Mainstreamem doby se stala i sociální síť Facebook, která v diskuzích, glosách začíná být na poli společenského dění pro mnohé souměřitelná s referencemi internetových deníků, včetně klasických forem médií, neboť je živější, dává větší prostor dialogu.

Pečené kůžičky moderování

V posledních dnech žil FB vařením reportéra Ládi Hrušky, jež TV Nova představila jako jeden z trháků svého vysílacího podzimního schéma. Byť i na tohle téma pohoršené výkřiky i lidového Hrušku obhajující statusy řídnou. Zkrátka pěna dní. A ještě více klesla potřeba vyjadřovat se k tristním výkonům slavného desetibojaře ve výslužbě Romana Šebrleho v křesle moderátorka hlavního večerního zpravodajství TV Prima. I když to, co na obrazovce předvádí, míra jeho tenze, jež jde ruku v ruce s neschopností působit uvolněně, jaksepatří přirozeně dokáže i po pár týdnech vzbudit u diváka údiv. Frustraci z amatérismu leckterých moderátorů, spíkrů. O správném skloňování, časování, dikci nemluvě.

Video
Video se připravuje ...

Výsměch kuchařům! Láďa Hruška má vlastní pořad  Jan Jedlička, Markéta Reinischová

Myslím si, že Šebrle provokuje právem, neboť Láďa Hruška, jež začal na Nově vařit v mikrovlnce redakční kuchyňky, je jakýmsi českým Honzou, jenž ke štěstí přišel. Lid baví, nahrává jeho naturelu, jenž cestu slev, velmi zdánlivé úspornosti (o zdravé výživě nemluvě) fanaticky preferuje před kvalitou. A i když vaří, o kulinářské umění až tak nejde, jde o cirkus. Recepty od čtenářů – dokonalé souznění s diváckým publikem.

Roman Šebrle je ale tvář hlavního TV zpravodajství. On nepeče kuřecí kůže, nedělá rajskou z džusu, pizzu z pomazánkového másla… On je tvář hlavního zpravodajství, jehož serióznost, profesionalitu by měl svým podáním potvrdit!

Kde je pes zakopán?

Podobné pocity zřejmě sdílel při pohledu na Šebrleho i můj šéfredaktor, jež na svém fb lakonicky poznamenal: „Šebrle by to měl zabalit sám. Dojde mu to, když o tom napíšeme článek?" A já neodolám, abych na tohle konstatování a otázku zároveň nepodotkla: Myslím, že pan Šebrle nic sám balit nebude. Důvodem je nejen gáže, kterou pobírá, ale i satisfakce, že je v prime time na obrazovce; že je součástí českých obýváků. Možný dopad negativní kritiky, k níž je zřejmě dosti rezistentní, navíc ředí pozitivní reakce fanoušků olympionika. A také možnost, že mu jistá popularita chybí. Ostatně, jak před časem v několika rozhovorech přiznal, v jeho duši dřímou herecké ambice!

Pokud někomu nepatřičný amatérismus moderování pana Šebrleho dojde, tak možná lidem, jež ho do křesla TV zpravodajství dosadili. I když se obávám, že nepřiznají chybný odhad na potencionální hvězdu. Budou se odvolávat na dobu hájení, pronášet fráze, že žádný učený z nebe nespadl. Což je alibismus, neboť nýmandi se do první lajny nestaví. A hlavně, zdá se, že hlavním kritériem pro TV moderátory, spíkry reportáží není profesionalita, výkon, ale velikost ňader, míra sex-appealu, zdánlivý věhlas a popularita u národa. Moderují modelky, bývalé tanečnice, dívky z Playboye, milenky šedých eminencí, druhořadí herci, neukojené paničky z domácnosti, tak proč ne bývalý desetibojař, jemuž se zřejmě v golfu nedaří tak, jak předpokládal.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy na Primě mají nové moderátory! Šebrleho a Kratochvílovou! David Turek, Ondřej Rybár, Jan Jedlička