Když zrovna Juraj natáčel v regionu, kde jeho sestřenice žije, v jejím domě i přespával. O tom, že zemřel, se však dozvěděla od faráře na mši v Kojšově, kde se režisér narodil. Juraj byl naposledy ve vesnici před dvěma lety.

Vždy, když přišel, tak se zastavil u nás, vzpomínali jsme na dětství. Přemýšleli jsme nad tím, že už jsme staří. Vyprávěl nám, co právě natáčí a co chystá,“ popsala pro Čas.sk Anna srdečná setkání se světoznámým umělcem. Podle ní měl režisér ještě velké plány.

Chtěl natočit velkofilm o Velkomoravské říši, o Svatoplukovi. Potom mu však začalo selhávat srdíčko a po operaci měl různé zdravotní problémy. Přišla pandemie a nemohl se kvůli zdravotnímu stavu očkovat. Covid také dostal, a když se zdravotní potíže zhoršovaly, musel od svých plánů odstoupit,“ poznamenala.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem. Videohub

Přesnou příčinu smrti svého bratrance nezná. „Ještě před třemi týdny jsem si s ním povídala, obci věnoval několik obrazů. V Kojšově se chystá vybudování jeho vzpomínkové místnosti spojené s galerií. Mluvili jsme o tom, že v září u nás bývá soutěž heligonkářů, tehdy by se mohl zastavit a prohlédnout si i galerii. Během našeho posledního rozhovoru se mi jevilo, že Juraj je v dobré formě,“ truchlí Anna.

Juraj Jakubisko zemřel v pátek v sanitce, kterou mu zavolala manželka Deana, protože se jeho stav rapidně zhoršil. 

Fotogalerie
41 fotografií