Plastické úpravy dnes patří k životnímu stylu. Stejně jako značkové oblečení jsou jistou známkou standardu a méně solventní si je podobně jako auto dopřávají na leasing. Vyspělý svět se zkrátka rozhodl přírodu opravovat a žena po čtyřicítce se bez face liftu pomalu považuje za zanedbanou, ne-li outsidera.

Fotogalerie
4 fotografie

Odsávání tuku, zvětšování prsou, modelace nosu, vyplňování rtů už láká čerstvě plnoleté dívky. Včetně krásek, které se jdou nejdřív zdokonalit k plastikovi a teprve pak se hlásí do soutěže o korunku Miss. Plastici se přešívají navzájem a říká se, že mistr MUDr. Měšťák ubral na bocích své dcerky hned po jejím ženském rozpuku...

A aby bylo zákrok lacinější (většinou je zadarmo), přizvou si některé populární tváře na sál média. Jako naposledy paní Hana Kramplová, jež se před televizními kamerami nechala odsát, zbrousit, mladistvě vytáhnout. Její sedmdesátiletý manžel, o třiadvacet let starší Jiří, prý chtěl doma mladou micinku...

Naštěstí existují muži, kteří ženy vnímají jinak a jejich přitažlivost soudí pole jiných parametrů než bavič ze Žižkova. Patří k nim i sexy herec Miroslav Etzler, který léta žil se Zuzanou Bydžovskou a nyní je ženatý s Vilmou Cibulkovou. Obě jsou to charismaticky krásné ženské a ani jedna svou, životem poznamenanou tvář neřeší. Jiné by s nosorentními rýhami a vějířky očních vrásek běžely na plastiku, ale ony inteligentně vědí, že obličej je jejich značkou, odrazem osobnosti. Vilma sice zvětšení ňader neodolala, ale během soužití s Etzlerem se silikonů zase zbavila...

Ani další z přitažlivých chlapů Karel Roden k umělé Barbie nevzhlíží. To by těžko žil s Janou Krausovou, která je krásná, ale také má o devět let navíc a přesto po omlazení face liftem hystericky netouží. A podobně věc jistě vnímá i ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc, který miluje Danu Batulkovou bez ohledu na to, že její obličej už není vyhlazený a je o dvanáct let straší než on.

Estetičtí chirurgové správně (i když občas alibisticky) podotýkají, že zlepšují nejen vzhled, ale i mindráky. Naštěstí ještě existují ženské, co dokáží být nad věcí. A věkem uplývající půvab vyrovnávají zkušeným šarmem, nabytou moudrostí. K takové sortě paří i herečka Simona Stašová – té stačily face lifty její matky, Jiřiny Bohdalové, na které už za totality pilně chodila. A chladný postoj ke skalpelu má i Chantal Poullain: „Babička mi vždycky říkala, že pravá krása vychází z duše a na tu plastická chirurgie nestačí.“


Hana Krampolová (47)
Nechala si udělat liposukci, odoperovat horní a vybrousit dolní víčka a taky vytáhnout obličej. Přestála spoustu bolesti. Dala se vylepšit od vizážisty a stylistky... A výsledek? Raději bez komentáře. To vše opravdu kvůli chlapovi?!

Zuzana Bydžovská (47)
Svého posledního Českého lva získala za roli ve Venkovském učiteli. Má štíhlé pružné tělo a výraznou, téměř nenalíčenou tvář. Svým způsobem umí být velmi krásná a ani bolestivý rozchod s Miroslavem Etzlerem ji nedonutil vylepšit se, což mnohé ženy panicky dělají.

Vilma Cibulková (45)
Také ona má záviděníhodnou figuru – bez ohledu na prsní implantáty, z nichž se chvíli těšila. Vilmy přitažlivost tkví jinde – i přes vrásky vepsané bouřlivými léty do tváře. Muži, kteří měli tu čest natáčet s Vilmou, často mluví o erotickém dusnu, jež umí kolem sebe vytvářet.

Jana Krausová (55)
Herečka a výtvarnice zraje jako víno. Je typem silné, submisivně působící ženy, o níž muži sní. A pokud je něco pravdy na fámách, že se její partner Roden zapletl při natáčení Bestiáře s Danicou Jurčovou, tak je pochopitelné, že ho Jana ryzím, nevyumělkovaným půvabem přitáhla zpět.

Dana Batulková (51)
V soutěži Star Dance převálcovala mladé konkurentky a vrásky nijak neřeší. Oproti peklu, kterým si po rozvodu s Davidem Prachařem před pár lety prošla, jsou jistě malicherností. A vztah s výrazně mladším partnerem ji přináší sebedůvěru, nikoli paniku z věkového rozdílu.

Simona Stašová (54)
S těžkými spodními víčky se smířila už v mládí a oproti některým kolegyním nemusí řešit, že už není obsazována do rolí nádherných žen. Ty nikdy nehrála. Výjimkou byla překladatelka Jana v Románu pro ženy, kterou si užila. Plastiky odmítá a radši jde hrát tenis, než aby byla v kosmetickém salonu.

Chantal Poullain (52)
Tak trochu klame tělem. Ví, že ji ostré nosorentní rýhy vždycky dělaly tvrdší, než ve skutečnosti je. Přesto ji nenapadlo je kolagenem korigovat, nějak se vylepšit. Už proto, že ji doma naučili se chovat k přírodě pokorně. "Ve tváři jsou zásadní oči, které jsou bránou do duše," tvrdí.