Febiofest - Mezinárodní filmový festival Praha, který po české metropoli následně probíhá i v několika dalších městech u nás a na Slovensku, letos odstartoval již po jedenadvacáté. Zahájení proběhlo v CineStar Anděl, a jak tomu v této zemi bývá zvykem, bylo bizarním mixem ležérních džínsů, trik, více či méně povedených variací na tzv. byznys styl či dress code určený termíny semi formal, koktejl. A samozřejmě nechyběla ani touha po formální, společenské akce podle etikety vhodné kreaci…

První liga populárních osobností tuzemské kinematografie až na pár výjimek chyběla, hvězdy stříbrného plátna se toulaly jinde, křoví modelek podnik nezdobilo. Fotografové společenských rubrik známé, pro českou veřejnost atraktivní tváře marně hledali…

Museli se spokojit s moderátorkou zpráv Novy Emmou Smetanou, u níž těžko tušit, zda tu byla za herečku či reportérku své televize. Žensky přitažlivá diva Jitka Čvančarová na atraktivitě lookem nepřidala. Polozapomenutá soutěžící z X Factoru, plasticky vylepšená Martina Pártlová ignorované etiketě slavnostního večera sice teoreticky dostála, ale praxe příliš slavná nebyla.  A etiketu zahájení mezinárodního (byť komorního a alternativního) filmového festivalu ctil i řidič soutěžního TV Taxíku Aleš Háma. Jeho paní opět připomněla, že patří k ženám, jimž není vkus souzený.

Ano, je to tak. Start Febiofestu - Mezinárodního filmového festivalu Praha glanc postrádal. K diskuzi není koncept, zajímavý vějíř promítaných snímků. K diskuzi je absence osobností, deficit módní podívané, toho, čemu se říká doprovodná show, jež podnik koření. A bez ohledu na možné námitky na téma povrchnost si troufám tvrdit, že obal, design produkt vždycky prodává. Základní pravidlo showbyznysu, marketingu obecně, lze říct.

Jitka Čvančarová
Autor: Blesk

Jitka Čvančarová. Svým způsobem jedinečné šaty z hutného, na první pohled dobrého materiálu, kde se pere komínový límec, glamour mašle, košilové zapínání na knoflíčky, řasení ve švu a sdrhnutý konec sukně navzájem… O rukávech nemluvě. Silné punčocháče, s nimi splývající lodičky monolit ještě více zazdívají a lokny o to více vyzní nepatřičně. Výsledek je šílený.

Emma Smetana
Autor: Blesk

Emma Smetana. Hraje ve filmu, v muzikálu, patří k elitě, jež moderuje hlavní zprávy na TV Nova. Snaha o vintage styl, touha sloučit neslučitelné jsou jí dost vlastní, ale ona tuhle vysokou laťku nezvládá. Rustikální šatičky variující staženou halenu ruského mužika a polovysoké semišové válenky se střapci jsou mimo trend i styl, jenž slavnostní událost diktuje.

Aleš Háma s manželkou
Autor: Blesk

Aleš Háma s manželkou. Jako herec se neprosadil, jako moderátor se do povědomí veřejnosti zapsal. Povinná dávka vtipu a kultivovanosti mu nechybí, s šarmem je na tom hůř. Černý oblek s košilí a vázankou je na akci předpisový, ale kreace jeho paní silně znervózňuje. Kombinace kalhot z lesklého, zřejmě večerního (syntetický šusťák připomínajícího) materiálu, dámské blůzy s volánem v konci rukávu a šály s Burberry kostkou je aktem beznaděje, který volba doplňků pečetí.

Martina Partlová
Autor: Blesk

Martina Pártlová. Ve finále X Factoru svého času zaujala. Hvězda se z ní nestala, nepíše se o ní, v podstatě zůstala bez ohledu na nějaké role v muzikálech barmankou. Svůj vzhled plasticky vylepšila, je mnohem dál než kdysi - i v šatníku. Touha po eleganci, stylu lady je zjevná, jen ji prezentuje v druhé lize. Dobrý účes, vylepšená ňadra ve střízlivé robě, která tady ale v celkovém dojmu (i přes jemně odhalená vylepšená ňadra) efekt rozhodně nezajišťuje.

Tetování Partlové
Autor: Blesk