Obsah filmu Láska a smrt (Love & Death)

Toto strhující drama, jehož scénář napsal David E. Kelley a režírovala Lesli Linka Glatter, vypráví skutečný příběh Candy a Pata Montgomeryových a Betty a Allana Goreových – dvou párů, které chodí do kostela a užívají si života na texaském maloměstě... dokud někoho mimomanželský poměr nepřiměje vzít do ruky sekeru.

Obsazení a postavy filmu Láska a smrt (Love & Death)

Herci Postavy
Elizabeth Olsen Candy Montgomery
Jesse Plemons Allan Gore
Patrick Fugit Pat Montgomery
Lily Rabe Betty Gore
Keir Gilchrist Ron Adams
Elizabeth Marvel Jackie Ponder
Tom Pelphrey Don Crowder
Krysten Ritter Sherry Cleckler
Beth Broderick Bertha Pomeroy
Richard C. Jones Tom Cleckler
Aaron Jay Rome Richard Garlington
Fabiola Andújar Mary Adams
Brian D'Arcy James Fred Fason
Olivia Applegate Carol Crowder
Mackenzie Astin Tom O'Connell
Adam Cropper Robert Udashen
Bruce McGill Tom Ryan
Drew Waters Jerry McMahan
Sunday Dangerstone Tina Grant
Amelie Dallimore Jenny Montgomery

Elizabeth Olsen - Candy Montgomery

Americká herečka narozená 16. února 1989 v Los Angeles v Kalifornii. Je mladší sestrou slavných hereček Mary-Kate a Ashley Olsenových.

Olsenová zahájila svou hereckou kariéru v roce 2011 nezávislým filmem "Martha Marcy May Marlene". Její průlomovou rolí byla role Wandy Maximoff/Scarlet Witch ve filmu Marvel Cinematic Universe. Olsenová také získala uznání kritiky za své role ve filmech jako "Wind River" a "Ingrid Goes West".

Kromě filmové práce se Olsenová objevila v několika divadelních představeních a televizních filmech. Byla nominována na několik cen, včetně ceny Primetime Emmy za výkon v seriálu "WandaVision". Je také obhájkyní práv žen a vystupuje proti nedostatku příležitostí pro ženy v Hollywoodu.

Jesse Plemons - Allan Gore

Americký herec narozený 2. dubna 1988 v Dallasu v Texasu. Svou hereckou kariéru zahájil v deseti letech, kdy se objevil v reklamě na Coca-Colu.

Plemons je známý především díky roli Landryho Clarka v televizním seriálu "Světla páteční noci". Objevil se také v několika filmech, například "Bitevní loď", "Black Mass" a "Game Night". Plemons získal uznání kritiky za svůj výkon ve filmu "The Master".

Byl nominován na několik cen, včetně ceny Emmy za roli v seriálu "Fargo". Plemons je známý svou schopností ztvárnit složité a často problémové postavy s citem a nuancemi. Kromě své herecké práce je také talentovaným hudebníkem a v průběhu let hrál v několika kapelách.

Plemons je ženatý s herečkou Kirsten Dunst, s níž má dvě děti.

Patrick Fugit - Pat Montgomery

Americký herec narozený 27. října 1982 v Salt Lake City ve státě Utah. Svou hereckou kariéru zahájil v 16 letech, kdy ho při čekání na sestru v kadeřnictví objevil castingový režisér.

Fugit je známý především díky své průlomové roli Williama Millera ve filmu "Téměř slavní". Objevil se i v několika dalších filmech, například v "Gone Girl", "Střihači zápěstí: A Love Story" a "First Man". Fugit získal uznání kritiky za své výkony ve filmech jako "Zachráněno!" a "Díky za sdílení". Objevil se také v několika televizních seriálech, včetně "Outcast" a "Cinema Verite".

Fugit je známý svými nenápadnými, ale emotivními výkony. Je také hudebníkem a hraje na kytaru ve skupině Night Sweats. Fugit byl nominován na několik cen, včetně Screen Actors Guild Award za roli ve filmu "Almost Famous".

Lily Rabe - Betty Gore

Americká herečka narozená 29. června 1982 v New Yorku. Je dcerou známého dramatika Davida Rabeho a herečky Jill Clayburghové.

Rabeová debutovala jako profesionální herečka v roce 2001 ve filmu "Never Again". Asi nejznámější je díky své opakující se roli v antologickém seriálu "American Horror Story". Rabeová se objevila také v několika divadelních představeních, včetně četných inscenací Shakespearových her.

Za své výkony ve hrách jako "Kupec benátský" a "Americký plán" získala uznání kritiky. Rabeová byla nominována na několik cen, včetně ceny Tony za výkon ve hře "Kupec benátský". Kromě své herecké práce je Rabeová podporovatelkou různých sociálních a ekologických kauz.

Láska a smrt (Love & Death) - podrobné informace o filmu

V pátek 13. června 1980 byl Allan Gore na služební cestě, když se snažil kontaktovat svou manželku. Celý den se nedovolal, zkusil tedy zavolat Candy Montgomery, své bývalé milence a kamarádce své manželky, aby se ujistil, že je vše v pořádku. Poté zavolal svému sousedovi, aby zkontroloval Betty.

Když soused došel do prádelny po krvavé stopě, objevil znetvořené tělo Betty Gore. Candy Montgomery se brzy přiznala k činu. Betty byla zabita 41 údery velkou sekerou, zatímco její roční dítě leželo v postýlce v jiném pokoji. Druhé, starší dítě bylo na návštěvě u kamarádů Candy, Iana a Jennifer Montgomeryových, a Candy se podle Daily Mail údajně šla k ní jenom vyzvednout plavky.

Když Candy dorazila ke kamarádce, měla ji Betty napadnout sekerou a Candy se bránila tím, že jí zbraň údajně vytrhla. Někteří tvrdí, že Betty přišla s důkazy o tom, že měla Candy poměr s jejím manželem, což by mohlo být důvodem útoku. Nicméně, nevíme, kolik je na tom pravdy, protože jedinou přeživší zůstala Candy.

Je třeba zdůraznit, že s Allanem se Candy rozešla krátce před tím, co se stalo, takže by mohlo být vše i naopak – pomsta zhrzené milenky. I když se Candy přiznala k brutální vraždě své kamarádky, je dodnes nepochopitelné, jak ji porota mohla shledat nevinnou. Během soudního procesu s Candy Montgomeryovou byla její obhajoba založena na tvrzení, že jednala v sebeobraně.

Právní tým také tvrdil, že byla v silném citovém stresu kvůli svému problematickému dětství a nedávnému rozchodu s manželem. Psychiatr navíc vypověděl, že Montgomeryová trpěla disociativní poruchou identity, což mohlo přispět k jejímu chování během útoku. Jako důkaz o povaze Montgomeryové byla rovněž předložena její pověst zbožné křesťanky a absence záznamu v trestním rejstříku.

Navzdory přesvědčivým důkazům o její vině byla Montgomeryová zproštěna obžaloby z vraždy a místo toho byla shledána vinnou z dobrovolného zabití, za které hrozí nižší trest. Soudní proces a jeho výsledek zůstávají dodnes kontroverzní. Nicméně ostatní obyvatelé města viděli její čin jako hrůzostrašnou vraždu a Montgomeryovi s dětmi se přestěhovali do Georgie, kde údajně stále žijí.

Případ Candy Montgomeryové se stal námětem několika filmů a televizních pořadů. V roce 1996 byl na stanici CBS odvysílán televizní film s názvem "Love, Lies & Lullabies".

Ve filmu hrála Susan Deyová jako Candy Montgomeryová a byl natočen podle knihy "Důkazy lásky" od Johna Blooma a Jima Atkinsona. V roce 2021 měl na stanici Oxygen premiéru další film natočený pro televizi s názvem "Candyman". Ve filmu hrála hlavní roli Candy Montgomery Elisabeth Röhmová a film se zabýval událostmi, které vedly k vraždě, a také soudním procesem a jeho následky.

Případ byl také předmětem několika dokumentárních filmů o skutečných zločinech, včetně epizody populárního seriálu "Dateline NBC" z roku 2020. Epizoda obsahovala rozhovory s Montgomerym a dalšími osobami zapojenými do případu, stejně jako archivní záběry a rekonstrukce. Případ Candy Montgomeryové stále přitahuje pozornost diváků.

Skutečný případ Candy Montgomeryové

Candy Montgomeryová byla žena z texaského Wylie, která se nechvalně proslavila brutální vraždou spáchanou v roce 1980.

V době vraždy byla osmadvacetiletou ženou v domácnosti a matkou dvou dětí, která se výrazně angažovala v místním kostele. Byla také bývalou středoškolskou roztleskávačkou a oblíbenou členkou komunity. Dne 13. června 1980 napadla a zabila sekerou svou přítelkyni a sousedku Betty Goreovou v jejím vlastním domě.

Obě ženy byly přítelkyně a trávily spolu odpoledne. Montgomeryová však tvrdila, že se Goreová přiznala k poměru s jejím manželem Patem a že jednala v sebeobraně. Následný soudní proces byl velmi medializovaný a vzbudil pozornost celé země. Montgomeryová byla nakonec zproštěna viny z důvodu dočasné nepříčetnosti.

Případ však vyvolal rozsáhlou debatu a polemiku, přičemž někteří lidé tvrdili, že Montgomeryová byla v médiích nespravedlivě vykreslena jako oběť duševní choroby, zatímco jiní tvrdili, že se stala obětí traumatického zážitku, který ji dohnal ke spáchání vraždy.

V letech, která uplynula od soudního procesu, se do značné míry držela stranou pozornosti veřejnosti. Případ je však i nadále předmětem fascinace a spekulací a mnoho lidí stále diskutuje o skutečných motivech vraždy a spravedlnosti procesu.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Láska a smrt HBO

Fotogalerie
13 fotografií