„Dneska je to deset let, co nám Filip napsal dopis na rozloučenou. Mimo jiné v něm psal, že nechce žít ve světě, který je plný nenávisti vůči homosexuálům,“ přiznala 2. února na facebooku Ester Janečková, známá především díky své úloze empatické moderátorky v pořadu Pošta pro tebe.

„Přál si, aby jeho čin ten svět aspoň trochu změnil. Fíďo, hrozně nám chybíš…“ posteskla si Ester, chlapcova teta. „Svět se mění a je to hodně i díky Tobě  … Ale pořád to není dost. Pojďme dát vědět klukům a holkám jako byl Filip, že je bereme vážně. Že nám záleží na tom, jak se cítí. Že jejich láska není v ničem menší, jiná než ta naše,“ doplnila na sociální síti a znovu tak připomněla, jak je důležité, aby se dostalo pochopení všem mladým lidem. A to nejen těm s odlišnou orientací, ale všem, co se cítí být nějak jiní. Stejně tak jasný byl i hashtag, co hlásal - manželství pro všechny.

V komentářích mnozí lidé vyjádřili Janečkové a její rodině podporu a rozhodli se příběh dál sdílet, aby pomohli lidem, co se ocitli třeba v podobné situaci, jako kdysi Filip, co odešel z tohoto světa v roce 2014.

Rodina ostatně o smutné události mluví opakovaně. „Můj syn byl gay a v necelých 15 letech si vzal život, protože nechtěl žít v této netolerantní společnosti. V dopise na rozloučenou nám napsal, že si přeje, aby jeho smrt přispěla k větší rovnoprávnosti a toleranci mezi lidmi,“ uvedla před časem i samotná Filipova maminka, Svatava. Ta se snaží o to, aby synova smrt nebyla zbytečná, a tak založila online poradnu Sbarvouven.cz pro mladé gaye a lesby.

 

Video
Video se připravuje ...

Ukrutná bolest moderátorky Ester Janečkové: Opustili ji synové! Markéta Reinischová

Fotogalerie
34 fotografií