Na vyznání došlo při příležitosti benefičního večera ALSY, na němž zpěvačka Kateřina zazpívala i se svým manželem Peterem Pechou (33). Nemoci ALS před lety podlehl i její tatínek, stejně jako např. expremiér Stanislav Gross (†45).

„Lékaři nám nebyli schopní moc poradit a vysvětlit nám, co nás čeká. Neměli jsme prakticky na koho se obrátit. Přesto se celá rodina snažila být tatínkovi oporou i v době, kdy už byl v nemocnici upoután na lůžko,“ svěřila se otevřeně Pechová.

„Vůbec jsme nedokázali pochopit, proč se s tím nedá opravdu nic dělat, že se to nedá léčit. A ani samotní lékaři nám na to nedokázali odpovědět. Dodnes není lék, nejsou známy ani příčiny, proč ta nemoc vůbec propukne. Takže spíš jsme pociťovali takovou bezmoc. I když jsme se snažili být silní pro tátu, to bylo v tu chvilku nejdůležitější,“ posala prvotní šok z onemocnění.

Co dělat?

„Myslím si, že je důležité, aby rodina věděla, jak se zachovat, co dělat, jak pomoci,“ má jasno zpěvačka, která je nadšená z toho, že existuje spolek ALSA, který pomáhá nejen nemocným, ale i rodinným příslušníkům.

Co je ALS

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je progresivní nervosvalové onemocnění, které postihuje motorické nervové buňky (tzv. motoneurony) v mozku a míše. Pokud tyto motoneurony nefungují nebo odumřou, mozek nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. Svaly postupně slábnou a atrofují. Jedná se o nemoc, na kterou dosud neexistuje léčba. V posledních letech však ve vědě došlo k několika klíčovým objevům a velmi intenzivní výzkum nadále probíhá.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Pechová 

Jak nemoc poznat?

První příznaky ALS se poznávají těžce, proto Kateřina popsala svoji zkušenost. „Táta začal padat, ztrácel rovnováhu. Často se zadýchával, byl i dost nervózní. Postupně vidíte, že se nemocnému mění psychika, je nervózní, více unavený. Hůř se mu jedlo, ztrácel i chuť... Takže než jsme vůbec přišli na to, co je to za nemoc, tak jsme chodili k různým psychologům. Mysleli jsme si, jestli to není deprese,“ svěřila Pechová.

Fotogalerie
23 fotografií