Vlastimi Válek se Blesku svěřil, že měl původně sedět na jednání se slovenským protějškem, ale protože kolega ministr náhle onemocněl, přijal ministr Válek nabídku přijet do pražských Stodůlek na už tradiční gastronomickou show.
„Slovenský ministr se pořád vymlouval, že je nemocný, že mu někdo umřel. Já mu říkám, to by musel umřít Fico nebo prezident, aby ses na to mohl vymlouvat,“ usmál se český ministr zdravotnictví, který před nedávnem bojoval s rakovinou prostaty.
Veselý Válek seděl u stolu mimo jiné i s youtuberem Kovym a často spolu něco řešili. Distingovaný Kovy byl jak „přikovaný“ a příliš své emoce neprojevoval. Zato ministr přiznal, že bedlivě sledoval hlavně Zdeňka Pohlreicha, který si hověl přímo naproti němu.
„Já jsem se díval na pana Pohlreicha. Kontroloval jsem ho, a když dojídal, tak jsem dojídal taky. Snědl úplně všechno, čímž se potvrdilo, že to jídlo bylo skvělé. Ale o téhle akci se nedá mluvit jinak než v superlativech,“ svěřil se ministr, který, jak má v oblibě, přidal ještě jednu z rad svojí maminky.
Nevylizuj talíře
„Maminka mi říkala: 'Nevylizuj v Praze talíře.' Takže jsem se i tady udržel,“ pobavil ministr Válek zaplněný sál. A je pravda, že si hosté i tentokrát opravdu přišli na své.
Jedenáctá řada Chef's Dinner přivítala hvězdu švédské gastronomie Jimmiho Ericssona, vítěze titulu Šéfkuchař roku Švédska a tvůrce menu pro banket Nobelových cen, vítěze soutěže Bocuse d´Or. Ten připravil hostům hlavní chod – kachnu „Nordic five spice“, topinambur sýr Wrångebäcks, červená řepa, smrž a ocet.
„Prvotřídní kachní prsa Magret, švédské koření, náš typický sýr, k tomu spolupráce s českými kuchaři, a to skvělé prostředí tady,“ rozplýval se po akci švédský kuchařský génius v rozhovoru s moderátorkou Markétou Hrubešovou. „Baví mě tohle míchání kultur, gastronomie, prolínání stylů. Neuvěřitelně jsem si to tady užil,“ pochvaloval si.
Na galavečeři, která byla sestavena z unikátních produktů z portfolia makra, se ale představily i hvězdy české gastronomie. Lukáš Čarný a Dominik Unčovský připravili amuse bouche, Josef Súkup vegetariánský předkrm, Lukáš Hlaváček měl na starosti masový překrm, Martin Štangl obstaral rybí chod a po hlavním chodu švédské hvězdy ještě servíroval dezert Vlad Ryasnyy. Každý chod doplnila pečlivě vybraná vína someliéra Jakuba Přibyla.
Další ročník
Hosté si ale nechválili jen možnost ochutnat všechny ty dobroty, ale i šanci vidět všechny hvězdy na jednom místě při práci.
„Je to náš už zažitý koncept. Jde o oslavu gastronomie, kdy se ale kromě jídla, neformální konverzace u stolu, vína, dostanete i přímo do kuchyně, a máte tak možnost sledovat, jak některé ty skvosty vznikají a jak šéfkuchaři takových jmen spolupracují. Navíc je to skvělá příležitost pro naše nejlepší české šéfkuchaře, konfrontace a dialog se světovými hvězdami, jako je například Jimmi.. Funguje to skvěle,“ říká manažer Makro Akademie Jan Gavenda, který už pomalu začíná pracovat na tom, koho přivede do Prahy na 12. ročník oblíbené akce.
Večer Chefs dinner s ministrem Vlastimilem Válkem a Karlem Kovy Kovářem Makro