Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zádušní mše za Juraje Jakubiska (†84): 7 nejsilnějších momentů!

/
  • Zádušní mše za Juraje Jakubiska (†84): 7 nejsilnějších momentů!
    4. března 2023 ● 15:35

    Velmi důstojné rozloučení s Jurajem Jakubiskem (†84) proběhlo v pražském chrámu sv. Víta. Jaké byly nejsilnější momenty zádušní mše i celého programu?

  • 1.

    Kolegové režiséři

    Na slavného režiséra a kameramana nikdo nezapomněl - mezi smutečními hosty bylo mnoho známých tváří, včetně Jakubiskových kolegů z režisérské branže. Ať už měli jistě rozdílné pohledy na svět, přišli se poklonit. Ať již Zdeněk Troška, Jan Hřebejk, F.A. Brabec či Jiří Strach. Ten byl dokonce součástí mše, kdy přečetl pár slov. 

    Video
    Video se připravuje ...

    F. A. Brabec na pohřbu Jakubiska Hana Höschlová

  • 2.

    Exhvězda Novy i Primy

    Stejně tak pár slov na mši zaznělo i z úst krásné Martiny Kociánové, konkrétně se jednalo o úryvek z knihy Jób. Kdysi jsme ji pravidelně vídali v televizních zprávách, nejprve na Nově a posléze na Primě. Dlouho už se tomu ale nevěnuje, zběhla k rozhlasu a též k opernímu zpěvu. Na veřejné akci jsme ji tak měli možnost vidět skutečně po dlouhé době. 

  • 3.

    Múza Verešová

    Pro někoho by mohlo být překvapující, že se rozloučení zúčastnila i modelka Andrea Verešová. Není to ale náhoda, s Jakubiskem ji totiž pojila spolupráce. Vybral si ji totiž do role v pohádce Perinbaba a dva světy, která zatím ještě stále do kin nedoputovala. Modelka byla tak svým způsobem Jurajovi múzou. Jeho smrt ji viditelně zasáhla, i když se snažila vše maskovat černým kloboukem naraženým do obličeje.

  • 4.

    Kamera z květin

    Důmyslná byla i květinová výzdoba kaple, vše bylo personalizováno tak, aby to co nejvíc připomínalo právě Jakubiska a jeho osobnost a tvorbu. Místo obyčejného věnce jsme tak mohli obdivovat z květin vyrobenou kameru. Z ní jako filmové pásky visí bílé stuhy, na kterých byla jména vnuků.

  • 5.

    Srdce i klobouk

    Z květin bylo vytvořeno též bílé srdce, které věnovala milující vdova Deana. Srdce v tomto případě symbolizuje nejen lásku, ale i druhou šanci na život, když Jakubisko dostal nové srdce. Problémy s ním měl dlouhodobě, ale nakonec ho zabila rakovina jazyka.

    Na rakvi pak ležel černý klobouk, který velmi rád nosil. 

     

  • 6.

    Slova přítele a exprezidenta Klause

    Ve svém proslovu klobouk zmínil ostatně i exprezident Václav Klaus. „Osobitý černý klobouk  - je úžasné, že tady nechybí,“ ocenil. Zatímco kardinál Duka zesnulého nazval Fellinim východu a doplnil, že to byl částečně i Tarkovskij našeho západu, Klaus to viděl jinak.

     

    „Je to výrok velmi nepřesný. Juraj žádným opakováním Felliniho nebyl, byl sám sebou, byl Jurajem Jakubiskem. Autenticky prožil a zažil náš východní Slovensko, ne Řím či Itálii. Prožil komunismus, ale nenatáčel v něm žádné režimní agitky.“

     

    „Byl velký člověk, úžasný filmař, dobrý přítel. Ani po týdnu od okamžiku, co odešel z pozemského světa, neumím nalézt vhodnější slova. Měnit jejich podstatu není možné ani žádoucí,“ uvedl pohnutě. S Jurajem i jeho ženou ho ostatně pojilo přátelství.

     

    „Jurajovy filmy se pohybovaly mezi snem a realitou. Vlastně nevíme, jestli něco ze svého posmrtného bytí v nich nepředvídal. Přejme mu, aby se se svými poetickými sny setkával,“ přál si Klaus a dodal, že na Jakubiska nikdy nezapomene.

    Video
    Video se připravuje ...

    Václav Klaus na pohřbu Jakubiska Hana Höschlová

  • 7.

    Katarína Knechtová

    K jednoznačně nejsilnějším chvílím patřila píseň Môj Bože, kterou živě přišla zazpívat Katarína Knechtová. Sama se doprovodila na klávesy a i ona vypadala, že je velmi dojatá. Tato píseň nebyla zvolená náhodou, ale provázela film Bathory, který Jakubisko režíroval. Mocná melodie, skvělý text, jen málokteré oko zůstalo suché.

  • 8.

    VIDEA

    Video
    Video se připravuje ...

    Václav Upír Krejčí na pohřbu Jakubiska Hana Höschlová

    Video
    Video se připravuje ...

    Ľubomír Paulovič na pohřbu Jakubiska Hana Höschlová

    + více fotek najdete v naší galerii níže

    Fotogalerie
    125 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

kkate:

(09. 03. 2023 08:27)

kedris: O mrtvém jen dobře, nechápu čí rozhodnutí, proč by měl mít zádušní mši a pohřeb v Katedrále?! Považuji to za těžký trapas. Nebyl to ani panovník či velmi významná osobnost za zásluhy Československa. Pozůstalý, či jeho přátelé, kteří nevědí jak se obléci vhodně na pohřeb, ať raději zůstanou někde v baru, či hospodě, kam se jejich oděv i projev hodí. Možná je na tom církev tak špatně, že nabízí Katedrálu k pohřbům? Možná byl záměr i jiný, který se nesmí psát.

(06. 03. 2023 02:12)

mika: Hlavně už by někdo měl těm našim "UMÉLCÚM" vysvětlit, že na pohřeb se nechodí v džínách a barevným šátkem na hlavě!!!!! Je to nedůstojné!! A ještě ke všemu do chrámu! Vereška šla jak na molo a někdo v džínách Ludvík.

(05. 03. 2023 11:33)

bursik: Umnauceny Klaus z papíru četl jak na schuzi projev,při vší úctě,podobně jako pi.Bohdalova na pohřbu Gotta a když tam byl pohřeb Havla zúčastnění koukali bezradně jeden na druhého neboť nevědí kdy vstát i sednout na mši.Je mnoho kostelů proč chrám Sv.Vita?!

(05. 03. 2023 08:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy