Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jiřina Bohdalová slaví 92: Připomeňte si její nejvýraznější filmové a seriálové role!

/
  • Jiřina Bohdalová ztvárnila řadu nezapomenutelných rolí
    3. května 2023 ● 18:40

    Jedna z nejpopulárnějších českých hereček, dáma českého filmu, slaví 3. května úctyhodné 92. narozeniny. Tato dáma se poprvé objevila před kamerou před více než osmdesáti lety a od té doby natočila stovky skvělých filmů. Ve kterých rolích ji diváci milují nejvíce?

  • 1.

    Herecké začátky

    K herectví ji vedla maminka, která hrála ochotnické divadlo. Velmi brzo se objevila na plátně i divadelním jevišti. Přestože vystudovala gymnázium a chvíli pracovala jako učitelka, herectví se nadále věnovala. Až na třetí pokus se dostala na DAMU, studium musela kvůli těhotenství přerušit. V roce 1957 nakonec dostudovala.

     

    V absolventském představení si jí všiml Jan Werich (†75) a nabídl jí angažmá v Divadle ABC. Pak se nadlouho stalo její domovskou scénou Divadlo na Vinohradech, tam zazářila ve hrách Idiotka, Kočičí hra či Dům na nebesích. Od 50. let se taky začala objevovat ve filmu, v šedesátých letech vytvořila řadu ikonických rolí, díky nimž se stala velmi populární.

  • 2.

    Výrazné role

    Kvůli trezorovému snímku Ucho hrála v 70. a 80. letech omezeně a téměř netočila. Objevovala se v televizi, například v seriálech Chalupáři, Létající Čestmír, My všichni školou povinní či Rumburak. Vytvořila komediální televizní duo s Vladimírem Dvořákem v pořadu Televarieté. Často hrála v televizních pohádkách a filmech pro děti. Její nezaměnitelný hlas si zamilovaly tisíce dětských diváků díky televizním večerníčkům. Namluvila Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníčka, Malou čarodějnici nebo pohádky O skřítku Racochejlovi.

     

    Jiřina Bohdalová získala spoustu ocenění, a to nejen v diváckých anketách. Mimo jiné je držitelkou dvou Českých lvů za hlavní roli (Nesmrtelná teta, Fany), získala i Cenu Thálie (2011) za celoživotní dílo v divadle. A které filmové role patří k jejím nejlepším?

  • 3.

    Bílá paní (1965)

    V roce 1965 natočil režisér Zdeněk Podskalský (†70) tuhle nesmrtelnou komedii o komonické bílé paní, která jednoho dne vystoupí z obrazu a jedné vesničance zřídí přes noc v chalupě vodovod. Komedie, v níž si zahráli například Vlastimil Brodský (†81), Rudolf Hrušínský (†73) či Miloš Kopecký (†73), patří k perlám české filmografie. Jiřina Bohdalová si v ní zahrála servírku Andulu, která se po hradě pohybuje v kostýmu bílé paní a způsobí tím neuvěřitelné zmatky. Kvůli satirickému podtextu se film promítal jen do roku 1970, pak byl až do roku 1989 v trezoru.

  • 4.

    Dáma na kolejích (1966)

    Muzikál režiséra Ladislava Rychmana (†84) byl vlastně ušitý na míru Jiřině Bohdalové. A ona sama se prý podílela na tvorbě scénáře. Ve filmu hrála řidičku tramvaje Marii, která jednoho dne spatří svého manžela, jak líbá atraktivní blondýnu. Marie se rozhodne vybrat ze spořitelních knížek všechny úspory a nejenže si nakoupí oblečení, ale i si zaplatí proměnu v salonu krásy. A začne se mstít za nevěru. Jiřina Bohdalová v téhle roli dokázala, že není jen výborná komediální herečka, ale že dokáže zahrát i role s nádechem tragična. Natáčení si prý užívala, protože ráda zpívá.

  • 5.

    Světáci (1969)

    Kultovní komedie o třech vesnických fasádnících, kteří se rozhodnou strávit aspoň jednu noc ve velkoměstě jako světáci, pořádně pohne vaší bránicí. A platí to i po padesáti letech! Režisér Zdeněk Podskalský začal točit komedii po sovětské okupaci v roce 1968 a prý bylo natáčení tak trochu mrazivé. I proto měli herci prostor k velké improvizaci. Díky tomu jsou ve filmu neuvěřitelně vtipné hlášky.

     

    Trojici "světáků" v podání trojice Vlastimil Brodský, Jiří Sovák (†79) a Jan Libíček (†49) sekunduje trojice lehkých slečen v podání trojice Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková (†81) a Iva Janžurová (81). Jiřina Bohdalová si zde zahrála Božku, která se spolu se svými kamarádkami snaží obrat trojici "světáků". I zde prokázala Jiřina, že je naprosto famózní v komediálních rolích a že umí skvěle improvizovat. 

  • 6.

    Ucho (1970)

    Film režiséra Karla Kachyni (†79) podle novely Jana Procházky otevřeně kritizoval tehdejší komunistické praktiky a premiéru měl až v roce 1990. Po natočení skončil totiž v trezoru. V tomto silném psychologickém příběhu Jiřina Bohdalová hrála manželku vysokého vládního činitele v podání Radoslava Brzobohatého (†79), kterého v jeho domě tajná policie odposlouchává. O roli se tehdy „utkala“ s Jiřinou Jiráskovou. Politický thriller byl pro Bohdalovou životní rolí, ukázala v něm, že je herečka mnoha tváří a že dokáže přesvědčivě zahrát jakoukoli polohu.

  • 7.

    Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970)

    V téhle crazy komedii se Jiřina Bohdalová vyřádila. A stejně tak patří tento snímek do filmové síně slávy. Je to příběh naivního učitele, který se připlete do války dvou mafiánských gangů a který se snaží sbalit protřelou sexy redaktorku Sabrinu. Představitel hlavní role Lubomír Lipský (†92) vytvořil společně s Jiřinou Bohdalovou nezapomenutelnou filmovou dvojici.

  • 8.

    Pěnička a Paraplíčko (1970)

    Ve stejném roce natočila Jiřina Bohdalová ještě jeden výrazný snímek, drama lásky a žárlivosti v pražském podsvětí. Známá herečka v kriminálce Pěnička a Paraplíčko hraje prostitutku Anču. Když policie najde ve Vltavě jejího milence kasaře Toufara, případem se začne zabývat sám rada Vacátko. Film nesoucí podtitul "kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou "zločineckou galérku", kdy krvavému masakru zabrání jen moudrost a životní zkušenost zkušeného kriminalisty v podání Jaroslava Marvana (†72)...

  • 9.

    Chalupáři (1975)

    Coby uhrančivá paní Fuchsová uměla Jiřina Bohdalová pořádně zamíchat osudy ve vesničce Třešňová! Zamotala totiž hlavu "panu domácímu", tedy Evženu Humlovi, jenž koupil chalupu i s nájemníkem v podobě svérázného Bohouše. Ten aby zabránil možnému sňatku, který nemocný Evžen nepřímo Fuchsové slíbil, sežene jí náhradníka... Kombinace komediálního talentu Bohdalové, Jiřího Sováka, Josefa Kemra (†72) a Ilji Prachaře (†81) je dodnes neodolatelná a baví další a další generace.

  • 10.

    Nesmrtelná teta (1993)

    Jiřina Bohdalová dokázala i po sametové revoluci, že filmování se nezapomíná, právě v téhle filmové pohádce, kterou natočil režisér Zdeněk Zelenka (68) na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena. V hlavní roli nesmrtelné tety Závisti si zahrála Jiřina Bohdalová a je to největší (anti)hrdinka této pohádkové komedie. Každým svým činem v pohádce dokazuje pravdivost svých slov: „Štěstí pomine, rozum se ztratí! Jenom já, Závist, jsem věčná.“ Právem za tuhle roli získala v roce 1994 Českého lva.

  • 11.

    Fany (1995)

    Jestli někdy někdo pochyboval o tom, jestli umí Bohdalová zahrát i něco jiného než komedii, pak po zhlédnutí tohoto snímku musel přestat. Jiřina v této tragikomedii podala fenomenální herecký výkon. Zahrála si zde psychicky postiženou hrdinku, prostou a laskavou, která žije se svou sestrou – v podání Jiřiny Jiráskové (ostatně i ona podala vynikající výkon). Film režiséra Karla Kachyni si právem vydobyl mimořádnou pozornost diváků i kritiky.

     

    Bohdalová se kvůli roli nechala na jeden den zavřít do ústavu pro duševně nemocné, aby co nejvěrněji roli ztvárnila. Později řekla: „Nechtěla jsem, aby byla Fany směšná, takže jsem často musela měnit temperament.“ Právem za tuhle roli dostala Českého lva.

  • 12.

    Sanitka 2 (2013)

    Malou, ale výraznou roli ztvárnila Jiřina Bohdalová i v seriálu Sanitka 2. Zahrála si tam aristokraticky vznešenou, ale vážnou nemocí trpící matku nového ředitele záchranky v podání Jiřího Dvořáka (56) a jeho na alkoholu závislého bratra, kterému propůjčil svou tvář Vladimír Javorský (61). Pokračování populárního, i když poněkud depresivního seriálu z roku 1984 sice nebylo tak divácky úspěšné, mnohé postavy, jako právě tahle, se však do srdcí diváků zapsaly velice výrazně.

  • 13.

    Klec (2019)

    Jiřina Bohdalová si často stěžuje, že pro dámy jejího věku není ve filmovém průmyslu dost zajímavých rolí. O tomto televizním filmu se to rozhodně říct nedá. Zde ztvárnila starou dámu, co žije kdesi na periferii Prahy v přízemním bytě s výhledem do dvora a na ulici, sama a opuštěná prakticky všemi. Vše se změní v okamžiku, kdy do jejího života vstoupí usměvavý mladík v podání Kryštofa Hádka (41), jenž tvrdí, že je jejím příbuzným. Debata o společných známých i mladíkova pozornost a gentlemanství jí na chvíli rozjasní život. Jenže potom žena začne tušit, že tu něco nehraje, a začíná hra kočky s myší, u níž si nemůžete být jistí, kdo je vlastně kočka a kdo myš...

  • 14.

    Galerie

    Oblíbenou herečku si můžete připomenout v naší galerii, kde jsou fotky nejenom z jejích filmových a seriálových rolí, ale i z jejího pestrého života.

    Video
    Video se připravuje ...

    V mládí živila rodinu a otce jí zavřeli do vězení. Tajemství ze života Jiřiny Bohdalové Videohub

    Fotogalerie
    66 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

mirkli: Promiňte, a jste při vší úctě kdo?

(03. 05. 2023 20:47)

turista.z.:

(03. 05. 2023 20:25)

Uživatel_296885: Paní Bohdalová, přejeme Vám upřímně hlavně mnoho zdraví, jenom všechno nejlepší. Máme Vás rádi, obdivujeme a vážíme si Vás. Objetí. Děkujeme.

(03. 05. 2023 20:17)

Uživatel_296885: Paní Bohdalová

(03. 05. 2023 20:15)

Uživatel_296885: Paní Bohdalová

(03. 05. 2023 20:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy