Obsah seriálu Neuvěřitelná (Unbelievable)

Příběh Marie Adlerové, teenagerky, která nahlásila znásilnění na policii, ale později byla obviněna ze lži a obžalována z podání falešného oznámení. Mezitím dvě detektivky, Karen Duvallová a Grace Rasmussenová, v různých částech země začnou vyšetřovat sérii podobných znásilnění a brzy zjistí, že mají co do činění se sériovým násilníkem.

Obsazení seriálu Neuvěřitelná (Unbelievable)

Herci Postavy
Toni Collette Det. Grace Rasmussen, detektivka Westminsterské policie ve Westminsteru, Colorado ; inspirováno Ednou Hendershotovou
Merritt Wever Det. Karen Duvallová, detektivka Golden Police Department v Golden, Colorado ; inspirováno Stacy Galbraith
Kaitlyn Dever Marie Adler, přeživší sexuálního napadení
Eric Lange Det. Parker, detektiv lynnwoodského policejního oddělení v Lynnwoodu ve státě Washington, který je přidělen k případu Marie; inspirován seržantem Jeffreym Masonem
Bill Fagerbakke Det. Pruitt, detektiv lynnwoodského policejního oddělení, který byl rovněž pověřen Mariiným případem; inspirováno Jerrym Rittgarnem
Elizabeth Marvel Judith, Mariina poslední pěstounka

Toni Collette - Det. Grace Rasmussen

Australská herečka známá svým dynamickým rozsahem a schopností plynule přecházet mezi komediálními a dramatickými rolemi. Narodila se v roce 1972 v Sydney a svou hereckou kariéru zahájila koncem 80. let.

Collette se objevila v mnoha televizních pořadech a filmech, například "Šestý smysl", "Murielina svatba", "Malá Miss Sunshine" a "Dědictví". Je oceňována za svou schopnost plně se vtělit do postav, které ztvárňuje, a vnést do svých výkonů emocionální hloubku.

Collette získala za svou práci řadu ocenění, včetně Zlatého glóbu a ceny Emmy za roli v minisérii "Spojené státy Tarovy". Je také nominována na cenu Tony za svou práci na Broadwayi. Collette je známá svou všestranností a ochotou přijímat náročné a netradiční role.

Je popisována jako "transformativní" herečka, která se dokáže vžít do postavy a nechat diváky zapomenout, že hraje. Kromě práce v zábavním průmyslu je Collette také zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí. V hereckém průmyslu je i nadále respektovanou a oblíbenou herečkou.

Merritt Wever - Det. Karen Duvallová

Americká herečka známá svými všestrannými výkony na divadelních prknech i na filmovém plátně. Narodila se v roce 1980 v New Yorku a svou hereckou kariéru zahájila koncem 90. let.

Weverová se objevila v mnoha televizních pořadech a filmech, včetně "Nurse Jackie", "The Walking Dead", "Birdman" a "Marriage Story". Je oceňována za svou schopnost jemně a hluboce vyjádřit složité emoce.

Weverová získala za svou práci několik ocenění, včetně ceny Primetime Emmy za vynikající herečku ve vedlejší roli v komediálním seriálu za roli v seriálu "Nurse Jackie". Je také držitelkou ceny Tony za svůj výkon v broadwayském obnoveném představení "The Real Thing".

Weverová je známá svou oddaností svému řemeslu a snahou vytvářet autentické a uvěřitelné postavy. Kritici ji označují za "chameleona" díky její schopnosti proměnit se pro každou roli, kterou přijme.

Weverová je také hlasitou zastánkyní otázek sociální spravedlnosti a vystupuje ve prospěch marginalizovaných komunit. V zábavním průmyslu je stále respektovanou a vyhledávanou herečkou.

Kaitlyn Dever - Marie Adler

Mladá americká herečka, která v posledních letech proniká do zábavního průmyslu. Narodila se v roce 1996 ve Phoenixu v Arizoně a s herectvím začala již v útlém věku.

Deverová se objevila v mnoha televizních pořadech a filmech, včetně "Last Man Standing", "Short Term 12", "Booksmart" a "Unbelievable". Je oceňována za svou schopnost autenticky a hluboce vyjádřit složité emoce a za své odhodlání přenášet na plátno rozmanité příběhy.

Deverová získala za svou práci několik ocenění a nominací, včetně ceny Critics' Choice Television Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu/mini-sérii za roli ve filmu "Neuvěřitelné". Je také hlasitou obhájkyní otázek sociální spravedlnosti a využívá své platformy k tomu, aby vystupovala ve prospěch marginalizovaných komunit.

Dever je známá svou oddaností svému řemeslu a ochotou přijímat náročné a složité role. Kritici ji označují za "vycházející hvězdu" a je považována za jednu z nejtalentovanějších mladých hereček působících v současném Hollywoodu. Deverová je i nadále silou, se kterou se v zábavním průmyslu musí počítat, a má před sebou dlouhou a úspěšnou kariéru.

Neuvěřitelná (Unbelievable) - podrobné informace o seriálu

Seriál společnosti Netflix založený na skutečném příběhu, který měl premiéru v roce 2019, vychází z článku oceněného Pulitzerovou cenou s názvem "Neuvěřitelný příběh o znásilnění", který v roce 2015 zveřejnily ProPublica a The Marshall Project.

Pořad vypráví příběh Marie Adlerové, teenagerky, která nahlásila znásilnění na policii, ale později byla obviněna ze lži a obžalována z podání falešného oznámení. Mezitím dvě detektivky, Karen Duvallová a Grace Rasmussenová, v různých částech země začnou vyšetřovat sérii podobných znásilnění a brzy zjistí, že mají co do činění se sériovým násilníkem.

Seriál sleduje paralelní vyšetřování obou detektivů a zážitky Marie, která je traumatizována tím, jak s ní policie zachází, a snaží se přes napadení přenést. Jak detektivové odhalují další důkazy, uvědomují si, že Mariin případ byl špatně vyřešen a že skutečně mluvila pravdu. V celém seriálu se objevují témata traumatu, obviňování obětí a selhání institucí, zatímco detektivové se snaží dostat násilníka před soud a Marie se snaží znovu získat kontrolu nad svým životem.

V sérii podávají silné výkony Toni Collette a Merritt Wever, které hrají detektivy, a Kaitlyn Dever, která ztvárňuje Marii. Seriál byl chválen za citlivé zpracování obtížných témat a vybroušené zkoumání selhání systému trestního soudnictví v případech sexuálních útoků.

Karen Duvallová je skutečná detektivka, která se podílela na vyšetřování sériového násilníka, jež inspirovalo seriál společnosti Netflix.

Je jednou ze dvou detektivů, kteří v seriálu vystupují, a její postavu hraje herečka Merritt Wever. Duvallová pracovala na policejním oddělení ve městě Golden v Coloradu, když začala vyšetřovat sérii sexuálních útoků v této oblasti. Její práce na případu spolu s prací její kolegyně Grace Rasmussenové nakonec vedla k zatčení a odsouzení Marca O'Learyho, sériového násilníka, který působil ve více státech.

Duvallová byla chválena za svou vytrvalost a obětavost při řešení případu, který zahrnoval složitou síť důkazů a vyžadoval pečlivou koordinaci s dalšími orgány činnými v trestním řízení. Kromě práce detektiva je Duvallová také veteránkou letectva Spojených států a bývalou příslušnicí Coloradské národní gardy. Za svou službu u orgánů činných v trestním řízení i v armádě obdržela řadu ocenění a pochvalných uznání.

Duvallová je označována za vzor pro mladé ženy, které se zajímají o kariéru v oblasti prosazování práva, a za inspiraci pro své kolegy v oboru. Nadále pracuje jako detektiv a je odhodlána pomáhat obětem sexuálních útoků nalézt spravedlnost.

Grace Rasmussenová je skutečná detektivka, která se podílela na vyšetřování sériového násilníka, jež inspirovalo seriál společnosti Netflix. Je jednou ze dvou detektivů, kteří v seriálu vystupují, a její postavu hraje herečka Toni Collette.

Rasmussenová pracovala na policejním oddělení ve Westminsteru v Coloradu, když začala vyšetřovat sérii sexuálních útoků v této oblasti. Její práce na případu spolu s prací její kolegyně Karen Duvallové nakonec vedla k zatčení a odsouzení Marca O'Learyho, sériového násilníka, který působil ve více státech. Rasmussenová byla chválena za svou inteligenci, vytrvalost a obětavost při řešení případu, který zahrnoval složitou síť důkazů a vyžadoval pečlivou koordinaci s dalšími orgány činnými v trestním řízení.

Kromě své práce detektiva je Rasmussenová také ženou, která přežila rakovinu prsu, a svobodnou matkou dvou dětí. Je popisována jako vzor pro ženy v oblasti prosazování práva a inspirace pro ženy, které přežily sexuální napadení. Rasmussenová nadále pracuje jako detektiv a je odhodlána pomáhat obětem sexuálních útoků nalézt spravedlnost.

Za svou práci v oblasti prosazování práva získala řadu ocenění a pochvalných uznání, včetně ceny Mezinárodní asociace policistek roku 2011.

O předloze

Seriál vychází ze skutečného příběhu, který původně popsali T. Christian Miller a Ken Armstrong v článku "Neuvěřitelný příběh o znásilnění", za který získali Pulitzerovu cenu.

Článek zveřejnily v roce 2015 ProPublica a The Marshall Project. Příběh sleduje zážitky mladé ženy jménem Marie Adlerová, která v roce 2008 nahlásila na policii znásilnění v Lynnwoodu ve státě Washington. Poté, co ji policie podrobila vyčerpávajícímu a necitlivému výslechu, Adlerová nakonec svůj příběh odvolala, což vedlo k obvinění z podání falešného oznámení.

Mezitím v Coloradu vyšetřovaly detektivky Karen Duvallová a Grace Rasmussenová sérii znásilnění, která se nápadně podobala případu Adlerové. Detektivové si nakonec uvědomili, že mají co do činění se sériovým násilníkem, a jejich vyšetřování je dovedlo k podezřelému jménem Marc O'Leary, který byl nakonec odsouzen za několikanásobné znásilnění.

Když se v případě Adlerové objevilo více důkazů, ukázalo se, že její původní oznámení bylo špatně zpracováno a že o znásilnění mluvila pravdu. Obvinění proti ní byla nakonec stažena a policejní oddělení se jí omluvilo.

Tento příběh poukazuje na mnoho překážek, s nimiž se oběti sexuálního napadení mohou setkat při hledání spravedlnosti, včetně traumatu ze samotného napadení, institucionálních selhání orgánů činných v trestním řízení a obviňování obětí. Seriál společnosti Netflix vychází ze skutečných zážitků Adlerové, Duvalla a Rasmussena a byl oceněn za citlivé a jemné ztvárnění těchto problémů.

Sledujete seriál Neuvěřitelná? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Neuvěřitelná Netflix

Fotogalerie
15 fotografií