Obsah seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek (Mindhunter)

Seriál se odehrává v roce 1979 a sleduje dva agenty FBI, kteří zkoumají mysl uvězněných sériových vrahů, aby dokázali lépe chytit ty stále vraždící. Seriál se inspiroval knihou Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit. Postava agenta Forda je založena na jednom z jejích autorů Johnu E. Douglasovi.

Obsazení seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek (Mindhunter)

Herci Postavy
Jonathan Groff Holden Ford
Holt McCallany Bill Tench
Anna Torvová Dr. Wendy Carrová
Sonny Valicenti Servisní technik ADT
Stacey Roca Nancy Tenchová
Hannah Grossová Debbie Mitfordová
Joe Tuttle Gregg Smith
Zachary Scott Ross Brian Tench
Cotter Smith Velitel jednotky Shepard
Albert Jones Jim Barney
Lauren Glazier Kay Manz
Michael Cerveris Zástupce ředitele Gunn
Dohn Norwood Komisař Lee Brown

Johnathan Groff - John E. Douglas

Americký herec a zpěvák známý z divadelních prken a filmového plátna. Narodil se 26. března 1985 v Lancasteru v Pensylvánii. Groff začal svou kariéru v divadle a v roce 2006 debutoval na Broadwayi ve hře "Spring Awakening". Za svou roli v této inscenaci získal nominaci na cenu Tony.

Širšího uznání se mu dostalo díky roli Jesseho St. Jamese v televizním seriálu "Glee". Groff se objevil také v několika filmech, včetně "Frozen" a "The Normal Heart". Uznání kritiků si vysloužil za svůj výkon v seriálu HBO "Looking", který se zabýval problémy LGBT komunity. Groff také propůjčil svůj hlas několika animovaným filmům, včetně "American Dad!" a "Central Park".

Kromě herecké kariéry je Groff také talentovaným zpěvákem, který vydal několik alb a účinkoval v mnoha muzikálech. Je považován za jednoho z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších umělců své generace.

Holt McCallany - Bill Tench

Americký herec a spisovatel, narozený 3. září 1963 v New Yorku. Je synem herce a trenéra boxu Buddyho McCallanyho.

Holt McCallany zahájil svou hereckou kariéru koncem 80. let a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech. Nejvíce se proslavil rolemi ve filmech "Vetřelec 3", "Klub rváčů" a "Gangster Squad". V televizi se McCallany objevil v několika populárních seriálech, včetně "Kriminálka Miami", "Zákon a pořádek: Special Victims Unit" a "Blue Bloods". Hrál v seriálu společnosti Netflix "Mindhunter", kde ztvárnil agenta FBI Billa Tenche.

Je známý také jako hlasový herec, který propůjčil svůj hlas videohrám, jako jsou "Max Payne 2" a "Call of Duty". Kromě herecké kariéry působí McCallany také jako spisovatel, napsal scénáře k filmům jako "Muži z úcty" a "Below". Je považován za všestranného herce se silným projevem na plátně a je chválen za schopnost vnést do svých rolí hloubku a komplexnost.

Mindhunter: Lovci myšlenek (Mindhunter) - podrobné informace o seriálu

Seriál byl natočen podle skutečné kriminální knihy "Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit" autorů Johna E. Douglase a Marka Olshakera.

Kniha byla memoáry Douglase, bývalého zvláštního agenta FBI, který strávil svou kariéru výslechy a profilováním sériových vrahů a dalších násilných zločinců. Sleduje Douglase a jeho partnera Roberta Resslera, kteří v 70. letech 20. století vedli rozhovory s uvězněnými sériovými vrahy s cílem vypracovat metodiku profilování a dopadení těchto zločinců.

Seriál sleduje také osobní život agentů, včetně Douglasova boje o rovnováhu mezi prací a rodinným životem. Přestože si seriál dovoluje určité tvůrčí zásahy do skutečných událostí a zobrazených postav, v zásadě se drží celkového příběhu knihy. Postavy Holdena Forda a Billa Tenche, které jsou ústředními postavami seriálu, jsou fiktivní složené postavy založené na Douglasovi a Resslerovi, stejně jako na dalších agentech, kteří pracovali v oddělení behaviorálních věd FBI.

Seriál popisuje rozhovory agentů se skutečnými sériovými vrahy, jako jsou Ed Kemper, Jerry Brudos a Richard Speck, a jejich snahu využít informace získané z těchto rozhovorů k vyřešení probíhajících případů. Seriál také zkoumá vývoj behaviorální vědecké jednotky FBI a kontroverze, které provázejí používání profilovacích technik. Celkově lze říci, že ačkoli si seriál Mindhunter dovoluje určité odchylky od zdrojového materiálu, je poměrně přesným obrazem práce behaviorální vědecké jednotky FBI v 70. letech a vývoje technik profilování zločinců.

John E. Douglas je zvláštní agent FBI ve výslužbě, který byl jedním z prvních profilovačů zločinců v behaviorální vědecké jednotce FBI (BSU). Je známý svou prací na vývoji technik profilování zločinců a svými odbornými znalostmi v oblasti vyšetřování sériových zločinů. Douglas nastoupil k FBI v roce 1970 a zpočátku pracoval v detroitské terénní kanceláři. Počátkem 70. let byl převelen na Akademii FBI v Quanticu ve Virginii, kde se podílel na vývoji BSU.

Většinu své kariéry strávil výslechy a profilováním sériových vrahů, násilníků a dalších násilných zločinců a podílel se na mnoha významných případech, včetně vyšetřování atlantských vražd dětí na přelomu 70. a 80. let. Douglas se významně podílel na vývoji technik profilování zločinců FBI, které zahrnují analýzu důkazů z místa činu a dalších údajů s cílem vytvořit psychologický profil pachatele. Byl také průkopníkem používání viktimologie, která zahrnuje analýzu charakteristik oběti, aby bylo možné lépe pochopit motivy a chování pachatele.

Kromě své práce v FBI Douglas napsal několik knih o profilování zločinců a byl konzultantem v mnoha významných kriminálních případech. Pracoval také jako konzultant pro zábavní průmysl, kde poskytoval rady ohledně zobrazování kriminálního chování ve filmech a televizních pořadech. Celkově je John E. Douglas velmi uznávanou osobností v oblasti profilování zločinců a významně přispěl k rozvoji technik pro pochopení a zadržení násilných zločinců.

Mark Olshaker je autor a filmař, který spolupracoval s Johnem E. Douglasem na několika knihách o profilování zločinců a behaviorální vědecké jednotce FBI (BSU). S Douglasem je také spoluautorem několika kriminálních románů.

Olshaker sice není bývalým agentem FBI jako Douglas, ale v oblasti trestního soudnictví se intenzivně pohybuje a vedl rozhovory s mnoha představiteli orgánů činných v trestním řízení a odborníky v oblasti kriminálního profilování. Je považován za autoritu v oblasti kriminálního chování a v souvislosti s významnými kriminálními případy s ním konzultovala řada orgánů činných v trestním řízení a médií.

Olshaker a Douglas poprvé spolupracovali na knize "Mind Hunter: V ní popsal Douglasovu práci v BSU a vývoj technik profilování zločinců. Od té doby spolu napsali několik dalších knih, včetně "Cesty do temnoty", "Posedlosti" a "Zákon a nepořádek", které se zabývají psychologií násilných pachatelů a prací orgánů činných v trestním řízení při řešení a prevenci zločinů.

Kromě své autorské práce je Olshaker také filmařem, který natočil dokumentární filmy a televizní speciály o problematice trestního soudnictví. S Douglasem spolupracoval na několika projektech, včetně dokumentárního cyklu "The Mind of a Killer" a televizního seriálu "Mindhunter", který vznikl na základě jejich stejnojmenné knihy. Celkově lze říci, že Mark Olshaker je uznávaným autorem a filmařem, který díky spolupráci s Johnem E. Douglasem a své práci v oblasti dokumentace psychologie pachatelů násilných trestných činů významně přispěl do oblasti trestního soudnictví.

Knižní předloha

Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit je literatura faktu z roku 1995, kterou napsali bývalý agent FBI John E. Douglas a jako spoluautor Mark Olshaker. Kniha podrobně popisuje Douglasovo „profilování osobnosti zločince“ sériových a masových vrahů, které rozvíjel během desetiletí rozhovorů se známými vrahy. Kniha obsahuje profily vraha dětí z Atlanty, Davida Carpentera, Edmunda Kempera, Roberta Hansena a Larryho Gene Bella.

Viděli jste seriál Mindhunter: Lovci myšlenek? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek Netflix

Fotogalerie
15 fotografií