Maršálek, Absolonová i Mirka van Gils Slavíková: Odtajnili recepty na vánočky!
-
Že je vánočka na Vánoce povinná, vyplývá z jejího názvu. Většina lidí se vrátila k tradici a peče si ji sama doma. Blesk přináší recept od Moniky Absolonové (48), kterou miloval Karel Gott (†80), nebo od světoznámých cukrářů. Ať vám vánočka provoní letošní svátky!
- 1.
Mirka van Gils Slavíková
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové je voňavá a vláčná, kromě rozinek a mandlí v ní najdete i pražené lískové oříšky a marcipán.
Ingredience:
500 g hladké mouky
125 g másla
250 g mléka
100 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
8 g soli
4 žloutky
14 g sušeného droždí
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
100 g rozinek namočených v rumu
100 g pražených lískových oříšků, drcených
80 g plátkových mandlí
300 g marcipánu
1 vejce na potření
Postup:
1. Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém jsou rozmíchané žloutky a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
2. Během kynutí těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložíme váleček marcipánu, zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.
3. Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.
- 2.
Josef Maršálek
Recept na vánočku, jak ji peče Pepa Maršálek svým babičkám. Plnou rozinek a vytuněnou o křupavou ořechovou vrstvu.
Ingredience na těsto:
500 g hladké mouky
250 g mléka
150 g másla
100 g cukru krupice
100 g zlatých rozinek
30 g žloutků (3-4 vajíčka)
20 g droždí
10 g vanilkového cukru
5 g soli
2 g muškátového oříšku
1 g mletého anýzu
1 citron - kůra
na ořechovou polevu:
100 g bílků (3-4 vajíčka)
60 g cukru moučka
60 g na jemno namletých ořechů
1 g mleté skořice
na dokončení: 40 g vajec, 40 g celých blanšírovaných mandlí
Postup:
1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr, přikryjte utěrkou a nechte cca 1 hodinu vykynout.
2. Poté přidejte zbylé ingredience, všechny kromě másla a rozinek.
3. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Následně přidejte máslo a pokračujte v hnětení. S robotem vám to půjde mnohem lépe než v ruce.
4. Teprve když těsto přestane lepit, je pevné, ale elastické, přidejte rozinky a jen lehce je do těsta zamíchejte.
5. Těsto pak nechte v pokojové teplotě, zakryté utěrkou, cca 1 hodinu odpočinout a opět kynout.
6. Těsto nechte kynout tak dlouho, dokud jeho objem nebude téměř trojnásobný.
7. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Josef doporučuje naučit se pletení ze šesti pramenů najednou, má to své výhody. Vánočka se během kynutí ani během pečení takzvaně nerozjede. Přendejte ji na pečicí plech.
Připravte si ořechovou polevu:
8. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Vznikne vám konzistentní ořechová pasta.
9. Vánočku naaranžovanou na plechu nechte v pokojové teplotě ještě jednou dobře vykynout.
10. Pak ji opatrně potřete vajíčkem, až potom ořechovou pastou a nakonec ji hustě posypte nahrubo sekanými mandlemi.
11. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, zavřete dvířka a teplotu snižte na 160°C.
12. Pečte cca 30 minut, před vytažením vyzkoušejte špejlí, jestli je vánočka dobře propečená. Nechte ji pak zcela vychladnout a lehce pocukrujte.
- 3.
Monika Absolonová
Každý chce znát recept na proslavenou vánočku zpěvačky Moniky Absolonové, na které ulítával i Karel Gott (†80).
Recept na těsto na dvě vánočky:
500 ml plnotučného mléka, 2 kostky droždí, 265 g cukru krystal, 250 g másla, 6 vajec, sůl, 1 kg polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, strouhanou kůru z ¼ citronu, muškátový oříšek + vylepšení z loňského roku: 1 balení rozinek, 1 balení celých mandlí, 1 balení plátků mandlí, rum
Postup:
Celé mandle a rozinky naložíme den předem do rumu. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry, nastrouháme muškátový oříšek a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme.
Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy a vypracujeme těsto, mouku postupně přisypáváme. Z rumového nálevu vyndáme mandle, nasekáme je a s rozinkami je přidáme do těsta.
Hotové dáme přikryté na teplé místo vykynout alespoň na dvě hodiny, klidně i déle. Z těsta vytvoříme prameny a upleteme dvě vánočky, které necháme ještě chvíli na plechu s pečicím papírem kynout. Do bílků vsypeme 5 lžiček cukru a promícháme, směsí pak vánočky rukou potřeme a posypeme je plátky mandlí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.
- 4.
Tereza Bebarová
Herečka Tereza Bebarová díky moderování pořadu Peče celá země propadla pečení. Takhle peče vánočku ona:
Suroviny:
500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu a kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného).
Pracovní postup:
V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky, vanilkový cukr a nechte přikryté kynout asi hodinu. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. Nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu.
Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky, jak jste zvyklí. Upletenou vánočku nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a hrubě sekanými mandlemi.
Vyhřejte troubu na 200 °C, vánočku do ní vložte a ihned teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte cca 30 minut a před vytažením zkuste špejlí, jestli je vánočka propečená. Nechte ji vychladnout a potom lehce pocukrujte.