Pokud by se totiž pomocí testů DNA prokázalo, že největší český lupič František Procházka (34) je skutečně synem geniálního skladatele, nastává pěkný malér.

'Král zlodějů ' by měl jako Svobodův syn nárok na svůj podíl. Z nemovitostí, peněz i práv na slavné skladby! "Je to tak. Měl by nárok na stejný podíl z dědictví jako všechny Svobodovy děti," řekl Blesku renomovaný právník Josef Lžičař.

Fotogalerie
1 fotografie

"Pokud to je vážně pravda, mohu říct jen jedno: Můj muž byl vážně dobrej," řekla Blesku Vendula Svobodová "O tom, jestli má Karel ještě nějakého Františka, mě můj muž ale nikdy neinformoval. Nikdy jsme si neříkali věci z minulosti a tenhle příběh se datuje do doby, kdy Karel žil se svojí první ženou," dodala.

František Procházka ukradl 1. prosince 2007 z pražské pobočky bezpečnostní agentury G4S půl miliardy korun. A pokud ještě žije, tak mu to prošlo a má se, jak říká Vendula, 'náramně '.

Ať je to jakkoli, spekulace, že Procházka je synem skladatele Svobody, podle Lžičaře mohou pořádně zamávat justicí, a to nejenom českou. Český zákon z roku 1964 je podle Lžičaře nedokonalý. "Když se narodí dítě, do jeho 6 měsíců má matka i otec právo popřít otcovství. A pokud k tomu dojde, v dalším soudním řízení by měl být zjištěn pravý otec," vysvětluje. Ve výjimečných případech má právo žádat popření otcovství nejvyšší státní zástupce, který by měl sledovat zájem dítěte.

"Kdyby tedy testy DNA přes všechno popřené otcovství jasně prokázaly otce Karla Svobodu, může se Procházka obrátit na nejvyššího státního zástupce," podotýká Lžičař.