Informaci o Prouzově nečekaném úmrtí zveřejnila jeho rodina. „S bolestí v srdci oznamujeme všem příbuzným a známým, že nás navždy opustil náš milovaný manžel, tatínek, dědeček, bratr a strýc, pan Josef Prouza,“ stojí na smutečním oznámení s tím, že smrt přišla náhle.

„S naším drahým zesnulým se rozloučíme v sobotu 9. prosince 2023 v 11:00 hodin ve velké obřadní síni krematoria Praha-Strašnice,“ informovala rodina. Prouza po sobě zanechal manželku Míšu, syny Gézu, Dominika a Josefa a dceru Terezu. Přežil ho rovněž bratr Vratislav.

Bingo i Šakalí léta

Ačkoli jeho jméno možná mnohým televizním divákům samo o sobě nic moc neřekne, ve světě televizní zábavy po sobě zanechal nesmazatelnou stopu. V letech 1993 až 1995 byl zástupcem šéfredaktora redakce zábavy TV Nova a pod jeho taktovkou vznikaly pořady jako RISK, Štístko, Boom nebo Bingo, které rovněž tvořil jako scenárista. 

Na obrazovkách se dokonce sem tam objevoval i jako herec – například ve slavném muzikálu Šakalí léta (1993) nebo v seriálech Boží mlýny (2021) a Místo zločinu Plzeň (2015).

Mimo jiné byl také televizní a rozhlasový moderátor, komentátor, filmový a divadelní choreograf a vedl taneční studio Impuls. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou.

50 milionů od Sazky

Před deseti lety se ovšem jeho jméno objevilo v médiích v jiné souvislosti. Od roku 1995 až do roku 2011 totiž Prouza vedl oddělení propagace společnosti Sazka, která si pod Alešem Hušákem své manažery vydržovala astronomickými částkami. Český svaz tělesné výchovy (ČSTV, dnes Česká unie sportu aneb ČUS, pozn. red.) nakonec na bývalého loterijního krále Hušáka podal žalobu o více než 953 milionů korun – za to, že loterijní společnost přivedl ke krachu. 

Vyšlo najevo, že při odměňování manažerů nebyly výjimkou zlaté karty, luxusní vozy, letenky nebo příspěvky na oblečení, které dosahovaly sto tisíc korun. Sám Prouza si měl podle informací webu Lidovky.cz pod Hušákem jen v letech 2004–2011 přijít na pěkných 53 729 906 korun – a to bez benefitů. V roce 2018 nakonec ČUS žalobu na Hušáka stáhla.

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Kritika Pozadí událostí je urážlivá a ideologická, říká Jarchovský. Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií