Na Slovensku se cena Slavík letos neuděluje. Anketa populární hudby pro malý zájem veřejnosti zde skončila. Český slavík se však stále drží a výsledky hlasování opět víceméně potvrdily, že u nás jsme idolům bezmezně věrní. Stojaté vody rybníčku nečeříme, což platí i pro styl, image, módní gusto tuzemských celebrit, kterým tleskáme.

Pokud bychom byli ve vztazích, v manželství tak oddaní, jako tomu je v případě lidí, kteří v anketě Český (dříve Zlatý) slavík pro své ikony popu hlasují, jsme (velmi laskavě řečeno) zemí, jež lpí na zavedených hodnotách a má nejmenší rozvodovost na světě.

Až za hrob?

Stačí připomenout fenomén Karla Gotta, který od začátku ankety (vznikla ve spolupráci s kdysi slavným časopisem Mladý svět v roce 1962!) až na výjimky slavíkem národa je. Letos se jím stal už po osmatřicáté a tento sukces navíc korunoval absolutním vítězstvím. 

Stálicí je i Lucie Bílá – zvláštní mix rockerky a dámy s velkým srdcem a empatií k celému vesmíru. Nutno říci, že tento rok byly její díky hlasujícím fanouškům velmi decentní. Na rozdíl od blýskavé kreace, v níž na pódiu vystoupila. Štíhlé nohy Bílé sice mají na mini délku nárok, ale model opět dokazoval, že tato lady (i s ohledem na show, nadsázku scény) schází kultivovaností diktovaný cit pro věc.

Voliéra nedotknutelných

Národ je hezkých pár let věrný i Lucii Vondráčkové, přestože většinou žije se svým hokejovým borcem Plekancem mimo ČR. Je milá, přirozená a dokáže stejně jako milovaný Michal David fanoušky roztančit. Některé muže u obrazovek, jež přenos TV Nova z Českého slavíka sledovali, jistě odvázal i hluboký dekolt podivně velkorysé toalety odhalující Lucky podprsenku, jež neopren připomínajícím materiálem i černou barvou působila v lehounkých cyklámen šatech dosti brutálně.

A našli jsme si i nového barda – je jím Slavík 2012 Tomáš Klus, jehož měl Karel Gott údajně porazit o pouhých čtyřicet sedm hlasů. Někteří míní, že Klus je Karlem Krylem současnosti a hrstka vzdělaných jej přirovnává k prokletému básníku Francois Villonovi, což je zejména znervózňující…

Moderátor letošního ročníku Slavíka Jan Kraus měl podniku dodat břit a vtip. O to se také (občas na hraně vkusu) snažil, ale na podstatě a zavedené tváři ankety nic moc nezměnil. Ani nemohl. A jinak to nebude ani příští rok, kdy s největší pravděpodobností opět zaboduje skupina Kabát (letos druhá), Chinaski (třetí) či kapela Kryštof, jež Slavíka dostala. Její frontman Richard Krajčo (v kategorii zpěvák třetí) správně ve své předtočené děkovné řeči poznamenal, že Český slavík je cenou popularity, nikoli kvality.

Nic moc se zřejmě nezmění ani na stylingu našich idolů showbyznysu, jenž zhusta odpovídá vkusu fanoušků, kteří se standardem, mnohdy kolotočem, lépe ztotožní. Ostatně, obrazně řečeno, těžko od rybníka očekávat příboj mořských vln. I když nutno uznat, že rodinná sešlost Slavíka se v parádě vylepšuje, přestává ignorovat etiketu, slavností ráz večera, což se kvituje.

Fotogalerie
7 fotografií