Úplně přestala hrát. Každý člen kapely si šel svou vlastní cestou, aby se nakonec jejich cesty opět spojily. Nyní vydávají novou desku s poněkud dvojsmyslným názvem Bobr.

Fotogalerie
1 fotografie

V roce 2003 jste se rozhodli, že skončíte a že už nebudete hrát. Jaký byl ten pravý důvod?

Zdeněk Podskalský: "Měli jsme kolem třiceti kšeftů do měsíce a hrát dennodenně pořád to samý dokola několik let je na zbláznění."

Marcel Mersí Marek: "Byl jsem vycucanej až do maxima. Skákat po pódiu jako gumovej panáček sedm let v kuse je velký zápřah. Navíc jsem v soukromým životě uzavřený, romantický, citlivý a držící se zpátky člověk. Moje psychika si potřebovala odpočinout, tak jsem sbalil batoh a vyrazil do Severní Ameriky."

Pomohla vám cesta do Ameriky?

Mersí: "Určitě. Procestoval jsem celou Severní Ameriku, podíval jsem se i na jih, ale hlavně jsem si utříbil myšlenky."

Jak dlouho jste si je tam tříbil?

Mersí: "Asi rok a půl. Chtěl jsem zůstat déle, ale v Nikaragui jsem dostal otravu z vody, tak jsem se vrátil. Bylo to ale jedno z nejlepších období v mém životě."

Kam všude jste se podíval?

Mersí: "Nejdřív jsem odletěl do Kanady kvůli angličtině. Tam jsem pobyl asi dva měsíce a pak šup dolů do San Franciska. Nakonec jsem procestoval Latinskou Ameriku."

Čím jste se živil?

Mersí: "V Costa Rice jsem si koupil bonga a hrál na ulici. Začal jsem ráno v devět a skončil v deset večer. Stačilo to na bydlení i jídlo."

Na co budete z cesty nejvíc vzpomínat?

Mersí: "Na měsíc strávený s apachem na cestách po Costa Rice. Neuvěřitelný zážitek!"

Užíval jste si té anonymity?

"No... Představte si, že jste na druhým konci světa. Na jednom z nejmagičtějších míst - na Machu Picchu - a přijde za váma týpek a česky řekne: Tebe znám z Mládka."

Neobjevila se na cestách nějaká milá duše?

Mersí: "No, duše milá se objevila...Ve městě Cusco v Jižní Americe jsem se zamiloval do jedné Inky. To byla romantická duše, až ze mě lítaly chlupy. Měli jsme perfektní vztah. Trval asi čtrnáct dní, pak jsem musel odjet."

Co dělali ostatní členové kapely?

Zdeněk: "Chodili jsme různě do práce a poflakovali se. Ale jinak jsme se vrátili ke svým původním zaměstnáním."

Mersí: "Třeba Zdenda se stal kotelníkem."

Když jste se vrátil z cest, co bylo prvním impulsem, že se kapela dala opět dohromady?

Mersí: "Když jsem se vrátil, tak jsme se s klukama z kapely začali znovu scházet a hráli jsme po hospodách. Začali chodit nabídky a řekli jsme si, že nás to vlastně baví."

Nedonutila vás k tomu i finanční situace?

Zdeněk: "Samozřejmě, že částečně tam byla i finanční motivace, ale především láska k hraní."

V těchto dnech se na pultech obchodů objeví vaše nová deska Bobr. Některá rádia pilotní sing nechtějí hrát s odkazem na dvojsmyslnost textu...

Mersí: "V textu se neobjevuje jediné sprosté slovo a kdo v této písničce hledá nějaké dvojsmysly nebo nějaký problém, tak ten sám má problém. Ta píseň je čistá jako okvětí bíle lilie."

Nové album je pro vás přelomové. Poprvé nehrajete převzaté skladby, ale vlastní. Bylo to obtížné?

Zdeněk: "Ne. Prostě jsme si dali za úkol napsat své písničky a to jsme udělali."

Mersí: "Je tam spousta hezkých písniček, které vyzařují pozitivní energii. Ty songy jsou poměrně jednoduchý a dají se hrát i u táboráku. Zajímavý je i booklet, který jsme udělali formou zpěvníku, kde jsou i akordické značky, takže si je fanoušci můžou sami zahrát."

Už máte pár koncertů s novou deskou za sebou. Jak vás fanoušci přijali?

Mersí: "Perfektně. Hráli jsme na půl starý i nový věci, ale Jožinovi asi nikdy neutečeme."

I Jožin z bažin patří do repertoáru Ivana Mládka, který v dnešní době slaví se svými písněmi úspěch v Polsku. Budete se tam také angažovat?

Mersí: "Sice nám Ivan Mládek říkal, že se naše písničky v polských rádií hrají, ale to je vše. Když se však naskytne příležitost, tak se do Polska stejně jako do jiných zemí rádi podíváme."

Co jako kapela máte v nejbližší době v plánu?

Mersí: "Hlavně koncertovat. Na podzim by mělo odstartovat turné po ČR i SK a když bůh dá tak příští rok bude další deska."


Stáhněte si zvonění

Jožin z bažin

103860 pošlete na 9079930

Cena SMS 30 Kč včetně DPH.

Provozuje Ringier. Více na www.bleskmobil.cz