Tehdy 19. února 1973 v letadle zemřelo šest členů kapely Evy Pilarové (†80), včetně kapelníka Jiřího Lahody (†27). Přežil pouze baskytarista, a to jenom proto, že vyskočil z havarovaného letadla a utíkal pro pomoc dřív, než letadlo začalo hořet. V sovětském letounu Tupolev, který letěl z Kuby přes Moskvu do Prahy, přežilo ze sta lidí na palubě jen 34.

Na Kubě Pilarová s kapelou odehrála vystoupení a místo honoráře mohli všichni dalších 14 dní zůstat v hotelu zadarmo. Přišla ale zpráva z Pragokoncertu, že se kapela musí urychleně vrátit, protože měla doprovázet zpěváky Intertalentu. Hudebníci tedy odletěli, ale zpěvačka zůstala. O tragédii se Pilarová dozvěděla až po návratu do Prahy.

Tehdy měl velké štěstí Karel Vágner, který v Evině kapele byl. Těsně před odletem na Kubu přešel do kapely Hany Zagorové a odletěl s nimi do Litvy. „Na Kubu jsem neletěl, protože jsem byl už s Hankou domluvený, že nastoupím k ní a odletím s ní na turné do Vilniusu. Tam jsme se dozvěděli o tom tragickém maléru, když jsme s kapelou popíjeli na pokoji,“ zavzpomínal pro Aha! Vágner s tím, že najednou se otevřely dveře, v nich stál Víťa Hádl bílý jako křída a říká třesoucím se hlasem: Kluci jsou mrtví! Naše stará kapela spadla s letadlem...

„Srazilo mě to na kolena, když jsem si uvědomil, že jsem v tom letadle měl letět i já. Hanka mi zachránila život. Byla to ona, kdo mě z toho otřesu stavěl na kolena. Tehdy také začalo naše přátelství,“ komentuje Vágner, který tehdy ve Vilniusu nebyl schopen vůbec hrát. „Jirka Lahoda byl můj největší životní kamarád, byl jsem jak ochromenej,“ netají Vágner.

Pád letadla viděla z terasy

„Manažer Honza Bunzel, redaktor Karel Bucek a já jsme s Evou absolvovali čtyři pohřby v krematoriu ve Strašnicích po půl hodině a na pátý, Jirkovi Hodanovi, jsme vyjeli další den do Karlových Varů. Byla to děsná tragédie,“ zavzpomínal po 50 letech textař Michael Prostějovský (74).

„Těhotná manželka jednoho z muzikantů se na pád letadla dívala z terasy letiště. A nesmělo se o tom mluvit, natož psát. Byl zázrak, že se Eva dala po pár týdnech dohromady a začala pracovat,“ dodal Prostějovský.

Opilý pilot?

Dodnes je havárie nevyřešena, podle expertů šlo ale s největší pravděpodobností o vinu pilota. Mnoho informací o události neměla ani zpěvačka. „Pilot byl údajně opilý. Ale neviděla jsem to černé na bílém, navíc se o tom v totalitním režimu nesmělo mluvit, šlo o letadlo Sovětského svazu, a ta přece nepadají,“ svěřila Pilarová v jednom z rozhovorů.

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner na pohřbu Jana Vyčítala: Proč odmítl mluvit nad rakví? Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
52 fotografií