Jozef Krajčovič patřil mezi Patejdlovy nejbližší přátele. Pracovali spolu dlouhá léta, prakticky po celý život. „Řeknu to upřímně, oplakal jsem si to. V sobotu mě to úplně položilo,“ svěřil se pro slovenský deník Plus 7 Dní. Krajčovič měl přitom o kamaráda už dlouho strach a snažil se ho varovat. 

„Říkal jsem mu: Vašo, uber, uber, uber! Vždycky si toho nakládal moc. Do vínku dostal vlastnost, kterou má málo lidí – nic neflákal. Dokud nebylo něco dokonalé, makal do umření. Kdyby nejel na sto deset, ale jen na osmdesát procent, ještě by tu byl,“ je přesvědčen jeho kamarád. 

Smrtelné vyčerpání

Patejdlova čerstvě ovdovělá manželka Miluše to vidí podobně. „Mého manžela zasáhla nečekaně a především úplně skrytě veli zákeřná choroba. Jeho odchod byl zapříčiněný důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřné zhoubné diagnózy slinivky břišní. Nejdřív o své nemoci věděl jen Vašo a já, následně i jeho tři synové. Věřte, že na tak rychlý odchod nebyl nikdo z nás připravený,“ posteskla si.  

Velký strach měl o kamaráda i Patejdlův kolega z Elánu Jano Baláž. Vašo mu zatelefonoval jen pár hodin před svou smrtí. „Věděl jsem, že je hodně zle. Nebyl to blesk z čistého nebe, ale i tak jsem z toho hrozně smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravedlivé, byl to velmi dobrý člověk,“ smutnil pro Tiskovou agenturu Slovenské republiky (TASR).

Umírám, volal kamarádovi

Ze smrtelné postele se Patejdl stihl rozloučit i s muzikologem Oskarem Lehotským. „Ahoj, Osky. Je se mnou zle, umírám,“ oznámil mu do telefonu z posledních sil. „Když jsi mi včera přes oběd zavolal, aby ses se mnou navždy rozloučil, nechtěl jsem tomu uvěřit. Doufal jsem, že je to jen nějaký omyl a že to zase bude dobré. Vždyť ještě před třemi týdny jsi vystupoval z mého auta na bratislavském hlavním nádraží a loučili jsme se s tím, že se tam za týden zase obligátně sejdeme znovu. Nikoho v tu chvíli ani nenapadlo, že se vidíme naposledy,“ rozepsal se zarmoucený Lehotský po Patejdlově smrti na sociálních sítích. 

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Vašo Patejdl (†68): V posledním rozhovoru s Bleskem mluvil o své rodině! David Turek

Fotogalerie
148 fotografií