Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok po smrti Hanky Zagorové: Dojemná slova slavných a pietní místo

/
  • Od smrti Hanky Zagorové uplynul už jeden rok.
    26. srpna 2023 ● 12:05

    Od smrti nezapomenutelné zpěvačky Hanky Zagorové (†75) uplynul už celý rok, a tak si ji dnes připomíná celé Česko! Na Kampě vznikl nový památník, kde mohou lidé zapálit svíčku, a slavné osobnosti sdílejí své vzpomínky.

     

  • 1.

    Josef Rataj (44), výtvarník

    Pražští fanoušci Hanky Zagorové už zase mají kde vzpomínat! Výtvarník a pop-artový umělec Josef Rataj na Kampě obnovil portrét, který tam spontánně vytvořil již loni ihned po jejím úmrtí. 

    „Já jsem se nechal trochu vyhecovat. Šel jsem, namaloval jsem to a během chvilky začali lidé zapalovat svíčky a začali na ni vzpomínat,“ svěřil se Rataj pro Novinky.cz. 

    Dílo si bohužel vzali na mušku vandalové, a tak na místě vydrželo jen pár týdnů. Teď je ale zpátky v „plné parádě“. „Mně to bylo líto. Ti lidé navíc neměli, kde jí tu svíčku zapálit. Tím pádem se na to trochu zapomnělo, ale nezapomněli na to fanoušci. Nebyl týden, aby někdo nenapsal, že jim to chybí,“ vysvětlil, proč se rozhodl dílo obnovit.

    Nápad přišel už minulou neděli. Rataj tehdy mluvil s bývalým radním z Prahy 1 a právě on se ho zeptal, zda by to nešlo udělat znovu. Umělec souhlasil, a vytvořil dílo dokonce ještě větší! Letos jsou na zdi namísto jednoho portrétu hned čtyři. „Ať to těm ničitelům trochu ztížím,“ říká výtvarník. 

    Obraz by na zdi mohl dokonce zůstat již natrvalo. „Buď by se to zmenšeně zasklilo, nebo by to mohlo být na druhé straně v takovém výklenku,“ prozradil Rataj. 

  • 2.

    Blanka Matragi (70), módní návrhářka

    Přední českou návhářku Blanku Matragi (70) pojilo se Zagorovou silné přátelství. „Moje nejdražší Hano, jsi stále s námi. Jsi nenahraditelná, miluji Tě,“ vzkázala kamarádce do nebe. Připojila dojemné video tvořené společnými fotkami a Hančinou písní Můj čas, kterou nazpívala se Standou Hložkem (68) a Petrem Kotvaldem (64). 

  • 3.

    Štefan Margita (67), operní pěvec

    Výročí zpěvaččiny smrti je obzvlášť náročné pro jejího vdovce Štefana Margitu. „Andílku můj zlatej, rok už tady nejsi a není dne, abych si na Tebe několikrát denně nevzpomněl. Nebudu nic víc psát, protože Ty to vše víš a vidíš… Miluji tě. Tvůj Štefan,“ vzkázal své Haničce. 

  • 4.

    Monika Absolonová (46), zpěvačka

    „Jedno z našich posledních setkání... a už se nikdy nesetkáme. A já nemám ráda konečnost s lidma, který mám ráda... Ani z návštěvy a večírků neumím odejít, jak se má... Přesně si pamatuju, co se v tento den před rokem v mým životě odehrávalo. S kým jsem mluvila a co řešila před tou strašnou zprávou i po ní... Hani naše milovaná. Chybíš. Všem. A pořád. A není to po roce lepší. Naopak, tolik bych Ti toho chtěla říct a tak bych chtěla slyšet Tvůj názor, radu. A určitě bych začala tím, že Tě mám ráda. Pusu do nebe,“ rozepsala se Monika Absolonová. 

  • 5.

    Aleš Cibulka (46), moderátor

    Moderátor Aleš Cibulka vytáhl z archivu společný snímek ze zpěvaččiných narozenin. „6. září 2021, Haničce bylo ten den 75,“ zavzpomínal u fotky s kyticí. 

  • 6.

    Martina Jandová, moderátorka a PR manažerka

    Smutné výročí nenechala bez povšimnutí ani moderátorka a PR manažerka divadel Broadway a Hybernia Martina Jandová. 

  • 7.

    Leona Machálková (56), zpěvačka

    „Rok utekl jako voda, co nás opustila drahá Hanička… také se mi po ní stýská. Byla úžasná i v muzikálu Vaša Patejdla Jack Rozparovač, ve kterém jsme spolu hrály. Úžasná na jevišti i v šatně, děkuji za společné chvíle… oběma…“ napsala na sítích Leona Machálková a zveřejnila archivní fotku z představení.  

  • 8.

    Radůza (50), zpěvačka

    Zpěvačka Radka Vranková známá jako Radůza si vypůjčila Margitovo vzpomínkové video. „Nejkrásnější interpretace mé písně, dojemné video. Děkuji,“ poděkovala. Jako hudební podkres v něm zní píseň Anděl strážný. 

  • 9.

    Galerie

    Na všechny fotografie se podívejte do naší galerie. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Rok od smrti Zagorové: Jak na ni vzpomíná Jitka Zelenková? Petr Macek

    Fotogalerie
    42 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy