S mimořádným ohlasem zaplněného Divadla Archa v Praze se setkala světová premiéra hry spisovatele, dramatika a někdejšího prezidenta České republiky Václava Havla Odcházení.

Publikum ocenilo desetiminutovým potleskem režijní pojetí Davida Radoka a výkony hlavních představitelů v čele s Janem Třískou a Zuzanou Stivínovou. Diváci se skvěle bavili, živě reagovali na dialogy na jevišti i scénické poznámky z reproduktoru, které osobně načetl s ironií a vtipem Havel. Toho pak na scéně přivítali potleskem vestoje.

Radok hru nastudoval během pouhých šesti týdnů. Také od rozhodnutí k realizaci uplynula krátká doba pěti měsíců. Projekt byl připraven výhradně ze soukromých zdrojů díky finančním i věcným darům firem i jednotlivců ve složité ekonomické situaci této pražské scény, která dosud na letošek nezískala z rozpočtu města ani korunu. V hledišti proto usedli především sponzoři, dále autor hry s chotí Dagmar a ministr kultury Václav Jehlička.

V Arše se hra ocitla poté, co loni ztroskotaly pokusy představit ji v Národním divadle a na Vinohradech. "Celou dobu jsem litoval toho, že Odcházení nemohlo být uvedeno ve Stavovském divadle, jak jsme o tom jednali. A po dnešní premiéře toho lituji ještě víc," řekl ředitel české první scény Ondřej Černý.

"Jsem moc potěšena, že k té premiéře vůbec došlo. A ještě nakonec moc dobře, že se tak stalo právě tady, v divadle Archa," uvedla po představení ředitelka Pražského divadelního festivalu německého jazyka Jitka Jílková.

Krizový moment nastal, když uprostřed zkoušek z projektu odstoupila vzhledem ke zdravotním problémům autorova manželka Dagmar Havlová. Nahradila ji Stivínová, která byla původně obsazena do menší role. Přitom angažmá bývalé první dámy bylo jednou z podmínek uvedení hry a Havel jí psal roli "na tělo". Někdejší prezident však věří, že si postavu přítelkyně odstupujícího kancléře zahraje, třeba i v jiné inscenaci. "Není všem dnům konec," poznamenal.

Hra vypráví o kancléři, který skončil svou vládu a dvůr, který měl kolem sebe, se začíná drolit. Mezi lidmi, kteří odcházejícího politika obklopují, se objevují známé archetypy patolízala či zrádce. Dramatik se nechal inspirovat Shakespearovým Králem Learem, ale i Čechovovým Višňovým sadem, ve kterém se rovněž objevuje motiv opouštění domova. V dalších rolích se objevili například Petra Lustigová, Vlasta Chramostová, Bořivoj Navrátil, Jan Skopeček a Ivan Řezáč.

Atraktivní příležitostí nahlédnout do tvůrčí dílny Václava Havla nabízí ve foyeru Archy výstava. Vedle definitivní verze Odcházení obsahuje i tu první, předlistopadovou. Každý se může na vlastní oči přesvědčit, že se rukopis vešel do pěti linkovaných školních sešitů formátu A4. Havel psal perem a dost škrtal.

"Byla tehdy hotová tak ze dvou třetin, ale po listopadu jsem ji kamsi odhodil a považoval za něco, co patří do pravěku v mém životě," komentoval to autor. V roce 2006 se k tématu vrátil a rehabilitoval je. Během dvou měsíců ji napsal znovu a pak přepisoval. Už první konfrontace s publikem na generálce ho potěšila. Byl rád, že Radokovi nechal absolutní svobodu.

Odcházení bylo pro Radoka, který během třiceti let především ve světě nastudoval přes 50 oper, teprve druhou inscenací činohry v Česku. Pokud prý bude mít štěstí pracovat s takovým textem, divadlem a ansámblem, jako v Arše, ani další činoherní nabídku neodmítne.

"V první řadě jsem měla slavnostní pocit, že mohu být přítomna prvnímu provedení této divadelní hry," přiznala filmová režisérka Michaela Pavlátová s tím, že se může vyjadřovat jen v superlativech. "Obdivovala jsem množství těch postav na jevišti a měla obavu, že si jich příliš neužiju. Tenhle pocit mám pořád, ráda bych v té hře ještě zůstala," dodala Pavlátová. Proto se prý těší na filmovou verzi Odcházení, pokud vznikne. Už kvůli tomu, že si by si Havlovy hrdiny užila z větší blízkosti.

"Záměr režiséra Jaroslava Brabce Odcházení zfilmovat jsme odsunuli na příští rok. Oslovila jsem už sice koproducenty z Ameriky a Británie a hledali jsme lokace, ale scénář zatím nevyhovuje našim představám," řekla producentka Olga Menzelová Kelymanová. Další setkání s autorem se prý uskuteční na podzim.