Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Módní ikona Jill Bidenová? Jak hodnotí styl budoucí první dámy USA módní kritička Ina T.?

/
  • Jak hodnotí styl Jill Bidenové Ina T.?
    23. listopadu 2020 ● 05:25

    Od vyhlášení výsledků voleb se řeší nejen osobnost samotného nastupujícího prezidenta, ale také jeho ženy, dr. Jill Bidenové. Úřad první dámy je brán jako plnohodnotná součást Bílého domu. A kromě iniciativ, do kterých se manželka prezidenta pustí, hledí veřejnost i na její oblékání.

    Ač se to zdá možná zkostnatělé, kromě své účasti ve veřejné politice se první dámy definují i svým módním stylem. Už proto, že často neměly a stále nemají tolik komunikačního prostoru jako jejich manželé, naučily se vyjadřovat právě skrze své oblečení. A média se s oblibou předhánějí v tom, kdo vyslanou módní message správně dekóduje.

    Jill Bidenová bude nepochybně srovnávána především se svojí poslední předchůdkyní, Melanií Trumpovou. Ta měla jako modelka k módě vždy blízko. Ale svým výběrem luxusních modelů působila nepřístupně a odtažitě. Místo nepsaného zvyku podporovat především americké návrháře oblékala modely světových módních domů. Což souviselo i s tím, že lokální návrháři avizovali nezájem oblékat manželku Trumpa, s jehož politikou nesouhlasili.

    Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže
    Autor: Reuters

  • 1.

    Úplně jiná

    Bidenová by měla být celkovým opakem. Od své předchůdkyně se liší nejen čtyřmi tituly z vysokých škol a zkušeností z pozice druhé dámy v době, kdy byl Biden viceprezidentem, ale i tím, že chce i po uvedení do Bílého domu stále pracovat na pozici učitelky na vysoké škole. Zatímco Melania často působila, že si pozici doplňku bohatého a mocného muže užívá, Jill má svoji vlastní agendu a chce ukázat, jak je její pozice učitele důležitá. Dá se předpokládat, že šatník Bidenové jako pracující ženy nebude naplněn vysokými jehlami od Louboutin ani kabelkami Hermès. Podle všeho si Bidenová potrpí na mnohem jednodušší kombinace, jimiž úspěšně oslovuje střední třídu. Možná se právě přístupnějšími a civilnějšími modely lépe přiblíží americkým občanům, kterým se Melania, jako bývalá hvězda módních mol a milovnice luxusu, tolik vzdálila.

    Osobně vidím v nové první dámě velký potenciál, počínaje její vlastní politikou, neutuchajícími ambicemi a možností být pro americké ženy pozitivním vzorem. Její styl je do značné míry obyčejnější než u Trumpové, ale předpokládám, že díky stylistům dozná potřebných změn. Především v udržení jednotného stylu a práce s doplňky, díky čemuž by mohla časem dozrát v tolik žádanou módní ikonu. Bidenové totiž nechybí osobní šarm a přirozená sympatičnost, jejichž absence byla její předchůdkyni vyčítána.

    Co nám o jejím stylu zatím říkají její modely?

    Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže
    Autor: Reuters

  • 2.

    Chybějící noblesa - 4

    Bidenová byla výraznou součástí celé prezidentské kampaně a často vystupovala s projevy před voliči. Na jeden z mnoha mítinků dorazila ve fialových pouzdrových bodycon šatech v délce pod kolena, které jsou dobrým základem, proti jehož nadčasovosti nelze moc namítat. Sporné je ovšem dvouřadé, zlatým knoflíkem zdobené sako, které má příliš volné a dlouhé rukávy. Stejně tak doprovod vysokých, přes lýtko volnějších a zablácených kozaček, které jsou ke zbytku příliš robustní. Zmatenosti nahrává i ledabyle zavázaný šátek, pro které má Bidenová slabost, ale neumí s nimi zacházet.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Nepatřičný diblík - 5

    Dobrý vkus popírající náklonnost k oblíbeným kozačkám dala najevo i jejich marným spojením s nemožným rudým modelem. Do přehnaně nařasené, objemem trčící sukně a přecházející živůtek s lodičkovým výstřihem čpí infantilnost, kterou ještě podtrhuje na mašli zavázaná stuha. Podobně rozverné střihy vyžadují dívčí pel, který se i přes značnou energii Bidenové v téměř sedmdesáti letech logicky nedostává. Na začátku zmíněné kozačky jsou k podobnému střihu i stylu krajně nemístné.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Záměrná snaha o ležérnost - 3

    Koženým křivákem inspirovaný bavlněný kabátek, volnou k preppy stylu náležící košili a do mušketýrek zastrčené rockem prodchnuté semišové kalhoty oblékla během kampaně na středozápadě USA. Vzájemně nespolupracující kousky prezentují změť stylů a záměr Bidenové - působit nenuceně a mladistvě. Faktem totiž je, že se jedná o vyhovující model pro ženy střední a nižší střední třídy, které se během kampaně snažila Bidenová zaujmout.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Na vlně udržitelnosti - 2-

    Jakou moc skrývá oblečení se svými symboly, se můžeme přesvědčit u šatů, které Bidenová oblékla na jednu z prezidentských debat. Emeraldově zelené šaty od návrhářky Gabriely Hearst v sobě nesou message udržitelnosti, která podporuje i téma klimatických změn, které se při debatě přetřásaly. Šaty jsou vyrobené z recyklované látky, jako všechny modely této značky, a Jill je zcela příhodně nevynesla jen jednou, ale už podruhé, aby tak podpořila myšlenku znovupoužitelnosti. Hedvábné, pod koleny končící šaty, opatřené po celé délce vertikální řadou třásní, vykreslují postavu nositelky a vynikají slušivým odstínem. Nepěkné sklady a zařezávající se pásek však Bidenové dobrou službu nedělají.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Tah na branku elegance - 1

    Zajímavou volbou byl i model od prestižního módního domu Oscar de la Renta. Návrhář byl do své smrti v roce 2014 mezi prvními dámami nesmírně oblíben. Bidenová tak navázala na tradici, kterou započala ikonická Jackie Kennedyová, a zařadila se do řady manželek prezidentů, které jeho model oblékly. Asymetrické šaty z vlněného krepu s překlady přes prsa i boky spolu s detailně zpracovanou výšivkou révy, kterou návrháři zvolili jako znamení naděje, nadchly i zákazníky, kteří je do pár hodin po vystoupení vykoupili. Nutno podotknout, že i zde má výběr značky svůj význam. Šaty navrhli designéři, původně přistěhovalci, kteří se u značky učili pracovat pod taktovkou samotného Oscara de la Renty, taktéž přistěhovalce. Což je v přímém rozporu s politickými protiimigračními názory Trumpa.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Šokující volba - 2

    Překvapením ovšem bylo, když Bidenová vynesla model od stále kontroverzní značky Dolce & Gabbana. Italský módní dům čelil před dvěma lety velké kauze kvůli svým kampaním, které byly označeny za rasistické. Mnoha zahraničními celebritami byla značka i kvůli následným nevhodným vyjádřením bojkotována, a proto je jejich vynesení Bidenovou nečekané. Velkým květinovým vzorem poseté a do hranatého výstřihu střižené pouzdrovky prezentují stále dobře udržovanou postavu a svojí svěží barevností ji omlazují. Outfit vkusně doplnila i rouška stejného designu a tělové Jimmy Choo lodičky na tenké jehle. Zůstává jen otázkou, co bylo důvodem podpory právě této značky.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Nesedící konfekce - 3

    Spojení pouzdrových šatů a saka je tou nejjednodušší variací na elegantní střídmost a Bidenová se jí ve své pozici pochopitelně drží. Ráz umírněnosti se snaží rozbít alespoň květinovým potiskem, který patří mezi její oblíbené. Preppy stylem ovlivněný model dotahuje v ramenou nesedící dvouřadé námořnické sako s klasickou klopou, fialová rouška s výzvou voličům a akcent rudých lodiček, který se zdá být navíc. Právě střihově nesedící kousky oblečení snižují úroveň jejích, na veřejnosti prezentovaných outfitů. Což se, předpokládám, po uvedení do Bílého domu změní na patřičnou a na míru šitou garderobu.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Sázka na kozačky - 1-

    Úpletové, kozačkami ve stejné barvě doplněné rolákové šaty v délce těsně pod kolena představují hájenou podzimní klasiku. Ač u Bidenové nejsem zastáncem neustálého kombinování šatů s kozačkami, tady se konečně trefila jak odstínem, tak vhodností materiálu a vyzněním šatů. Do valéru pastelově růžové laděný blazer příjemně kontrastuje s šedým odstínem celku a je sympatickou kombinací, která souzní s naturelem nositelky.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 10.

    Divoký mix - 4

    Elegantnější sako suplující kožená bunda, temně modré šaty v midi délce, divoce vzorovaný šátek a opět tolik oblíbené semišové kozačky jsou ukázkou jednoho z ležérnějších modelů z předvolební kampaně, který plně vystihuje fakt, že Jill není Melania. Ať už proto, že zatím nehraje tichou hru luxusu a vypadá spíše jako běžná žena z předměstí, tak proto, že se vyhýbá módním trendům a k radosti ekologů nosí své oblečení opakovaně. Ač z těchto mišmaš outfitů nejsem nadšená, právě její neokázalé vzezření jí přihrávalo během kampaně důležité body. U voličů bodovala.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia

  • 11.

    Nenudící tón v tónu - 2-

    Monochromatické outfity v béžových odstínech jsou nadčasovou kombinací, a to fungující napříč generacemi a nevycházející z módy. Set s mělkým výstřihem s řaseným překřížením zdobených šatů a lehkého svetříku na zip k sobě původně nepatří, ale barevně sedí. Bohužel, byl zakryt zajímavý detail dekoltu, který z šatů vytváří výrazný statement piece potřebující prostor. Též doprovod černých a příliš kontrastních kozaček není zvolen dobře. Pro neutrální tóny outfitu by byl vhodnější šedý, ne tak tvrdý odstín.

    Jill Bidenová má velice osobitý styl.
    Autor: Profimedia
  • 12.

    Galerie

    Na další modely Jill Bidenové se můžete mrknout do naší obsáhlé galerie...

    VIDEO: Jill Bidenová dohlíží na manžela.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jill Bidenová dohlíží na manžela. Reuters

    Fotogalerie
    72 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

abil: Bidenova je docela sympaticka, ale rozhodne neni zadna modni ikona. Maximalne svym oblecenim neurazi a muze byt skvelou inspiraci pro damy jejiho veku. Jiste ma nekolik titulu z vysokych skol, ale nijak bych to neprecenovala. Pokud nechodila na nejakou prestizni univerzitu, je to na urovni lepsi stredni skoly v Cesku. A to jak bakalarske, tak i magisterske studium. Navic v USA nemusite mit casto ani dokoncenou skolu a muzete vykonavat zamestnani v danem oboru, i kdyz na nizsi pozici a za mensi plat. Proto taky pracovala jako pomocna ucitelka. Dcera studovala v zahranici na takove skole a bylo to k placi, jak bidna uroven to byla a jak male naroky na studenty meli. Proto odesla studovat na prestizni skolu v Evrope, kde je uroven i naroky nesrovnatelne vyssi.

(05. 12. 2020 23:12)

Marketa Nováková: Navíc zbytečně tvrdě. Už teď je sympatičtější než bývalé damy dohromady

(23. 11. 2020 18:08)

Marketa Nováková: Asi máte školu života a závidite ženě, která studovala a navíc učí. Někteří pánové to hold nemuzou vydychat.

(23. 11. 2020 18:07)

Marketa Nováková: Sun máte jako hodnověrný zdroj to snad je. To je nehorší bulvární škvár horší než blesk. Ani nefunguje odkaz. Radši si to ještě ověřte.

(23. 11. 2020 18:07)

Marketa Nováková: Jill Biden je mi nesmirne sympatická a mechaou, proč ma tak tvrdé hodnoceni, už teď se mi líbí víc než Melania nebo Obamová. Ale stačí si jednoduše vygooglovat že 4 tituly má. Možná se to v USA bere jinak. Ale dva má ze zmiňovaného Delaware, z Villan a taky z Pensylvánie. Nevím proč ji hanite nějakou nevěrou. Vůbec jste tam nebyl, tak co vy víte. Navíc Biden neměl na její vzdělání žádný vliv, jak naznacujete. Ale hlupák zustane hlupákem, že Ondra1974. Tak se uklidněte a dejte si cigarko

(23. 11. 2020 18:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy