Velikonoce jsem strávila s malou partou skvělých lidí. Filmaři, herec, architekt a manželé Thorsnovi. Islanďané, kteří se rozhodli žít v Čechách a na pozemku prvorepublikového sanatoria Červánky postavili čtyři úžasné skandinávské domky. Dřevo a prosklené stěny, kontakt s přírodou. Výhled na hrad Šternberk...

Tady se setkáváme. Tady je nám dobře, zastavíme na chvilku čas. Tak tomu bylo i nyní. Všichni pod otevřeným přístřeškem. Gril a lednice plná pití... Probíralo se leccos. Probíral se svět i rodina. I to, jak moc ekonomický propad trhu doléhá na modelky, které jsou vábničkou konzumu. Spotřeba klesá, na přehlídky schází prachy, točí se míň reklamy. Přežijí krasavice recesi? Tohle je názor velikonočně optimistického Jirky Macháčka...

 

Jiří Macháček: Přežijí modelky krizi?

Ve chvíli, kdy se peníze hrnou ze všech stran jen z toho prostého důvodu, že jsou prostě k dispozici, se topmodelingu daří stejně tak jako nemovitostem, akciím, a všem ostatním segmentům trhu. A že jsou topmodelky na klesajícím toku peněz závislé jako větrné mlýny na vichru, nemusíme vysvětlovat ani školákovi z prvního stupně ZŠ.

Představme si Kate Mose v záplatovaných teplákách na molu přehlídky pořádané značkou Chanel. Okamžitě nás napadne, že je to laciný vtip. Nikoliv. Může to být jediná možnost. Jak pro ni, tak pro Chanel.

Mimochodem, vzpomínám na válečná léta, kdy se právě u této značky rodil nový styl – šaty kombinované z několika kusů a druhů látek. Proč? Prostě proto, že nebyla k dispozici potřebná metráž jednotlivého textilu.

Limitem takového trendu bude přirozeně hloubka probíhající ekonomické krize. Limit je ovšem vždycky stimulující. Stačí například připomenout dobu komunistické hrůzovlády, kdy občané naší země stáli dlouhé čtvrteční fronty na novou knihu, jelikož módní domy zely prázdnotou. Pokud vůbec měly otevřeno. Nehledě na to, že vlastně ani neexistovaly.

O topmodelky bych se rozhodně nebál. Ty v ohrožení nejsou. Čeká nás pouze změna trendů. A možná ani to ne, neboť nesmíme vyloučit, že lidé investující do módního průmyslu, právě na této krizi vydělají.

Záplatované tepláky tedy případně budou nejen novým trendem, ale i snížením reálných nákladů prestižních módních značek. Budou se pravděpodobně prodávat ve stejné cenové relaci jako šaty prokládané diamanty, slonovinou, želvovinou nebo zlatem. A proč?

Protože je zákazník uvidí právě na topmodelkách. Topmodelky zkrátka nepřežijí jen tuto krizi. Topmodelky přežijí všechno!

P.S.
S bulvárem sice nespolupracuju, ale protože Františka by jinak musela opustit destinaci baru za účelem napsání tohoto článku, udělal jsem výjimku a napsal ho za ni. Velikonoce jsou přece Velikonoce.

Jiří Macháček – Čejkovice – openbar Thora Thorsna