Do kravaty se rozhodně vyplatí investovat, neboť trendům sezony v podstatě nepodléhá. Její barevnost a vzor se řídí stylem outfitu, volba se podřizuje košili, obleku, separátnímu saku, případně jsou klasické pletené z jemné vlny, kašmíru.

Tradiční šířka vázanky se pohybuje kolem 9 cm a představuje sázku na jistotu nadčasovosti. Za klasiku lze považovat i užší variantu (cca 7 cm), jež náleží do amerického Ivy League stylu a na scéně půl století opakovaně boduje. Na výsluní současnosti se vrátil i velmi úzký (cca 4cm) model, kdysi revoluční hit šedesátých let. Naopak krátká a značně široká kravata, prchavý šlágr tzv. sedmdesátek, patří hluboké historii, retro výstředníkům a buranům.

Hedvábí

Materiálem číslo jedna je u vázanky hedvábí, jemuž v městském stylu v sezoně podzimu a zimy konkuruje i střižní vlna, kašmír nebo směs vlny s hedvábím, vlny s kašmírem. Pletené (vždy užší a jednobarevné) vázanky jsou velmi okrajovou záležitostí. Náleží britskému venkovu, džentlmenským intelektuálům a nosí se ke károvaným košilím, tvídovým oblekům, manšestrovým sakům...

Kýžený glanc světáka, muže, který ví, puncuje i perfektní úvaz kavaty, jenž nesmí být pevně přitažený a po stranách zploštěný. V úvahu v podstatě přichází jednoduchý, subtilní a protáhlý uzel Four-in-hand, jenž opticky prodlouží krční partii a vyhovuje prakticky všem střihům límečku. Symetrický Windsorský uzel je širší než vyšší a hodí se na úzké kravaty.

Džentlmeni

Jemné vzory, decentní barevnost podtrhnou eleganci, divoké barvy, pompézní dekory vedou do pekla. A také pozor na pruhy - některé z nich se v první lize (nejen britských) džentlmenů vnímají jako neverbální příslušnost k jistému pluku, univerzitě, klubu. Zkrátka instituci. Pokud do ní nepatříte, je to (zejména v britském světě) faux pas, což se týká především našich čelných vládních představitelů, špičkových manažerů, kteří do světa jezdí a s onou první ligou přicházejí do styku.

Kravata: Je symbolem elegance, vážnosti a prestiže. A přitom je spojena s bojem. Psal se rok 1635, když do Paříže dorazili chorvatští vojáci podpořit krále Ludvíka XIII. A právě jejich stejnokroj zahrnoval i barevný šátek okolo krku a tento prvek se záhy stal součástí uniformy francouzského vojska. A kde se vzalo slovo kravata? Ze slova „la Croate“, tedy Chorvat, se postupně vyvinulo „la cravatte“.