„O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 487 akademiků,“ uvedla Petra Žikovská, ředitelka ČNS IFPI, která Ceny Anděl vyhlašuje. Večerem provázeli moderátoři Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek (52).

Letošní line-up sestavili pořadatelé z řad nominovaných umělců a v průběhu večera se tak představila i řada oceněných hudebníků. Kromě J.A.R. živě zahráli noví držitelé Andělů November 2nd, Anna K. (59) nebo MC Gey (37), dále pak nominovaní Sofian Medjmedj (22) a Ben Cristovao (36), Jelen, Annet X (24) a NobodyListen (30), Marcell (25) nebo Adam Plachetka (38), Ondřej Havelka (69) a jeho Melody Makers. Titulárním partnerem Cen Anděl byla společnost Coca-Cola, hlavními mediálními partnery Česká televize a Evropa 2, dalšími partnery Intergram, OSA a Hlavní město Praha.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Korn (73): Myšlenky na konec kariéry! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Do síně slávy byl uveden Jiří Korn, který už přes padesát let patří mezi nejvýznamnější osobnosti české populární hudby. A také mezi ty nejuniverzálnější. Nemohl se ovšem dostavit osobně, protože měl ve stejném čase koncert. Poslal tak alespoň video-zdravici. 

„Vždycky byl o krok před ostatními. Když se v Česku ještě hrával bigbít, s kapelou Rebels už zpíval west coastové melodie, když všichni zkoušeli po jeho vzoru kalifornský pop, už se svou basou sázel blues rock. V sedmdesátých letech jako člen Olympiku nastartoval pop rock, v letech osmdesátých jako jeden z prvních zkoušel aktuální prvky soulu, a dokonce stál u začátků českého hip hopu, jehož představitelé ho ostatně dodnes vzývají,“ zaznělo v průvodním medailonku. „Na jeho kontě jsou desítky hitů, ale i nezapomenutelné filmové role. Otisk jeho vlivu najdeme snad u každého současného českého zpěváka. A i ve svých čtyřiasedmdesáti letech stále ohromuje energií a vyprodává haly.“

Výsledky Ceny Anděl Coca-Cola 2023

Síň slávy: Jiří Korn

Album: November 2nd - November 2nd

Skladba: Anna K. - Údolí včel (autor T. Vartecký)

Skupina: J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?

Sólový interpret: David Koller - LP XXIII

Sólová interpretka: Pam Rabbit - I Love the Internet

Objev: Tereza Balonová - Lampiony

Společný projekt: Calin & Viktor Sheen - Roadtrip

Videoklip: dné - Traps In My Feed (feat. FVLCRVM) (režie L. Vacke)

Slovenské album: Hex - Kde je tu láska?

Alternativa a elektronika: Anna Vaverková - Pozdravy z polepšovny

Jazz: David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák - Gilgul

Klasika: Martinů Voices, Lukáš Vasilek - Britten

Rap: MC Gey - O tatínkovi, který usnul

Rock: Exorcizphobia - Spiritual Exodus

Folk: Marie Puttnerová - Laila Tov

Fotogalerie
30 fotografií