Vyjádření policie bylo jasné - incident na akci Český slavík patřičně prověřili a zjistili, že oba účastníci na něm byli domluveni. Nedošlo tedy k trestnému činu a celý případ byl odložen. „Všichni aktéři jsou však podezřelí ze spáchání přestupku křivé vysvětlení a věc bude předána příslušnému správnímu orgánu k prošetření. Hrozí jim pokuta až do výše 50 tisíc,“ uvedl však v pořadu Showtime mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Čtyři dny čekali fanoušci Jana Bendiga na jeho vyjádření.

Zpěvák mezitím vytrvale mazal ze svých sociálních sítí všechny příspěvky týkající se incidentu a nijak se k tomu všemu nevyjadřoval - hájil se tím, že ještě stále čeká na dopis policie. „Uznávám to, že jsem zbytečně zalezl do ulity a měl se vyjádřit hned. Ale jsem odjakživa hodně citlivej kluk - a to, co se kolem toho rozpoutalo, mě doslova vyděsilo. A musel jsem to nějak strávit a rozkoukat se,“ vysvětlil pak v neděli večer Bendig své dlouhé mlčení.

Dopis od policie mu byl doručen v pátek. „Obdržel jsem policejní zprávu, konkrétně usnesení o odložení věci z důvodu, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví ze strany útočníka a je zde důvod pro postoupení věci do správního řízení pro podezření ze spáchání přestupku. V žádném případě se nejedná o rozhodnutí policejního orgánu o tom, že já nebo někdo jiný měl incident organizovat.“ Jde však v podstatě o slovíčkaření - potvrzující slova policejního mluvčího.

„Stále si stojím za tím, že jsem útok nepřipravoval a nedomluvil a nevěděl o něm. S útočníkem jsem se ohledně údajné přípravy útoku před ani po útoku nesetkal, ani jsem s ním v této věci telefonicky ani jinak nekomunikoval. Stejné závěry ostatně vyplývají i z usnesení policejního orgánu o odložení věci,“ tvrdí Bendig. On a jeho přítel Lukáš Rejmon (39), jenž byl u posypání moukou přítomen (nicméně místo toho, aby partnera bránil, stál vedle něj jako vycpanina), byli u výslechu pouze jednou.

Video
Video se připravuje ...

Ostrá slova Bidena na adresu Putina! A Bendig lhal. Plánovali útok na Slavících Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Zpěvákův partner mimochodem není žádné neviňátko - v roce 2020 čelil Rejmon spolu s dalšími pěti muži ve věku 27 až 54 let obvinění, že v Praze údajně zjednávali muže, a to i nezletilé, k poskytování homosexuální prostituce v gay klubu. Ačkoliv Rejmon toto obvinění od začátku odmítal, od soudu nakonec odešel s dvouletou podmínkou s odkladem na tři roky za kuplířství. Ačkoliv se dušoval, že je v případě obchodování s bílým masem nevinný, neodvolal se...

Policie se podle Bendiga ale v případě „moučné kauzy“ zachovala výborně. Dorazila hodinu po incidentu a u šetření i výslechu policisté „měli velice hezké chování“. Teď si ale Bendig a jeho přítel berou právního zástupce, jelikož cítí, že se mu stala křivda - a je mu líto, že je nyní pro mnohé za lháře a podvodníka. „Tohle je moje verze příběhu, moje pravda, která má ještě spoustu detailů, ale těmi vás už nechci zatěžovat. Musím však přiznat, že jsem z toho všeho unaven a vyčerpán...“ posteskl si.

S údajným útočníkem mluvil až po incidentu, kdy se mu mladík omlouval. „Proběhlo několik telefonátů i zpráv mezi tím klukem a mým přítelem Lukášem ohledně jeho těžké životní situace a pocitu bezvýchodnosti, ze kterého jsme se mu oba snažili ukázat směr, protože už jsme takoví,“ doplnil Jan Bendig a nechal na instagramu u tohoto příspěvku otevřené komentáře. Poprosil však o slušné vyjadřování kvůli dětem, které se na jeho sociálních sítích vyskytují.

Jeho fanoušci, příznivci i odpůrci se ihned rozdělili na dva tábory. Zatímco jedni mu vyjadřují nehynoucí oddanost a znevažují práci policie, další mu už nevěří ani nos mezi očima. „Zatloukat, zatloukat, zatloukat - a když to praskne, zatloukat. Hanba by tě měla fackovat,“ píše se v jednom z nejlajkovanějších komentářů.

Bendig má však jasno: nyní se teprve ukáže, kdo jsou jeho opravdoví přátelé. „Jsem silnej kluk, možná teď už i trochu silnější a dospělejší po tom všem. A bojovat budu.“ Získat ztracenou důvěru bere jako výzvu.

Fotogalerie
52 fotografií