• Korpulentní herec s charismatickým hlasem, známý nejen z divadelních prken, ale i z řady filmů a seriálů, skonal ani ne měsíc po svých 59. narozeninách. Podle zdrojů z Ostravy se mu mělo zastavit srdce. „A to nejspíš už v úterý, našli ho až druhý den,“ uvedl zdroj Blesku.
  • Lidé se mohli s Norbertem Lichým symbolicky rozloučit rovněž v Divadle Petra Bezruče, kde strávil téměř celou kariéru. V den pohřbu se divadlo mezi 11. a 17. hodinou otevřelo všem, kteří chtěli uctít jeho památku.
  • V podvečerních hodinách pak divadlo chystá vzpomínkový večer pro rodinu a nejbližší přátele a kolegy zesnulého. Z kapacitních důvodů se bude vzpomínkový večer přenášet i on-line.

Pohřeb Norberta Lichého (†59)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
14:50
30. 1. 2024

Smuteční hosté opouštějí krematorium. Nechyběli herci Jan Antonín Duchoslav, Adrian Jastraban a další...

Děkujeme, že jste s námi sledovali přímý přenos z posledního rozloučení s velkým hercem Norbertem Lichým. Klidný zbytek dne. 

Divadlo také dnes zrušilo plánované představení Otec, v němž Norbert Lichý ztvárnil hlavní roli. Večer bude od 18:30 v divadelním sále jen pro zvané pietní akt, kde budou na Norberta Lichého vzpomínat jeho nejbližší kamarádi a herci. Z kapacitních důvodů se bude vzpomínkový večer přenášet i online.

 

 
14:38
30. 1. 2024

Posledního slova se ujal kamarád Vít Zátorský, který pohřeb zařizoval. S hercem se znali od základní školy. 

Přivedl mě k hudbě, kterou jsem z lidovky nenáviděl, až to vygradovalo společným brnkáním na kytaru. Byl to prima kamarád a je to kus života, nezapomenu na něj. Je mi smutnou povinností všem poděkovat, že jste se přišli rozloučit a přišli zavzpomínat, na velkou osobnost tohoto města, kultury,“ řekl Vít, který mluvil za rodinu. 

Po jeho slovech se rozezněla další píseň, hosté povstali a rakev zajela. Síní se rozezněl dlouhý potlesk...

 

 
14:34
30. 1. 2024

Loučení v krematoriu trvalo víc jak hodinu a půl. Leckdy připomínalo koncert z písní, které měl Lichý rád. Na druhou stranu byl herec milovníkem hudby a sám v kapele Skrat zpíval. 

 

 
14:21
30. 1. 2024

K řečnickému pultu přišel herec Jiří Sedláček, který na Norberta vzpomínal vesele a přidal i několik historek z návštěv restaurací. Byli stejně staří a letití přátelé. 

Těší mě, že jsme se spolu mohli potkat, poznat,“ řekl. 

 
14:07
30. 1. 2024

Třetí proslov měla herečka Magdalena Holcová, která promluvila za všechny kolegy z Divadla Petra Bezruče. 

Ve srovnání s jinými kolegy jsme se tak dlouho neznali, nastoupila jsme až v roce 2017. Byli bychom docela dobrá dvojka, ale my jsme opravdu byli dobrá dvojka, trojka, čtyřka... třináctka, vlastně teď už dvanáctka,“ řekla herečka, která měla na mysli počet lidí v souboru. 

„Berti, věřím, že už jsi našel koho jsi hledal...,“ dodala. 

 

 

 
13:53
30. 1. 2024

K řecnickému pultu se postavil Michal Sedláček. Ten byl členem kapely Skrat, ve které Norbert Lichý hrál. 

Byl jsi mým divadelním tatínkem, a teď kdy jsi pryč, se musím naučit létat sám. Uměl sis hrát jako dítě, bavilo mě si s tebou poblbnout. Nikdy nezapomenu, že jsi mě angažoval do kapely Zkrat. Bavilo me s tebou trávit čas ve třech - ty, jubox a já,“ vzpomínal Michal. 

„Poslední zpráva, kterou jsi mi napsal byla - spi už Michálku. S nekonečnou láskou tvůj Michal,“ dodal dojatý Sedláček. 

 
13:39
30. 1. 2024

Prvního slova se ujal šéf Herecké asociace Ondřej Kepka. „Právě osobnost, opravdovost, velikost je to, co našeho kolegu Norberta Lichého reprezentovalo,“ řekl Kepka, který přidal několik vzpomínek. 

Norbert měl talent, který se rodí jednou za desítky let. Naše kolegyně Jana Hlaváčová říkala, že herec se může mnoho naučit, ale že charisma, charisma je od Boha. Je jen málo českých herců, kteří mohli jen stát na jevišti nebo se podívat do kamery, nemuseli ani nic říkat, aby na diváka zapůsobili, a Norbert byl jedním z nich,“ řekl Kepka, který Lichého přirovnal k velikánům jako například Rudolf Hrušínský starší.

„S hlubokou úctou bez patosu, čest tvé památce,“ dodal. 

 

 
13:34
30. 1. 2024

Půl hodiny hrály písně z reproduktorů a z řečníků se ještě nikdo nedostavil. 

 
13:16
30. 1. 2024

Poslední rozloučení s Norbertem Lichým začalo se zpožděním 15 minut po 13. hodině. Síní se rozezněla sborová hudba. A po ní další písně. U rakve se stále střídají stráže. 

U květin je položená lahev piva, limonáda a cigareta. 

 
13:06
30. 1. 2024

Je plno! Obřadí síň doslova praskáala ve švech. I když měl pohřeb začít ve 13 hodin, stále proudili davy lidí a pokládali květiny pod katafalk. U rakce se střídali dvojice kolegů, kteří stojí čestnou stráž. 

 
12:55
30. 1. 2024

V obřadní síni hrají písně kapely Skrat, ve které Norbert také zpíval. Na obrazovkách se promítají fotky herce. 

 
12:53
30. 1. 2024

Ondřeje Malého doprovodila partnerka Kristýna Kociánová, se kterou má malého syna. Ta byla důvodem jeho rozvodu s Tomicovou. 

 
12:50
30. 1. 2024

Na katafalku byla položená rakev v hnědé barvě s ostatky Norberta. Pod ní věnce od rodiny - Tvá velká láska nám zůstane v srdci, stojí na stuze. Nechybí věnec od skupiny Zkrat, z Divadla Petra Bezruče, , kde Lichý působil až do své smrti, stojí: „S láskou v Bertíkovi“, další z věnců je například od šumperského divadla, kde Lichý začínal kariéru.

 

 

 
12:44
30. 1. 2024

Na pohřeb dorazil herec Ondřej Malý, který opustil herečku Pavlu Tomicovou. 

 
12:40
30. 1. 2024

Z reproduktorů zněla hudba, kterou vybrali jeho přátelé. Ke krematoriu přišli davy jeho příznivců. 

 
12:36
30. 1. 2024

Měl jsem tu smůlu, že jsem s Norbertem na jevišti nikdy nestál. Norbert Lichý byl pro ná na škole pojem, vídali jsme se v kavárně, kde jsme si popovídali jako starší herec s mladším hercem. Velký divadelník,“ řekl Blesku Štěpán Kozub. Ostravského herce nedávno postihly zdravotní problémy, ale už je z nejhoršího venku. 

 

 
12:33
30. 1. 2024

S hercem se loučili kolegové, přátelé... Účast byla veliká. 

Proslov na obřadu budou mít herci Jiří a Michal Sedláčkovi. Jiří s Norbertem desítky let spolupracoval na divadelních prknech, Michal byl zase členem kapely Skrat, ve které Norbert Lichýhrál,“ prozradil organizátor pohřbu a Lichého přítel od dětských let Vít Zátorský. Ten bude také dalším řečníkem, na pohřbu vystoupí také herečka Magdalena Holcová a herec a režisér Ondřej Kepka, prezident Herecké asociace.

 

 
12:29
30. 1. 2024

Poslední rozloučení přenášely velkoplošné obrazovky, protože se všichni do síně nevešli. V Divadle Petra Bezruče probíhala pieta od 11 hodin. 

Divadlo také dnes zrušilo plánované představení Otec, v němž Norbert Lichý ztvárnil hlavní roli. Večer se od 18:30 v divadelním sále jen pro zvané konal pietní akt, kde na Norberta Lichého vzpomínali jeho nejbližší kamarádi a herci.

 

 
12:21
30. 1. 2024

U krematoria se scházejí první smuteční hosté, někteří se vítají objetím. Z Prahy přijel prezident české Herecké asociace Ondřej Kepka. 

Před rokem a půl jsem ho viděl, předtím jsme se potkali na srazu,“ řekl Blesku spolužák Lichého z gymnázia v Ostravě. „Komediant každým coulem,“ dodal. 

 
12:17
30. 1. 2024

Smuteční síň Krematoria Slezské Ostravy, kde od 13 hodin proběhne pohřeb Lichého. Na dveřích je oznámení. 

 
12:15
30. 1. 2024

Lidé herce znají například ze seriálu Comeback, kde hrál přísného kontrolora z finančáku, jako kuchaře Macátka z Ohnivýho kuřete, ale i ze seriálu Doktor Martin. 

Od roku 1987 byl ve stálém angažmá Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Za svůj mimořádný výkon za roli Mendela Singera v inscenaci Job získal Cenu Thálie 2009. Kromě herectví se věnoval také komponování scénické hudby. Intenzivně spolupracoval s Českou televizí a Českým rozhlasem. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec, za četbu z románu Motýlek.

 
12:11
30. 1. 2024

Dobrý den, čtenáři Blesku,

dnes se rodina, kolegové veřejnost naposledy loučí s hercem Norbertem Lichým  (†59). Ostravský umělec zemřel náhle 16. ledna ve svém bytě. 

Poslední rozloučení s hercem proběhne ve smuteční síni krematoria Slezské Ostravy, která bude od 13 hodin přístupná široké veřejnosti. Diváci se také budou moci symbolicky rozloučit přímo v Divadle Petra Bezruče.

Mezi 11. a 17. hodinou se otevře všem, kteří chtějí herci věnovat tichou vzpomínku. „Ve foyeru divadla se nachází kondolenční kniha, na jevišti vznikne pietní místo, kam budete moci položit květiny. Svíčky prosíme zapalovat před budovou,“ informovalo divadlo.

Video
Video se připravuje ...

Soukupova TV dluží 14 mega za elektřinu! Fiala řeší problém. Herec Lichý trpěl po smrti matky Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
318 fotografií