Obsah seriálu Silo

Ve zničené a toxické budoucnosti přebývá v obrovském podzemním silu společenství, které zabírá stovky podzemních podlaží. Muži a ženy tam žijí ve společnosti plné nařízení, o nichž věří, že je mají za úkol chránit.

Obsazení seriálu Silo

Herci Postavy
Rebecca Ferguson Juliette Nicholsová, mechanička pracující ve spodních patrech sila
Rashida Jones Allison Beckerová
David Oyelowo Holston Becker, šerif
Common Robert Sims, šéf bezpečnosti
Tim Robbins Bernard Holland, vedoucí úseku IT
Harriet Walter Martha Walkerová, elektroinženýrka
Avi Nash Lukas Kyle, systémový analytik pracující v úseku IT
Rick Gomez Patrick Kennedy, údržbář
Chinaza Uche Paul Billings, zástupce šerifa
Iain Glen Dr. Pete Nichols, otec Juliette
Ferdinand Kingsley George Wilkins
Geraldine James Ruth Jahnsová, starostka sila

Rebecca Ferguson - Juliette Nichols

Herečka švédského původu, která je známá svými všestrannými a podmanivými výkony ve filmu i v televizi. Narodila se 19. října 1983 ve Stockholmu ve Švédsku. Průlomová role Rebeccy přišla v roce 2013, kdy ztvárnila Alžbětu Woodvillovou v historickém dramatickém seriálu "Bílá královna".

Široké uznání získala za roli Ilsy Faustové v akčním filmu "Mission: Impossible - Národ grázlů" (2015) a jeho pokračováních. Fergusonová si svými hereckými schopnostmi vysloužila uznání kritiků a často je chválena za svou silnou přítomnost na obrazovce a schopnost zvládat fyzicky náročné role. Kromě akčních rolí předvedla svůj talent v různých žánrech, včetně dramatu, thrilleru a sci-fi. Jednou z jejích významných rolí byl sci-fi film Život (2017), kde si zahrála po boku Jakea Gyllenhaala a Ryana Reynoldse.

Rebecca Ferguson se také objevila ve vysoce ceněném hudebním dramatu "The Greatest Showman" (2017) jako Jenny Lind, kde předvedla svůj pěvecký talent. Za své výkony získala řadu ocenění a nominací a stala se vyhledávanou herečkou v Hollywoodu.

Common - Robert Sims

Jeho skutečné jméno je Lonnie Rashid Lynn Jr.. Je talentovaný americký herec, rapper a zpěvák známý svým přínosem hudebnímu i filmovému průmyslu. Narodil se 13. března 1972 v Chicagu ve státě Illinois.

Commonova hudební kariéra začala na počátku 90. let, kdy vydal své debutové album "Can I Borrow a Dollar?". Jeho sociálně uvědomělé a k zamyšlení vybízející texty mu brzy získaly uznání v hiphopové komunitě. V průběhu let vydal několik kritikou oceňovaných alb, včetně "Like Water for Chocolate", "Be" a "Finding Forever". Common je známý nejen díky své hudbě, ale také díky svému aktivismu a advokační činnosti, zejména v oblasti sociální spravedlnosti a vzdělávání.

V hereckém světě se Common výrazně prosadil, když se objevil v celé řadě filmů a televizních seriálů. Uznání kritiky si vysloužil za roli v dramatickém filmu Selma (2014), kde ztvárnil aktivistu za občanská práva Jamese Bevela. Common získal Oscara za nejlepší původní píseň "Glory", kterou pro film "Selma" spolunapsal a nazpíval. Hrál také ve filmech jako "John Wick: Kapitola 2", "Wanted", "Americký gangster" a "Sebevražedný oddíl".

Tim Robbins - Bernard Holland

Americký herec, režisér, producent a scenárista, známý svým všestranným talentem ve filmu, divadle a televizi. Narodil se 16. října 1958 ve West Covině v Kalifornii, USA. Robbins navštěvoval prestižní divadelní, filmovou a televizní školu UCLA, kde se zdokonaloval v herectví.

Jednou z jeho průlomových rolí byl film Bull Durham (1988), kde ztvárnil roli svérázného baseballového nadhazovače. Tim Robbins je pravděpodobně nejznámější díky ztvárnění Andyho Dufresna v kritikou uznávaném a oblíbeném filmu "Vykoupení z věznice Shawshank" (1994). Robbins je také zkušený režisér a scenárista. Režíroval satirický politický mockument "Bob Roberts" (1992) a drama "Dead Man Walking" (1995), za které Susan Sarandon získala Oscara.

Kromě filmové tvorby má Robbins za sebou působivou divadelní kariéru, včetně účinkování v broadwayských inscenacích. Je známý svým politickým aktivismem, angažuje se v různých sociálních a politických kauzách a často využívá své platformy k prosazování změn.

Silo - podrobné informace o seriálu

Příběh začíná v masivním podzemním bunkru zvaném "Silo", kde žije komunita, která nezná svou historii, protože záznamy byly údajně zničeny před 140 lety během neúspěšného povstání. Šerif Holston Becker řekne zástupci Samu Marnesovi, že chce "jít ven". O tři roky dříve Holston a jeho žena Allison dostanou od lékaře povolení k odstranění antikoncepčního implantátu, ale nedaří se jim počít dítě.

Během této doby se Allison od Glorie Hildebrandtové, odbornice na plodnost, dozvídá podvratné názory na Silo a pomáhá IT odborníkovi Georgi Wilkinsovi prozkoumat zakázaný pevný disk z doby před vzpourou. Allison řekne skeptickému Holstonovi, že jim ti, kdo jsou u moci, lžou a že pohled na obrazovky Sila, na nichž je mrtvý vnější svět, je falešný; jako důkaz nabídne svůj antikoncepční implantát, který nebyl vyjmut. Allison prohlásí, že chce "jít ven", a slíbí, že vyčistí vnější kameru Sila, pokud bude venku krásně. Po Silově paktu se Allison oblékne do skafandru a vyjde ven na jednosměrnou cestu. Obyvatelé sila sledují, jak Allison čistí kameru, a pak se zhroutí, mrtvá.

O dva roky později Holston vyšetřuje Georgovu smrt a setkává se s Juliette Nicholsovou, inženýrkou, která tvrdí, že byl zavražděn. Holston se od Juliette dozví, že její milenec George sbíral zakázané historické relikvie. Když se dozví, že George a Allison pracovali společně, Holston souhlasí s vyšetřováním a slíbí Juliette, že až něco najde, pošle jí signál. O několik měsíců později Holston opouští Silo a je šokován, když vidí, že zvenčí je svěží a krásné, jak tvrdila Allison.

Vyčistí kameru, sundá si helmu a před smrtí se doplazí k Allisoninu tělu. Starostka Ruth Jahnsová se dozvídá, že Holston po sobě zanechal prohlášení, v němž nominuje Juliette na svou náhradu ve funkci šerifa. Juliette ví, že George hledal dveře, a snaží se vydat po jeho stopách ve vodním prostoru vykopávek pod Silem.

Synopse knižní předlohy (může obsahovat spoilery)

Synopse 1. knihy z trojdílné série: „Pokud tě nezabijí lži, udělá to pravda.“

Úvodní část kultovní postapokalyptické trilogie, která oslovila čtenáře po celém světě, vyšla ve čtyřiceti zemích a dvaceti jazycích. V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy se nevrátí. Ví, že jde na smrt…

Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. Odstartoval sérii, na niž úspěšně navázaly další dva díly, Turnus a Prach.

Synopse 2. knihy z trojdílné série: „Některá tajemství musí zůstat skryta.“

Co předcházelo životu v silech, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus, druhá část kultovní trilogie, vydané ve čtyřiceti zemích a dvaceti jazycích, přináší odpověď.

Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu: do země zapuštěné obří obytné válce mají být pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě nehrozí... O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. A ten si začíná rozpomínat na minulost: na příběh děsivě vypovídající o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s nímž jsou lidé ochotni zničit svět, jak ho známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...

Synopse 3. knihy z trojdílné série: „Každý začátek má svůj konec.“

Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu kultovní bestsellerové trilogie (vydané ve čtyřiceti zemích a dvaceti jazycích), se s tímto světem rozloučíme. Osudy hrdinů se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií. Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

Téma postapokalyptické společnosti je ve filmu a televizi oblíbené a trvalé již mnoho let. Tuto popularitu lze přičíst několika faktorům. Postapokalyptická vyprávění často využívají a odrážejí současné obavy a úzkosti. Ať už jde o obavy z jaderné války, ekologického kolapsu, pandemií nebo rozpadu společnosti, umožňují tato vyprávění divákům prozkoumat a konfrontovat své vlastní obavy ve fiktivním kontextu.

Příběhy se často točí kolem témat přežití a odolnosti, která jsou všeobecně přitažlivá. Diváky přitahují postavy, které se musí přizpůsobit extrémním okolnostem, učinit těžká rozhodnutí a najít naději ve zdánlivě beznadějných situacích. Tato vyprávění poskytují platformu pro zkoumání různých aspektů lidské povahy. Často vyvolávají otázky týkající se morálky, etiky, společenské hierarchie a toho, kam až jsou lidé schopni zajít, aby ochránili sebe a své blízké. Vytváření postapokalyptických světů umožňuje filmařům a televizním tvůrcům rozsáhlé budování světa, navrhování jedinečných krajin, společností a pravidel, které vytvářejí podmínky pro zajímavé vyprávění.

Postapokalyptické prostředí často poskytuje příležitosti pro ohromující vizuální efekty a dramatické scenérie. Ostrý kontrast mezi zničeným světem a bojem postav o přežití může být vizuálně podmanivý. Žánr je všestranný a lze jej přizpůsobit různým subžánrům. Ať už se jedná o zombie apokalypsu ("The Walking Dead"), jadernou pustinu ("Mad Max"), dystopickou budoucnost ("The Hunger Games") nebo mimozemskou invazi ("Válka světů"), existuje nespočet způsobů, jak toto téma uchopit. Vyprávění často představují postavy, které řeší morální a etická dilemata, jež u diváků rezonují. Tato dilemata nutí diváky přemýšlet o tom, co by v podobných situacích dělali oni.

V tomto žánru se často objevuje silný vývoj postav. Diváci se s postavami sžívají, když se vyrovnávají s problémy postapokalyptického světa, což příběhu dodává emocionální rozměr. Mezi významné příklady postapokalyptických filmů a televizních seriálů, které přispěly k popularitě tohoto žánru, patří např: Série "Šílený Max", "The Road", "Children of Men", "The Book of Eli", "I Am Legend" a "The Hunger Games".  V televizi "The Walking Dead", "The 100", "The Handmaid's Tale", "Jericho", "Falling Skies" a "Black Mirror" (který v jednotlivých epizodách často zpracovává dystopická a postapokalyptická témata).

Pokračující úspěch postapokalyptických příběhů ve filmu a televizi naznačuje, že tento žánr zůstane poutavým a trvalým zdrojem vyprávění i v příštích letech, protože stále rezonuje s diváky a poskytuje platformu pro zkoumání složitých témat a lidské povahy v extrémních podmínkách.

Předloha seriálu Silo

Trilogie Silo, série sci-fi románů Hugha Howeyho, se skládá ze tří knih: "Silo", "Turnus" a "Prach". Série je známá svým dystopickým prostředím a složitým zkoumáním lidského údělu v postapokalyptickém světě.

Silo (2011)

Je první knihou trilogie Silo a slouží jako úvod do světa, který Hugh Howey vytvořil. Příběh se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo žije v obrovském podzemním silu a vnější svět je toxickou pustinou. Společnost uvnitř sila je přísně rozvrstvená, vyšší vrstvy mají privilegia a nižší vrstvy plní základní úkoly.

Příběh se točí kolem Juliette, zkušené mechaničky, která se náhle ocitne v pozici autority, když ji šerif sila požádá, aby se stala jeho nástupkyní. Její vyšetřování série záhadných úmrtí a odhalení pravdy o historii sila vede k napínavému pátrání po tajemstvích společnosti.

"Silo" je napínavý příběh o přežití, tajemství a důsledcích poznání. Zabývá se tématy moci, kontroly a obětí, které jsou lidé ochotni přinést, aby si zachovali svůj způsob života.

Turnus (2013)

Je druhou knihou trilogie Silo, ale ve skutečnosti je prequelem knihy "Silo". Zkoumá události, které vedly k založení společnosti sila, a poskytuje vhled do motivů vzniku tohoto podzemního světa. Vyprávění v knize "Posun" střídá dvě časové linie: jednu zasazenou do dávné minulosti, která sleduje architekty projektu sila, a druhou zasazenou do nedávné minulosti, která se soustředí na postavu jménem Donald, jenž odhaluje pravdu o silech a jejich účelu. V průběhu příběhu se čtenáři dozvídají o politických intrikách a morálních dilematech, které formovaly svět sil.

"Posun" nabízí hlubší pochopení původu a motivací společnosti sil a je zásadním dílem trilogie, který rozšiřuje budování světa představené v "Silu".

Prach (2013)

Je závěrečnou knihou silové trilogie a odehrává se po událostech "Sila". Spojuje postavy a dějové linie z předchozích knih, protože společnost sila čelí krizi epických rozměrů.

Obyvatelé sila čelí drsné realitě vnějšího světa a tajemstvím své minulosti a musí učinit těžká rozhodnutí o své budoucnosti. Vyprávění se zabývá tématy vykoupení, naděje a nezlomného ducha lidskosti tváří v tvář zdrcující přesile. "Prach" představuje uspokojivé zakončení trilogie, nabízí rozuzlení záhad představených v "Silu" a "Turnusu" a zároveň přináší podnětné zkoumání důsledků činů postav. Trilogie Silo Hugha Howeyho je vysoce ceněna pro své složité budování světa, přesvědčivé postavy a témata nutící k zamyšlení.

Hugh Howey

Hugh Howey je americký spisovatel známý především svými díly science fiction, zejména trilogií Silo. Narodil se 23. června 1975 v Charlotte v Severní Karolíně, USA. Většinu dětství strávil v Monroe v Severní Karolíně a později navštěvoval vysokou školu na University of South Florida, kde studoval informatiku.

Než se stal spisovatelem na plný úvazek, zastával Howey různá zaměstnání, mimo jiné pracoval jako kapitán jachty a knihkupec. Zkušenosti z práce knihkupce mu umožnily nahlédnout do vydavatelského průmyslu a pomohly mu utvářet jeho přístup k psaní a samovydávání knih. Hugh Howey se v literárním světě prosadil díky svému úspěchu v oblasti samovydávání knih ze série Silo.

Původně vydal "Silo" jako povídku v roce 2011 na platformě Kindle Direct Publishing společnosti Amazon. Popularita povídky ho přiměla k jejímu rozšíření na celovečerní román. Série si rychle získala oddané fanoušky a úspěch přiměl Howeyho k napsání dalších knih z trilogie. Kromě ní je Hugh Howey autorem dalších románů a povídek, včetně "Beacon 23", "Sand" a "Half Way Home".

"Beacon 23" je sci-fi série, která si získala uznání pro své vyprávění zaměřené na postavy a zkoumání izolace a traumatu. Úspěch Hugha Howeyho jako autora vydávajícího vlastním nákladem a jeho propagace nezávislého vydavatelství měly významný dopad na vydavatelský průmysl. Byl hlasitým zastáncem toho, aby si autoři ponechali kontrolu nad svým dílem, a mluvil o výhodách samovydávání. Howey si za svou práci vysloužil řadu ocenění a nominací, včetně uznání Goodreads Choice Awards a Kindle Book Review Awards. Cesta Hugha Howeyho od autora vydávajícího vlastním nákladem k nejprodávanějšímu spisovateli z něj udělala významnou osobnost ve světě nezávislého vydavatelství.

Zejména jeho trilogie Silo zaujala čtenáře svými přesvědčivými postavami a podnětným zkoumáním dystopických světů a lidské povahy. Howeyho úspěch a propagace posílení postavení autorů nadále ovlivňují vyvíjející se prostředí nakladatelství.