I ona ví, že je to předem prohraný boj. "Se stářím se člověk musí smířit," říká Patrasová a svěřuje, že jediné, co používá jako zbraň proti stárnutí, je sex. "Sex zvedá každé ženě sebevědomí. Pocit, že je chtěná. I tímhle se dá bojovat proti stáří."

Fotogalerie
1 fotografie


Čím je žena starší, tím prý je podle Dády sex důležitější. "Sex s partnerem vás neustále duševně sbližuje, povzbuzuje psychiku a naplňuje energií. V sexu nám to s Felixem naštěstí pořád klape. A to, že se rád podívá na jinou, na to jsem si dávno zvykla. Pokud to klape mezi námi, naučila jsem se být i tolerantní. Nemučím se, necítím se poníženě a nestárnu," říká Patrasová a dodává: "Netrápím se tím, že stárnu. Zbytečně bych tím ztrácela čas, který tady na světě snad ještě nějaký mám."

Trápí mě oteklý obličej

Na kosmetice prý byla Patrasová třikrát za život, masáže obličeje, kyslíkové stany nebo plastiky nezná vůbec. "Já vrásky nemám, to mám ale dáno geneticky. Pro mne je důležitý kvalitní denní a noční krém a to je všechno," vysvětluje Patrasová. Jediné, co ji trápí, je kulatý obličej a naducané tváře. "Celý život jsem měla hubenou tvář. Musela jsem se s nateklým obličejem smířit. Mám velké problémy s páteří a po lécích proti bolesti neuvěřitelně otékám. Zadržují vodu." Zrcadlu se ale Dáda nevyhýbá. "A proč? Dívám se prostě pravdě do očí," říká.

Zmenšit prsa mi Felix zakázal

Plastikám se také nebrání. "Když to bude nezbytně nutný, půjdu na ni. Zvedne mi to sebevědomí, ale především je to moje povinnost vůči mému publiku. I když, dětem je jedno, jestli jsem hubená, nebo tlustá," míní Patrasová a přiznává, že se k jedné plastice nedávno dokonce rozhodla. Chtěla si dát u věhlasného plastického chirurga Měšťáka zmenšit prsa. "Vždycky jsem měla dvojky, po dětech se z nich ale vyklubaly čtyřky. A ty mi vadí, nejenom kvůli páteři. Felix mi to sice zakázal, já ale za doktorem Měšťákem šla. Docela mě rozčílil, prý zmenšuje od sedmiček výš." Felix ale měl z Měšťákova 'Ne!' obrovskou radost.

Občas hubnu

Manželovým přísným kritickým okem se Dáda řídí celý život. "Občas mi řekne, že jsem nějaká oplácaná a že by mně neškodilo zhubnout. A tak se snažím upravit si životosprávu. Jsem hrozná, miluju zabíjačkovou polévku nebo jelítka. Ráda a dobře vařím. Tuhle jsem na chalupě pekla husu s moravským zelím podle tchyně a Felix povídá: Dádo, chválím tě. Tak tohle zelí je snad ještě lepší, než sex." Horší je to prý s cvičením: "Kvůli páteři se můžu hýbat jen omezeně. Skákat ale mohu, takže dvouhodinové představení pro děti mi jen prospívá. To ze mne přímo leje," říká Dáda a dodává: "Nechci, aby to znělo jako fráze, ale čtvrt století pracuju pro děti a jistojistě vím, že to jsou děti, které uzdravují a omlazují. Když mně něco je, fyzicky, psychicky, a je mi vážně zle, ty děti mne jako zázrakem vyléčí."

Tělo je schránka

Podle Dády ale není až tak důležité, jak žena vypadá, ale spíš to, zda je upravená a především vnitřní náboj. "Tělo je pouhopouhá schránka, důležitá je duše. Záleží na tom, co z člověka vyzařuje zevnitř. Myslet si, že v 50 budete vypadat na 20, je směšné. Stárnutí je přirozené a asi jediná spravedlnost na světě, která potká každého. Já si léta naštěstí nikdy neubírala. Naopak, když mně bylo 49, všem jsem říkala, je mi padesát. Hlavní je umět zestárnout s grácií."


"Co mě na sobě štve", aneb očima Dády:



Oteklý obličej

"Vždycky jsem měla propadlé tváře. Beru ale prášky proti bolesti, po kterých otékám. Zadržují vodu a obličej mám nateklý."

Velká prsa

"Vadí mně, že mám čtyřky. Ty mi narostly po dětech a já bych radši zpět své dvojky. Felix mi plastiku zakázal."

Kila navíc

"Čím jsem starší, tím víc si musím hlídat váhu. Občas mi Felix řekne, že bych měla zhubnout, tak se snažím."

Kolena

"S dětmi skáču celé hodiny. Teď mám problém. Včera mi museli na pohotovosti vytáhnout vodu z kolene. Snad to přestane bolet."

Záda

"Kvůli bolestem krční páteře nemohu cvičit. Musím polykat prášky, po kterých mi není dobře. Bojím se, že to bude ještě horší."