Dveře Archy, která sídlí ve stejnojmenné pasáži na Poříčí, se otevřely úderem sedmé hodiny večerní. Určitě by se hodil červený koberec, ale ten chyběl, a tak hosté rovnou zapluli do útrob divadla a posléze k baru.

U něj se sešly režisérky Olga Sommerová a Helena Třeštíková. Kolegyni Helenu s radostí přivítal režisér Václav Marhoul.

Velmi divoké barvy na šatech zvolila herečka Veronika Žilková, jež jednu z cen předávala.

O berlích se přibelhal ředitel České televize Petr Dvořák, který si zlomil pánev při vánoční lyžovačce. Naopak berle po operaci kolene už odhodil bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš.

Osamoceně působil Josef Trojan, jemuž to v padnoucím obleku opravdu seklo. Režisér Jan Hřebejk si zřejmě odskočil z chalupy, protože měl na sobě modré sportovní sako a šálu.

Se širokým úsměvem na rtu dorazila herečka Pavla Tomicová, která byla nominována v kategorii herečka za film A pak přišla láska, ale nominaci ve vítězství neproměnila. Pohublá herečka zvolila černou róbu s krajkou na dekoltu.

Adam Mišík překvapivě dorazil bez přítelkyně Natálie Jiráskové. Jak má v oblibě, zvolil ležérní eleganci. Film Banger, kde hraje jednu z hlavních rolí, měl čtyři nominace, ale cenu získal jednu.

Snímek Adama Sedláka byl navržen v kategoriích nejlepší film, režie a pro herce Marsella Bendiga v roli dealerova nejlepšího kamaráda. Bendig se navíc ucházel o titul objev roku, ale bohužel cenu nezískal. Objevem se stal Michal Blaško za režii Oběti a Podezření.

„Myslel jsem, že cenu získá Marsell, protože je úžasný. Měl jsem obrovské štěstí na lidi a všem moc děkuji,“ řekl slovenský režisér Blaško.

Bratr zpěváka Jana Bendiga Marsell zvolil slušivý smoking šitý na míru. I když dvě nominace neproměnil, ještě může uspět na Českém lvovi, kde je rovněž nominován.

Nejenom Banger, po čtyřech nominacích na Ceny české filmové kritiky získaly snímky Arvéd, proměnil ji třikrát, a Il Boemo, který nezískal nic. Za roli skladatele Josefa Myslivečka byl v kategorii herec nominován Vojta Dyk, jenž se večera nezúčastnil. Ve stejné kategorii byl nominován Michal Kern za hlavní roli ve filmu Arvéd a Marsell Bendig za Bangera.

Cenu vítěznému herci Michalu Kernovi předala Veronika Žilková s kolegyní.

Přímý přenos vysílala stanice ČT art, vyhlášení moderovali herci Tereza Dočkalová a Jiří Panzner z Divadla pod Palmovkou. „Velmi se těšíme, ale mám trému a nervy. Naštěstí mám oporu v Jirkovi,“ netajila se Tereza po generální zkoušce.

Hosté seděli u kulatých stolů, kde nechyběly lahve vína, ale veselo moc nebylo.

Nejlepší herečku vyhlásil Josef Trojan a Václav Neužil. Cenu získala Vita Smačeljuk za roli ve filmu Oběť. „Jsem překvapená, takže moc nebudu mluvit. Nic jsem si nepřipravila, děkuji moc,“ řekla dojatá ukrajinská herečka se slzami na krajíčku.

Vítězem v kategorii audiovizuální počin se stal za střih Šimon Špidla za dokument Good Old Czechs.

Nejlepším krátkým filmem se stal Ostrov svobody od Petra Januschky. „Mě šokovala už ta nominace, díky, díky, díky. Je tady strašně moc lidí, kterým se sluší poděkovat. Udělám to demokraticky, abych na nikoho nezapomněl, a poděkuji jen svým rodičům,“ řekl Petr.

Cenu za nejlepší scénář si odnesl Jan Poláček a Vojtěch Mašek, kteří jsou autory filmu Arvéd.

Kategorii mimo kino ovládla minisérie Podezření Michala Blaška a Štěpána Hulíka, cenu předával šéf ČT Petr Dvořák a režisérka Tereza Kopáčová.

Nejlepším dokumentem se stal KaprKód a z rukou Olgy Sommerové a Rozálie Kohoutové cenu převzala Lucie Králová.

Režiséři Jakub Adamec a Jan Hřebejk vyhlásili kategorii nejlepší režie. Cenu si odnesl Adam Sedlák za film Banger. „Mám suchej únor, ale mám důvod, proč to porušit. Zavřeme se někam na 24 hodin a pořádně to oslavíme,“ prohlásil režisér.

Filmem roku se stal snímek Arvéd (Tomáš Michálek, Kristýna Michálek Květová).

Fotogalerie
41 fotografií