Bytí Olinky Schoberové, sexbomby šedesátých let, by vydalo na skvělý román, nebo nosnou předlohu k oscarovému filmu, kořeněném plejádou výjimečných mužů, kteří se zapsali v jejím intimním životě.

Kromě prvního manžela, Američana Brada Harrise, s nímž má dceru Sabrinu, a druhého chotě, slavného producenta Johna Calleyho, který se po sňatku s Olgou záhy stal prezidentem studia Warner Brothers, to byli i psychiatr Miroslav Plzák, režisér Juraj Jakubisko nebo slavný kreslíř komiksů Kája Saudek, o němž Schoberová mluví ve výjimečném rozhovoru s novinářkou Janou Bednářovou pro časopis Instinkt.

„Kája Saudek mi v mých šestnácti letech dal školu života. Naučil mě toleranci a trpělivosti,“ svěřila se uzavřená Olga, která novináře nemá v lásce a interview nedává.

Samota jako životní styl?

Kde je Olinka Schoberová, napadá mě právem každý ročník Karlovarského filmového festivalu. Proč mezi čestnými hosty, slavnými legendami nefiguruje?

Vždyť do Varů na tuto akci kdysi z Hollywoodu, kde od roku 1967 ve čtvrti Beverly Hills žila, pravidelně jezdila. Navíc na Schoberovou, hvězdu občas stále připomínaných českých trháků, jako jsou vedle Limonádového Joea také dílka Kdo chce zabít Jessii, Adéla ještě nevečeřela, Pane, vy jste vdova, slyší i mladí diváci...

Bohužel Olgu by do Varů nedostali, ani kdyby zde uvedli zrekonstruovanou premiéru některého ze jmenovaných děl. „S filmem jsem skončila,“ vysvětluje nekompromisně.

Je snad na vině přibývající věk, který sexbombě na půvabu logicky ubírá? Rozhodla by se stejně, kdyby proslula jako skvělá herečka, nikoli nebetyčným šarmem obdařená žena s krásnou tváří a dokonalou postavou? Bůh ví..

Fotogalerie
5 fotografií
.
Václav Vorlíček, režisér snímků Kdo chce zabít Jesii? a Pane, vy jste vdova, se kamarádovi Františku Ringovi svěřil, že se devětašedesátiletá Olga odmítá ukazovat ve společnosti, lidem na ulici. Zkrátka, že se skrývá před světem, neboť už není nádherná a stydí se za to. A ten se pak s tímto sdělením zjihle podělil se čtenáři svého webu: „Je přece stále božská…“

Ostatně o tom, že Schoberová přibývající věk špatně snáší a vídá se pouze s hrstkou přátel, se v dobře informovaných kruzích mluví už hezkých pár let. I když ona to popírá a v rozhovoru s Janou Bednářovou tvrdí, že tyto řeči jsou jedním z mýtů, které o ní panují.

„Dnes je doma u filmu moje Sabrina“, říká pro Instinkt Schoberová. Nutno říci, že její Sabrina je osobní kostymérkou a stylistkou řady filmových hvězd a její služby si žádá i Angelina Jolie.

„Dcera mě občas nutí, ať za ní přijedu, ale nakonec se objeví u mě,“ konstatuje Olga, která se rozhodla strávit zbytek života v Praze. Dokonce v devadesátých letech nechala ve Státech nejen dceru, ale i rodiče, kteří se za ní do Ameriky odstěhovali.

„Jsem v Praze šťastná. Samota mi nevadí. Nemyslím si, že je stáří nádherné, jak se někdy míní, ale souhlasím, že je to po všech bouřlivých životních eskapádách ten pravý klidný, vlastně bezstarostný čas. Do zrcadla budoucnosti se nedívám. Stačí mi to, co je.“

Věřme Olze Schoberové toto vyznání. Věřme, že je v dobrovolné izolaci bytu šťastná a při pohledu do zrcadla zůstává moudře nad věcí.