Zamkl a vydal se do bratislavské nemocnice umřít. Naděje zhasla včera před polednem.

Fotogalerie
1 fotografie

"Michal se rozloučil se svou chatou ve Studence na Záhorípřed pár dny. Síly mu došly. Proto se rozhodl vrátit tam, kde se mu snažili prodlužovat život chemoterapií," prozradil Blesku v úterý jeden z kolegů herce. Toho milovali i čeští diváci. Jako detektiva Nicka Cartera v parodii Adéla ještě nevečeřela nebo coby hraběte Teleke z Tölöke ve filmu Tajemství hradu v Karpatech.

Rakovinu plic mu zjistili lékaři před několika měsíci. Kvůli tomu docházel diváky zbožňovaný 'Dočko' na chemoterapie pravidelně. Na lůžko se však dlouhodobě upoutat nenechal a hledal sílu ve světě, kde se volně dýchá. Chtěl se léčit, i když jeho tělo silné dávky medikamentů odmítalo. "Po každé chemoterapii bývalo Míšovi moc zle," nechali se slyšet blízcí kolegové. "V posledních týdnech však musel zůstávat v nemocnici den i dva, až se mu udělalo lépe a mohl zpět domů," dodávají. Dočolomanský tedy nebyl hospitalizován v pravém slova smyslu, jen si našel v nemocnici dočasné útočiště.

Avšak ani tam se nevzdal své vášně, kterou byly cigarety. Měl pocit, že víc už si uškodit nemůže...

Slovenské i české herce zpráva o úmrtí kolegy včera vyděsila. "Byl mým prvním dotykem s herectvím. On mně ukázal, jak mám vnímat svoji práci," smutnil včera Juraj Kukura. "Báječný kluk, prima člověk, hezkej chlap..." Takovými superlativy včera zahrnovali Dočolomanského i mnozí další kolegové, kterým bude chybět.


Co řekli o herci:

Naďa Konvalinková (Adéla ještě nevečeřela)

"Já vůbec v tuto chvíli nemám slova. Je mi smutno. Po Michalovi je najednou prázdno a prázdno zůstane. Na veselé vzpomínky teď nemám náladu. Chci být sama. Michal byl skvělej a bezvadnej chlap."

Jiřina Bohdalová (Corpus delicti)

"Nevím, co v takovém smutku říct. V těchto situacích mě to vždycky tak vezme! Byl to krásnej mužskej, vynikající herec. Příjemnej a milej. Škoda, že tihle lidi odcházejí takovým způsobem."

Jiří Krampol (Noční jezdci)

"Michal byl strašně hezkej a milej kluk. Točili jsme spolu hodně věcí u nás i na Slovensku, v Tatrách například Noční jezdce, snímek o pašerácích koní. Byla tam s ním na natáčení jeho žena Marta a obě děti. Míša byl neskutečně zábavnej člověk."

Sabina Laurinová (Chlapci a chlapi)

"Je mi to moc líto, je to vážně moc smutná zpráva. Svět divadla a filmu ztratil lorda. Michal Dočolomanský mě vždy okouzloval svým talentem a hereckou i mužskou noblesou."

Milan Šteindler (Perníková věž)

"Je to pro mne šok. Byl to znamenitý herec a skvělý chlapík. Když jsme točili Perníkovou věž, byl vždycky dobře naladěný a zahrál vše, co jsem si jako režisér představoval."


Jeho marný boj se smrtí

 

Červenec 2004

Operace srdce, během níž mu zjistili a odstranili "zánětlivý nález" na plicích. Doporučili mu přestat kouřit.

Prosinec 2007

Po naléhání lékařů, kamarádů a kolegů se mu konečně daří vítězit nad letitou závislostí na cigaretách.

Leden 2008

Rakovina plic útočí. Podstupuje chemoterapie. "Kdyby to nevyšlo, nebudu první ani poslední," říká vyrovnaně.

Únor 2008

Vrací se do Činohry Slovenského národního divadla v derniéře O myších a lidech. "Věřím, že nemoc porazím," říká.

Březen 2008

Dočolomanský opět kouří. "Lék, který mi pomohl se závislosti zbavit, jsem objevil pozdě," přiznává.

Červen 2008

Navzdory chemoterapii rozdává odvahu malým pacientům při návštěvě Dětského kardiocentra v Kramárech.

Srpen 2008

Stav se zhoršuje. Dva křížky na hlavě signalizují místa ozařování mozku. Cigaretu už lékaři herci nezakazují.