Vždycky jí fascinoval rozhlas a divadlo, už jako malá si hrála na víly a toužila se jimi stát. Před střední uměleckou školou Jana Krausová navštěvovala dramatický kroužek, kde se seznámila s Táňou Medveckou a Janem Hartlem. „Já jsem je obdivovala, do Honzy jsem byla velmi zamilovaná, platonicky. On i když byl mlaďounký, tak byl takový vážný a dospělý a my jsme k němu vzhlíželi,“ přiznala Krausová v rozhlasovém pořadu Blízká setkání. 

I když herectví nakonec nevystudovala, režiséři si ji sami vyhledali a začali ji obsazovat do svých často dramatických filmů. „Vždycky jsem chtěla hrát princezny a víly, ale dostávám samé pokřivené role. Možná je to tím, že jsem byla s Honzou (Krausem - pozn. red.) a on je celý život za toho grázla. Tak to stigma se přeneslo i na mě. I v tom Divadle Komedie jsem hrála taky úchylný ženy. I postava z filmu Krásno byla velmi odpudivá žena,“ svěřila se herečka. Manželství s Janem Krausem se po 18 letech soužití rozpadlo, nicméně dramatických rolí se Krausová už nezbavila. 

Průpravu drsné a silné ženy si ostatně vybudovala už v dětství, kdy lítala venku s rukama a dokonce se s nimi i rvala. „V Košířích jsem se jako malá vracela domů úplně černá v 10 hodin večer, dostala jsem pár facek. Ale mě to hrozně bavilo s těma klukama, to byly bojovky. A hry ‚No passaran - Neprojdeš‘. To jdou dvě party proti sobě a museli jsme být převlečení a zamaskovaní, aby nás ta druhá parta nepoznala. A tam pak došlo i na fyzické násilí. Tam byly bouračky,“ přiznala herečka, která po Krausovi žila s Karlem Rodenem. Ani jejich soužití ale nevydrželo. Nicméně inscenaci Otevřené manželství hraje s Rodenem už 21 let.

Video
Video se připravuje ...

Jana Krausova 

Fotogalerie
36 fotografií