Michal Dočolomanský

* 25.3. 1942, Niedzica, Polsko
+ 26.8. 2008, Bratislava

V 66 letech ukončila rakovina plic pozemskou pouť oblíbeného herce Michala Dočolomanského. A byla to cesta klikatá, nabitá prací, láskou i životními zvraty.

Michal Dočolomanský už několik týdnů před smrtí s jistotou věděl, že jsou jeho dny sečteny. Ozařování ani chemoterapie nepřinesly kýžené zlepšení a den ze dne herec ztrácel sílu a energii. A protože chtěl zabránit případným sporům mezi pozůstalými o svůj majetek, sepsal závěť. Pro některé jeho blízké, hlavně bývalou manželku Martu (64), ale i pro veřejnost, značně překvapivou. Lukrativní byt v centru Bratislavy a chatu ve Studénce daroval svému dlouholetému příteli Alexandrovi Godovi (42)! A tady se otvírají dveře 13. komnaty Michala Dočolomanského.

Fotogalerie
1 fotografie

Rozvedl se kvůli milenci?
Michal se do Marty zamiloval během studií na Vysoké škole múzických umění. Hned spolu začali žít. Po škole se vzali a měli spolu dvě děti - Michala (40) a Martu (38). Manželství jim vydrželo 20 let, pak si pohledný herec, jak se říká, sbalil fidlátka a rodinu opustil. "Žila som s ním dvadsať rokov a bolo to krásne manželstvo, krásny vzťah. Mám ho stále rada. Veď spolu máme syna a dcéru. Žili sme spolu, nefackujeme sa, tak nie je problém," zavzpomínala nedávno, ještě za života svého exmanžela, jeho bývalá žena Marta pro týdeník Plus 7 dní. O svém exmanželovi nemluvila jinak než o 'drahém Miškovi'! Žádné výčitky, či zatrpklost, že ji herec před lety opustil. A když se přibližovala jeho poslední hodinka, zůstala mu oporou.

Proč se vlastně manželství rozpadlo? To zůstávalo dlouho záhadou. Že za tím zřejmě byla láska k muži, se provalilo až po mnoha letech. Za totality byla totiž homosexualita něčím zcela nepřijatelným, velkým tabu. Možná i proto dal Michal průchod své přirozenosti až po tolika letech, když už žil v manželství a měl dvě děti. Jak to přesně bylo, Bůh ví… a Michal už nepoví.
Dočolomanský se k homosexualitě, ani ke svému milenci, televiznímu technikovi Alexandru Godovi (42), nikdy oficiálně nepřihlásil. I když je pravda, že v posledních letech se netajil s tím, že spolu žijí.

220474:gallery:true:true

Přestal komunikovat
Novináři byli pochopitelně zvědaví a ptali se opakovaně Dočolomanského na toto tabu. Ten kvůli tomu posledních deset let v podstatě přestal s novináři komunikovat. Jak se nechal slyšet, "kvůli klevetám, senzacím a pikantnostem".

Každopádně řadu let žil se svým o 24 let mladším milencem v jeho bratislavském bytě a často spolu jezdili na Michalovu chatu ve Studénce. Poté, co sepsal závěť a podle některých slovenských ohlasů v tisku tak vydědil své děti, prohlásil: "Rozdělil jsem všechno tak, aby nikdo nemohl říct, že jsem někoho okradl…" Jeho přítel zdědil obě nemovitosti, ale dost prý zbylo i na děti.

Bez maturity na vysokou
Michal Dočolomanský původně vůbec neměl být hercem. Po základní škole se totiž vyučil na automechanika. Naštěstí pro slovenskou i českou kulturu nenašel v opravách tehdejších škodovek zalíbení, ale táhlo ho to k divadlu. A byl takový talent, že ho na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě vzali i bez maturity! Absolvoval v roce 1964 a hned se stal členem činohry Slovenského národního divadla. Postupně se vypracoval na jednoho z nejúspěšnějších a nejobsazovanějších slovenských herců. V divadle populárního Dočka, jak mu říkali jeho herečtí kolegové, jednoznačne najvíc proslavila úloha Jánošíka v muzikálu Na skle malované. Dočolomanský byl jedinečný jako komik i představitel vážných až tragických rolí. Stal se miláčkem davů. Pravidelne vyhrával ankety popularity.

Dočolomanskému se výrazně dařilo i u filmu. A některé jeho postavy, např. Nick Carter ve filmu "Adéla ještě nevečeřela" nebo hrabě Teleky ve filmu "Tajemný hrad v Karpatech", jsou úžasné a nezapomenutelné. Naopak zapomenuta je už jeho role někdejšího komunistického prezidenta Gustáva Husáka v "béčkových totalitních agitkách" Vítězný lid (1977) a Poéma o svedomí (1978).

220473:gallery:true:true

Kouřil a kouřil…
Přestože své zdraví jako silný kuřák léta důkladně "testoval" až do roku 1997 neměl větší zdravotní problémy. Tehdy mu poprvé zdraví vypovědělo poslušnost a dostal infarkt. Co k tomu tehdy řekl? "Nešetřím se, člověk by měl žít a ne se pořád kontrolovat!"

V roce 2003 začínal mít problémy s dýcháním. Ve zlé předtuše tehdy řekl své české kolegyni, Heleně Růžičkové, která v tu dobu umírala na rakovinu, že je čeká asi stejný osud. Herečka tehdy Michala Dočolomanského povzbuzovala a říkala, že si oba ještě stoupnou na stejné jeviště…

Tohle proroctví se bohužel nenaplnilo. Srdíčko zlobilo umělce dál a o rok později se musel podrobit náročné operaci. Chirurgové mu vyměnili srdeční chlopeň a jako "vedlejší produkt operace" objevili nález na plicích.

Herec nic nedbal na lékařská doporučení, pořád kouřil 30 denně a o tři roky později, přesně v prosinci 2007, si Dočolomanský vyslechl od lékařů tragický ortel: Rakovina plic!

Začal docházet na ozařování a chemoterapii. Byl pobledlý, ale choroba se zatím na jeho zevnějšku neprojevila. Na konci března rakovina udeřila. Během vystoupení v Levicích ho zachvátil dusivý kašel. Pak se jeho zdravotní stav rychle zhoršoval.

Vytáhlý krasavec s bujnou černou hřívou se za několik týdnů změnil k nepoznání. Bledý, hubený, vpadlé tváře, holá hlava. Bojoval se zákeřnou chorobou, ale zároveň si nedokázal odepřít kouření, svůj v podstatě celožitovní zlozvyk.

V polovině srpna se Michalova exmanželka Marta se slzami v očích nechala slyšet, že rakovina plic nad hercem vítězí. "Toto je vážná věc, neubližujte mu, protože tohle je finále. Nemůžete mu zkazit poslední chvilky života… A já vím, že jsou poslední…" řekla novinářům.

Michal Dočolomanský zemřel 26. srpna 2008 dopoledne na Klinice pneumologie a ftizeologie Fakultní nemocnice s poliklinikou v bratislavském Ružinově.

Jedním z jeho posledních přání bylo, aby nebyla vystavena rakev s jeho tělem.

Vše o Michalu Dočolomanském a jeho rolích čtěte zde.

O jeho boji s rakovinou více čtěte zde.


MICHAL DOČOLOMANSKÝ

* Narodil se 25. března 1942 v polské obci Niedzica, kde jeho otec působil jako učitel. Koncem 2. světové války se přestěhovali na Slovensko, do města Svätý Jur.

* Po ukončení základní školy se vyučil automechanikem, ale protože ho od dětství lákalo divadlo, zapsal se na VŠMU v Bratislavě. Vzali ho a v roce 1964 absolvoval s červeným diplomem. Od té doby působil jako člen činohry Slovenského národního divadla.

* Účinkoval v mnoha slovenských a českých filmech, vystupoval také v řadě televizních pořadů.