Několikatisícový dav v tu chvíli ani nedutal. Operní pěvec se ale ve vteřině oklepal, a i když ho bolela noha, pokračoval dál, jako by se nechumelilo... 

K pádu došlo, když měl zpívat legendární song Jaká to nádhera, který opěvuje jednoho z nejlepších tenoristů historie Carusa. Margita sestupoval z pódia po schodech mezi lidi, jenže šlápl do prázdna a skončil u moderátorčiných nohou. I na zemi ale začal zpívat!

Potom však zavelel: „Dáme to od začátku!“ Nahoru se už ale neodvážil... „Bože, já spadnu ve svých šestašedesáti letech ze schodů...“ zabědoval se smíchem a začal je počítat. „Je jich šest, a já viděl v tom osvětlení jenom pět,“ poznamenal a pokračoval v koncertu bez hnutí brvou.

Margita byl jinak ve vrcholné životní formě a dokázal, že patří mezi světové tenory. Granada, O sole mio, Traviata rozvášnily davy. A když spustil lidovku Išiel Macek do Malacek, arena s ním zpívala jedním dechem.

„Je mi jasné, že ten potlesk patří Hance,“ komentoval Štefan až moc skromně. Potom se ještě podepisoval fanouškům, fotil se s nimi a domů se dostal až dvě hodiny po půlnoci.

„Nic mě nebolí a nemám ani žádnou modřinu – a že to mohlo dopadnout blbě! Hanka nade mnou ale tam nahoře bděla...“ řekl Blesku Margita druhý den po koncertě s tím, že se cítí fantasticky.

Nejdojemnější moment celého večera nastal, když se na velkém projekčním plátně objevila Hana Zagorová (†75), aby si s ní Štefan alespoň tímto způsobem zazpíval duet Adieu, ke kterému jeho milovaná žena sama napsala text.

Vdovec měl co dělat, aby zadržel slzy, na generálce třeba píseň vůbec nezvládl dozpívat. Hanka v něm totiž zpívala: „Volej rychle sanitku!“ A Štefan na to: „Anebo radši pohřebák...“ Když se potom oba dva publiku uklonili, on na pódiu a ona z plátna, celá hala povstala a vzdala Haničce Písničce hold.

Dyk s pivkem, Bílá i taneček

Mezi Margitovy hosty patřil i Michal Kindl (34), se kterým jezdí turné Na správné cestě. Zpíval svoji Holku z města, vytáhl z první řady Lucku Borhyovou na pódium a ta si tam s ním – ve vysokých kozačkách a krátké kožené sukni – zatančila. Také jsou s Kindlem blízcí kamarádi, na stejnojmennou píseň, která obhajuje blondýnky, s ním točila i klip.

Dalším z hostů byl Vojtěch Dyk (37). S ním Margita spustil árii Kecala Znám jednu dívku z Prodané nevěsty. Vojta byl Waldemarem Matuškou (†76) a Štefan Karlem Gottem (†80). Tihle dva slavíci totiž árii proslavili jako duet v legendárním televizním Silvestru z roku 1974. Přímo během čísla si přitom oba zavdali z třetinky točeného pivka.

Se vzpomínkou na Zagorovou vystoupila Lucie Bílá (56). Spustila Maluj zase obrázky a s Margitou si pak střihla jako duet Rybičko zlatá, přeju si. V tu chvíli všichni plakali a dotvářeli kulisu hromadným svícením mobily.

Video
Video se připravuje ...

Koncert Štefan Margita a hosté v 02 aréně David Kundrát

Fotogalerie
131 fotografií