Jen málokteré novorozeně se dočká takové slávy jako Margarita Paroubková na svém kostelním křtu. Holčička, půvabná miniatura svého otce, byla krásná. Nadýchaný klobouček, měkoučký kabátek. Něžný obláček v náručí maminky, jež byla celá v bílé jako její miminko...

Husitský kostel, kmotra, dojetím poznamenaná důstojná atmosféra poněkud narušená masivní účastí médií, která nepoučitelní manželé Paroubkovi pozvali. Pokud by křest svého dítěte tak velkolepě neohlásili a neudělali z něj věc veřejnou, mohlo zůstat u krásné, v albu zdokumentované vzpomínky. Novináři spolu s fotografy by si nevšimli botiček od Diora, které měla Margarita obuté. A matka Petra by nebyla na pokraji zhroucení.

Stříbrem vyšitá značka na svršku bačkůrek nešla přehlédnout. A logicky vyprovokovala komentáře, jež Petru Paroubkovou sklátily. Dohnaly k napsání rozhořčené reakce, ve které na svém internetovém blogu hořce konstatuje, že příště dceru oblékne do pytle a na nožičky jí dá laptě. Omotá na ně starý kapesník.

Tenhle afekt si mohla Petra odpustit. Stačilo si uvědomit, že nejde o Diora, ale o onu do očí bijící výšivku, jež nikoho nenechá na pochybách, o jaké botičky jde. Také ujištění, že Paroubkovi později věnují křestní parádu Margarity jiným potřebným dětem, bylo od lídra ČSSD nešťastné. Problémem přece není značkový Dior, ale nevkusná okatost, jakou se luxus prezentuje. Někdo ji zaznamená jako politováníhodnou trapnost, jiného zvedne ze židle.

Neobstojí ani rozhořčená obhajoba Petry Paroubkové, že oblečení včetně proklatých botek dostala Margarita od své řecké kmotry. Dcery starého a zasloužilého socialisty, člena Panhelénského socialistického hnutí. Ani její ublížený výkřik: "V Řecku neznamená, že by levicově smýšlející člověk měl chodit v teplákách," není správný argument. Tady nejde o tepláky, ale o noblesu. Tzv. nenápadný půvab buržoasie, který není otázkou peněz, ale výchovy.

Fotogalerie
2 fotografie

Napadá mě jistá paralela s Velkou francouzskou revolucí, která víc než dvě generace země vystavila zmatku, hodnotovému tápání. Napadá mě historicky prchavá moc bývalého dělostřelce Napoleona Bonaparte. Tehdejší novodobá šlechta, která si mindráky z aristokracie tišila okázalostí... To vše mě napadá v souvislosti s kauzou Dior versus Paroubkovi.

Petra Paroubková se bezpochyby hodlá na společenském životě svého manžela aktivně podílet. Nic proti tomu, ale o to víc by si měla uvědomit sílu zdánlivých maličkostí. Nuancí, které v kariéře, image politika rozhodují víc, než se může zdát. Bačkůrky na křest jsou důkazem.

Kmotrem na křtu byl také kontroverzní podnikatel Petr Benda (ČSSD), jeho příběh čtěte ZDE!