Politicky angažovaný herec Miroslav Zounar, otec neméně známého herce Martina Zounara (56), s nímž si dokonce zahrál otce a syna v seriálu Chlapci a chlapi, byl recitátorem Nedělních chvilek poezie i spisovatelem knížek pro děti. Přestože v předrevolučních snímcích vždy představoval zaryté komunisty, politika mu údajně nikdy nezatemnila mozek. Natáčecí štáb si ho prý vždy zamiloval. „Na koho nemůžu zapomenout, to byl Miroslav Zounar. Byl to hrozně hodný člověk,“ potvrzovala po jeho skonu herečka Veronika Kánská (56), která v komediích Slunce, seno ztvárnila mladou dojičku Blaženu.

To, že v očích mnoha lidí už navždy získal nálepku předsedy, Zounarovi nevadilo. Ba právě naopak! „Táta měl ty filmy rád, byl spokojený, že ho s nimi lidé mají spojeného. Byť udělal spoustu krásných filmů, pro lidi byl Rádl. Však si k té postavě sám vymyslel i tu věčnou žvýkačku a kovbojský klobouk,“ uvedl před lety Zounarův syn, jehož si příznivci televizní zábavy oblíbili coby Boba Švarce v Ordinace v růžové zahradě 2. V posledním díle trilogie, nazvaném Slunce, seno, erotika, si Zounar kvůli svému zdravotnímu stavu málem nezahrál. Režisér Zdeněk Troška (70) se „svého“ předsedy vzdát nechtěl.

„Taťka byl velmi těžce nemocný. Přišla cukrovka, infarkty, umělá srdeční chlopeň. Nebylo to jednoduchý,“ popisoval Martin Zounar. Do Itálie už jeho otec jet nemohl, ale Troška pro něj našel alternativní řešení - mnohé scény s předsedou natočil v Česku a vše umně sestříhal. Divák rozhodně na první dobrou nepozná, že se delegace do italského kravína skutečně neúčastnil - je totiž v autobuse, na slavnostní večeři... jenom ve scénách u moře či z tržnice chybí. „Bylo to těžké, ale on byl zase mezi svými a měl pocit, že je v partě. Takže Zdeňku, díky!“ vzkazoval Zounar mladší oblíbenému režisérovi.

„Když táta odešel, každý rok jsem vzal demižon veltlínu, sedl si na hrobeček na desku, dal si dvě skleničky a poseděli jsme. Pak přišli další lidi a farář František a nakonec nás na tom urnovém háji bylo asi třicet. Trošku párty. Všichni jsme mysleli na tátu a povídali jsme si o tom, jaký ten Míra byl. Teď když to tak vezmu, přijde chvíle, kdy si tam sednu, budu tam mít mámu, babičku, tátu a všechny a zase pokecáme,“ svěřil se Martin pro magazín Téma.

Video
Video se připravuje ...

25 let od smrti Miroslava Zounara ze Slunce, seno: Jak na něj vzpomíná Blažena a syn? Petr Macek, Petr Soukup

Herec zemřel ve věku pouhých 65 let a za svou docela poslední hereckou roli vděčil opět Troškovi - krátce před smrtí si ještě stihl zahrát maličkou roli kapelníka v pohádce Princezna ze mlejna. Miroslavova milovaná manželka Marta (†77), která byla lékařkou, ho přežila o jednadvacet let. Zemřela na krutou, nevyléčitelnou nemoc jménem ALS, což je amyotrofická laterální skleróza. Tato choroba se stala osudnou například i ex-premiérovi Stanislavu Grossovi (†45) nebo fotbalistovi Mariánu Čišovskému (†40).

„Poté, co lékaři vyřkli její diagnózu, byly její dny sečteny. Byla neskutečně silná. Já si pořád nedokážu představit, že jsem v její kůži a počítám hodiny a dny do konce. Do poslední chvíle jsem byl s ní a myslím, že o tom věděla. V okamžiku, kdy odešla, jsem si uvědomil, že jsem sám,“ vzpomínal syn Martin, jenž je dnes otcem dcerky Claudie (15). Ta, stejně jako její tatínek a dědeček, tíhne k filmu. Je dobře, že se vnučky dočkala alespoň paní Marta, když se dívčin dědeček odebral na věčnost o deset let dříve než přišla na svět...

Fotogalerie
38 fotografií