Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

»Nej« skandály z Andělů: Klus na kolenou, opilý Renč i útoky na prezidenta

/
  • Jaké byly nejpodivnější momenty udílení cen Anděl?
    15. dubna 2023 ● 17:44

    Slavnostní předávání cen Anděl každoročně přiláká desítky milovníků tuzemské hudební scény. A často během těchto večerů není nouze o pozoruhodné okamžiky i chvilky poněkud trapnějšího charakteru. Pojďme si jich alespoň pár připomenout!

  • 1.

    Rok 2010 - opilý režisér Renč

    V roce 2010 se o pozdvižení postaral uznávaný český režisér Filip Renč (57). Měl předávat cenu za videoklip roku, jenže i když se do sálu dostavil, těsně před předáváním bylo oznámeno, že je „indisponován“. Narychlo jej tehdy nahradil houslový virtuos Pavel Šporcl (49) a cenu předal skupině Charlie Straight. Reportéři Blesku se pak dozvěděli dvě možné varianty toho, co se stalo - podle některých svědků režisér něco špatného snědl, takže mu bylo zle... a podle ostatních byl na vině alkohol.

     

    Renč se později hájil, že na vině byly zmatky v zákulisí. „Organizace za televizi Nova byla v pořádku a k žádným komunikačním problémům nedošlo. Na vině je pouze indispozice pana Renče,“ opakovala Blesku mluvčí TV Nova Michaela Fričová. Přesto nadmíru alkoholu Renč opakovaně popíral. „Tak to skutečně možné není, neboť v té aréně nebylo ani kde si dát panáka,“ bránil se. Z předávání cen krátce poté, co byl nahrazen při předávání ceny, odjel taxíkem.

  • 2.

    Rok 2017 - cena pro Gotta

    Zpěváka Karla Gotta (†80) upřímně překvapilo, když mu Mezinárodní federace hudebního průmyslu udělila v roce 2017 cenu Anděl za Nejprodávanější album roku. Přitom se v letech minulých této události nikdy nezúčastnil, a v minulých ročnících nebyl dokonce v žádné kategorii ani nominovaný, takže tento Anděl se pro něj stal prvním oceněním v této soutěži. 

     

    Plný úsměvu a radosti si mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík šel pro cenu na pódium, kde pronesl dlouhou děkovnou řeč. „Já se nerad opakuji, ale tu jednu větu dnes musím říct. Tak tohle…“ začal a odmlčel se, patrně čekal na doplnění věty od diváků v hledišti. Jenže se nedočkal. „Je vidět, že mě neznáte… to jsem opravdu nečekal!“ žertoval Gott na pódiu.

  • 3.

    Rok 2016 - útoky na prezidenta

    Předávání cen za rok 2015 připomínalo politickou agitku. Mnohé celebrity si tehdy braly na paškál tehdejšího prezidenta Miloše Zemana (78). Umělci v čele s Klárou Vytiskovou (37) a Davidem Kollerem (62), který Zemana veřejně nazval dokonce soudruhem, si nebrali servítky. „Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii,“ reagovala i třeba Lenka Dusilová (47) na „tyjátr“ kolem návštěvy čínského prezidenta.

     

    Na sociálních sítích se za svá odvážná slova dočkala drsné až vulgární kritiky a mlčet nedokázal ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček (44). „Angažovaní umělci se objevují v každé době. Ať už jde o rok 1948, 1977 nebo 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu,“ bil se za svého chlebodárce. A bylo otázkou, zda přirovnání k Antichartě není poněkud přehnané...

  • 4.

    Rok 2014 - strašidlo Kratochvílová

    Zpěvačka Jana Kratochvílová (70) vždycky byla tak trochu jiná, což dokazuje i neobvyklým stylem svého oblékání. Byť se v roztodivných modelech ukázala i mnohokrát předtím, na Andělech v roce 2014 zaujala také svým pozdním příchodem.

     

    Na místo dorazila s téměř hodinovým zpozděním a její kroky tak nevedly do divadelního sálu, kam by stejně nebyla už vpuštěna, ale - do místního baru. Dáma, která si říká Uriel, tentokrát svůj obličej kompletně zakryla červenou záclonou... či snad parukou? A oči skrývala za černými brýlemi. Trochu tak vypadala jako bytost z jiného vesmíru.

  • 5.

    Rok 2010 - Klus na kolenou

    Zpěvák Tomáš Klus (36) dostal v roce 2010 cenu Anděl v kategorii Zpěvák roku. Ze svého úspěchu byl tak nadšený, že lezl po zemi a byl tak trochu mimo - nepochybně si v zákulisí dal drink na kuráž. „Víte, já nechci, aby to znělo jako klišé, ale výhru jsem opravdu nečekal, já jsem snil. A to je nutno rozlišovat - očekávání a snění. Snil jsem a včera večer už jsem si to zakazoval, protože jsem se potil orosený - a dneska to držím v rukách a mám pocit, že zase sním,“ chrlil ze sebe lehce zmateně. Před hudebním oceněním pak lezl před fotoaparáty přítomných novinářů na kolenou, sošce se klaněl a olizoval ji...

  • 6.

    Rok 2022 - podezřelé kuřivo

    Ceny Anděl Coca-Cola 2021, které se udílely 27.4.2022 v pražském Veletržním paláci a vysílala je v přímém přenosu ČT1, byly i minulý rok akcí, na níž se objevila celá řada více či méně komerčních umělců. Od Ewy Farne (29), která vyhrála i Českého slavíka (což je cena, která oceňuje popularitu, ne kvalitu), až třeba po svéráznou metalovou kapelu Sněť, co odmítla převzít sošku pro vítěze kvůli jednomu ze sponzorů akce. Večírek, co následoval hned poté, co zhasly televizní kamery, byl pak jaksepatří divoký.

     

    Například rapper Jakub Janeček (36), známější pod svým uměleckým jménem Smack One, pojal oslavu získané sošky po svém. Společně s kamarády mezi sebou nechali během večera kolovat ručně ubalenou cigaretu, jejíž obsah mohl být všelijaký. O tom, že to nejspíš nebyl jenom obyčejný tabák, pravděpodobně nelze pochybovat...

  • 7.

    Galerie

    Na další snímky z loňských Andělů se můžete podívat do naší galerie.

    Video
    Video se připravuje ...

    Anděly bude moderovat Kryštof Bartoš: Doteď jsem moderoval jen gymnaziální ples! David Turek

    Fotogalerie
    102 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

dostojevskij: Na to jsou experti: chlastačky, líbačky....

(16. 04. 2023 03:14)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy