Československa z roku 1989 vkusem rozhodně neoplývá, nicméně i s tímto handicapem lze dress code dostát, byť příkladem vytříbenosti nebude. Bohužel to, co paní Ivana, jako celebrita před dvěma roky v Opeře předvedla, lze považovat za brutální akt vidláctví. Kalhotový kostým by v rámci etikety neprošel ani na podřadnějším bále. Totéž platí o úchylné volbě kabely, černých silonkách, rudém výkřiku laciných lakovek a tak lze pokračovat dál. Tohle je ostuda Christové i Plesu v Opeře.

Známka: 5

 

Gabriela Kratochvílová - V taktu tradice

Půvabná misska Gabriela Kratochvílová.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

O kvalitě materiálu velké večerní róby, v níž se loni předvedla současná moderátorka večerního zpravodajství TV Prima a také česká Miss 2013 lze diskutovat. Působí poněkud uměle a nepoddajně, ale i tak nelze popřít, že Gabriela v nadčasové, pod ňadry přepásané róbě s bohatou sukní ve stylu krinolíny vypadá půvabně. Navíc jako jedna z mála nezvolila černou a navlékla dlouhé rukavice, které však šperky zdobit neměla. Outfit samotný sice až tak omamný není, ale celkový dojem je díky nositelce, jejímu úsměvu velmi příjemný.

Známka: 1-

Mahulena Bočanová s doprovodem - Ctěná nuda

Mahulena Bočanová s tanečníkem Petrem.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Černá a zase černá, chce se konstatovat při pohledu na sympatickou herečku, která se divákům připomíná v repríze TV seriálu Vyprávěj. I když róbě s korzetovým, k bokům sahajícím živůtkem, na nějž navazuje na krinolína s kaskádou tylových volánů nelze nic vytknout. Účes ji navíc stylově dotahuje, skvělý je i výběr náušnic. Nic nelze vytknout ani fraku tanečníka Petra, který v něm působí poněkud neuvěřitelně. Této připomínce tradice však schází šťáva, sexy drajv.

Známka: 1

 

Zora Hejdová - Hodné následování

Zora Hejdová.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Každá, veřejnosti známá tvář je v rámci popularizace Plesu vítaná, chtělo by se na adresu nijak osobité TV moderátorky podotknout. Ale také nutno dodat, že kouřově pudrová róba si s řasením látky na živůtku, lehkostí látky, víly hodnými aplikacemi pohrává na jedničku. Tak by měl snový standart rób na Plese v Opeře vypadat. I když v případě Česka s ohledem na průměr prezentovaných toalet se řadí do kategorie VIP.

Známka: 1


Gabriela Partyšová s doprovodem - Provokace hodná střelnice

Gábina Partyšová se s doprovodem rozvášnila na parketu.
Autor: Blesk/Herminapress.cz

Každý Ples v Opeře by měl mít své excentriky, výstřední exhibicionisty, kteří toto výjimečné panoptikum koření. Bohužel fešák, který předloni doprovodil do Opery moderátorku Partyšovou, puntíkatými ponožkami, neformálními botami, vyhrnutými rukávy saka odhalujícími jakousi repliku historické romantické košile, extravaganci první ligy včetně brýlí těžce nezvládnul. A mimo byla i paní Partyšová volbou krajkové, nohy odhalující róby od Dolce & Gabbana.

Známka: 5