Připravovali se na pokoření kanálu dlouho a svědomitě, ale zasáhl osud. První ze štafety se ponořil do vln o teplotě 13 stupňů ve čtyři hodiny ráno, Richard nastupoval v pořadí jako šestý.

„Byla mlha, nebylo vidět na dva metry. Oheň nás připravil o radar a kapitán se bál, aby loď nevzplála,“ popsal, proč musel z vody. Nad Atlantikem se šířil charakteristický zápach. Nebylo zbytí, šlo o život. Parta plaveckých nadšenců ale ještě flintu do žita nehází. „Zkusíme to znovu v pátek. To je poslední volný termín, pak je plno až do října,“ vysvětlil Haan.

Poprvé přeplaval La Manche v roce 2005 jako devátý Čech v historii. A taky to nebylo hned napoprvé. „Vyšlo to až na čtvrtý pokus. Využil jsem zkušenosti z předchozích tří pokusů. Počasí mi tehdy konečně přálo, i když se v závěru zhoršilo,“ řekl tehdy Richard. Vzpomíná, jak ho ve studené vodě zábly ruce a bolela ramena, kůže pálila od soli. Nejhorší prý byly poslední čtyři kilometry. La Manche měří v nejužší části mezi Doverem a Calais 33,6 kilometru. Na plavce ale působí vlny a silné protiproudy, takže trasa bývá o dost delší.

Má železnou vůli

Richard Haan se dal na dálkové plavání, když se v Písku jako desetiletý kluk topil pod jezem. Nositel Ceny Thálie z roku 2010 se při převzetí zmínil o tom, že na jevišti stejně jako ve vodě je člověk jen sám za sebe. K šedesátinám si nadělil zvláštní dárek – plaval z Prahy do Písku, celkem 135 km.

Video
Video se připravuje ...

Ministr Nekula končí! Nečas se ženou odsouzeni. A žralok v Egyptě neútočil poprvé? Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
9 fotografií