Turturro už jednou pozvání na festival v roce 1998 přijal, ale nakonec se omluvil. Letos herec známý například z filmu Big Lebowski, akční sci-fi Transformers nebo ze seriálu Můj přítel Monk dorazil ve čtvrtek odpoledne a v pátek uvedl film zabývající se izolací osob.

„Je to jedna z nejlepších rolí, jaké jsem kdy měl, ale zároveň bylo velmi obtížné natáčení, které se celé muselo zvládnout za dvanáct dní,“ vysvětloval John Turturro, pro kterého od doby, kdy začal i režírovat je pro něj natáčení velmi stresující.

„Když jsem se do toho pustil, tak jsem se cítil špatně snad za všechny režiséry na světě. Celkově si totiž uvědomíte obtížnost celého projektu,“ dodal s tím, že točí hlavně malé a střední filmy. „Někdy ale udělám výjimku, protože mi to navrhnou děti,“ smál se. Kromě toho, že americký herec uvede snímek Někde dnes večer, tak si ještě v sobotu večer z rukou Jiřího Bartošky převezme cenu prezidenta festivalu.

Film o stárnoucí dvojici, která najde zpestření v sexu

Stárnoucí Leroy a samotářská Patricia nemají na první pohled mnoho společného – snad jen ve stereotypu usazené neveselé životy. A taky neuspokojené touhy, které jim možná pomůže naplnit jejich vztah, jenž tak trochu nepravděpodobně navážou přes erotickou seznamku.

Obě postavy mají problémy se sociální interakcí a místy si počínají až abnormálně, ale humanisticky vyznívající dílo ukazuje jejich bláznovství jako krásné, nikoli zasluhující odstup. Film vykresluje fobie obou postav s laskavým pochopením a nijak se nevyžívá v jejich odlišnosti, i když ta zůstává klíčovou charakteristikou.

Snímek byl inspirován filmem zavražděného nizozemského režiséra Thea van Gogha 06 (1-900) z roku 1994, podle jehož dalšího filmu natočil podobně komorní snímek i Steve Buscemi (Interview, MFF KV 2007).