Teď už je herec naštěstí doma a komunikuje. „Ano, špatně se mi dýchá doteď! Jsou to pozůstatky covidu, který jsem prodělal,“ přiznal problémy s dýcháním, svůj boj s nedostatkem kyslíku. „Není to ale nic vážného, jsem jinak zdravý,“ snažil se to zlehčovat herecký bard, který v neděli večer zazářil ve druhém díle minisérie ČT Docent. Tam dokonce tak věrohodně ztvárnil infarkt myokardu, že vyděsil i svého seriálového syna Ivana Trojana (58).

Strach o hlas

I při vší herecké bravuře si nešlo nevšimnout, že se herci špatně dýchá. Podle Švehlíka nemá jeho dýchavičnost ale nic společného se štítnou žlázou. Ostatně herec se po druhé operaci šetří. V roce 2006 mu lékaři našli nezhoubný nádor v krku a herec se musel podrobit operaci. „Když jsem se ráno probudil, první, co jsem zjišťoval, bylo, jestli mluvím,“ vzpomněl na to Švehlík. Nádor mu lékaři tehdy úspěšně odstranili, hlas zůstal a herec přestal kouřit.

A víc už ani slovo

Přesto se po sedmi letech nemoc vrátila. Po druhé operaci nemohl téměř mluvit. Na jeviště Národního divadla se nakonec vrátil, ale vybírá si role, při nichž nemusí hlas příliš namáhat. A modlí se, aby jeho milovaný Jack Nicholson (85) nenatočil další film, charismatickým chraplákem by už ho totiž nezvládl nadabovat. „A tak snad chápete, že už se nechci o nějakém mém dýchání dál vybavovat,“ odtušil Švehlík na závěr.

Pád na jevišti

Aby toho nebylo málo, loni v prosinci se Švehlík zranil přímo na jevišti Zlaté kapličky. Na premiéře nového nastudování Čapkova Hordubala upadl tak nešťastně, že si rozsekl holeň a lékaři mu ji museli sešít!

Video
Video se připravuje ...

Švehlík řádně zapil premiéru filmu Na střeše: Domů se kymácel ze schodů, museli mu pomáhat! Marek Pátek

Fotogalerie
39 fotografií