V roce 2017 ji po 34 letech společného soužití opustil manžel, architekt Boris Drbal (73), se kterým má dceru Lenny (30). Moc ji to trápilo, ale veřejně se o ničem nezmínila. Zpěvačka si po svatbě s Drbalem nechala rodné příjmení, už před svatbou se prý dohodli, že se Boris bude držet mimo zájem veřejnosti. Odchodem manžela ale maléry neskončily, nedlouho poté Lenku postihla zákeřná nemoc imunitního systému. Zpěvačka se přibližně na rok stáhla do ústraní a s nemocí bojovala. Během tohoto období výrazně zhubla a musela nosit paruku.

Podobné osudy

Kanadské zpěvačce Dion v roce 2016 zemřel na rakovinu hrtanu muž a manažer, slavný kanadský hudební producent René Angélil (†73), se kterým má 4 děti. Pouhých pět let nato začala Céline bojovat se vzácným autoimunitním onemocněním. Disociativní porucha hybnosti se projevuje ztuhlostí končetin a trupu a svalovými křečemi. K poruše patří i časté pády nebo kompletní ztráta hybnosti. Kvůli nemoci tedy Céline přerušila kariéru, v rámci čehož byly odloženy i její koncerty v pražské O2 areně.

Na Eurovizi nesměla

Ale pojďme na začátek. V roce 1988 Lenka vydala desku Quo Vadis určenou pro export. Půlka písniček byla ve francouzštině, druhá v češtině. „A na základě ní jsem dostala nabídku reprezentovat Švýcarsko na Eurovizi. Dostala jsem písničku, začala jsem na ní dělat, ale tehdejší ředitel Pragokoncertu napsal do Supraphonu dopis, že moje účast není v zájmu bilaterálních vztahů,“ vysvětluje Filipová, která si pěkně pobrečela. Písničku Ne partez pas sans moi (v české verzi Neodcházej ode mne) zase vrátila. Švýcaři zuřili, nakonec si za Lenku vybrali náhradnici – právě Céline Dion. Ta potom Eurovizi s Lenčinou písní vyhrála a záhy se stala světovou megahvězdou.

Slavná kvůli Češce

Když potom v roce 2008 koncertovala Céline Dion v pražské O2 areně, vybrala si Lenku Filipovou jako předskokanku. „Když jsme se v zákulisí potkaly, celou anabázi s Eurovizí jsem jí vyprávěla. Opravdu moc jsme se nasmály. Konečně jsem jí mohla vysvětlit, jak se vše vlastně tehdy událo,“ vzpomíná Lenka. „Céline se mě ptala: Tak to tobě vděčím za kariéru? Tak ti moc děkuji!“ vzpomíná zpěvačka, kterou Dion v Praze seznámila i s manželem. Srdečné setkání nakonec skončilo výměnou adres a telefonních čísel. „Céline mi neuvěřitelně přirostla k srdci,“ netají Filipová. Céline na Lenku myslela v době, když onemocněla, a držela jí palce. A teď, když už má Lenka vyhráno a Céline ze všech sil stále bojuje, Filipová jí zájem oplácí. Myslela na ni.

Kvůli rodině a publiku odmítla emigrovat

Na konzervatoři v Praze původně Lenka Filipová vystudovala klasickou kytaru, což se při rozjezdu kariéry hodilo, sama se totiž na ni na koncertech doprovází. Při dalším studiu, na Mezinárodní hudební akademii v Paříži, se přátelila s lidmi z pařížské Olympie (kontakty a doporučení dostala od Hany Hegerové), ve Francii natočila i dvě desky. Nejznámější písní z té doby je právě Zamilovaná z pera Francise Cabrela, která dala v roce 1981 název i jejímu prvnímu gramofonovému albu u nás. Francouzská firma CBS ovšem tehdy požadovala, aby jí Filipová byla kdykoli k dispozici – a aby se firmě peníze vložené do Lenky vracely, navrhla jí emigrovat.

Pro Filipovou to ale bylo kvůli rodině a českému publiku nepřípustné, a tak zůstala doma. I tak se ale zapsala do povědomí zahraničního publika. Koncertovala v řadě zemí, kromě Evropy zavítala i do Japonska, USA, Kanady nebo Austrálie. Na kytarovém festivalu v Nizozemských Antilách dokonce získala vysoce ceněnou Grand Prix. Za svou kariéru vydala přes dvacet alb, některé její písničky jako Zamilovaná nebo Za všechno může čas už zlidověly a Lenka dodnes platí za jednu z nejsympatičtějších v českém showbyznysu.

Video
Video se připravuje ...

Lenka Filipová na křtu posledního alba Žbirky: Mám stažený žaludek. David Turek

Fotogalerie
24 fotografií