Jakub Poláček, archiv

Zlatou slavicí se interpretka legendární Modlitby pro Martu stala v letech 1966, 1969 a 1970. To byla ještě manželkou režiséra Jana Němce (†79). Když se rozvedli a ona si v roce 1974 vzala otce své dcery Kateřiny (42), režiséra Jana Moravce (79), o Slavíky přišla.

„Manžel si je vystavil ve své pracovně. No, a když jsme se po sedmi letech rozvedli, spolu s ním zmizeli i Zlatí slavíci!“ svěřila Blesku Kubišová s tím, že potom po trofejích už nepátrala.

Manželé se nerozešli v dobrém, rozvod způsobila Moravcova nevěra a navíc sváděli boj o dceru.

Slavík od Slavíka

Marta ale jednoho Slavíka doma přecejen má, i když ne zlatého za její prvenství. Je to cena mimořádná a to Slavík pro výjimečnou osobnost, kterou v listopadu 2017 Martě předal osobně Karel Gott (†80)! „A toho už mám pečlivě uschovaného ve stole a možná mi je nejmilejší,“ usmála se ikona Pražského jara a sametové revoluce v roce 1989.

Marta Kubišová oslaví osmdesátiny 1. listopadu, na den přesně pět let poté, co v rodných Českých Budějovicích absolvovala svůj poslední koncert.

Konečně bez diety

Martu Kubišovou v těchto dnech potkáte konečně v dobrém rozmaru. „Už týden nemusím po operaci tlustého střeva držet tu odpornou bezezbytkovou dietu a dopřávám si, co jsem nesměla!“ vysvětluje s širokánským úsměvem.

Besedy Marty Kubišové s názvem Noc s legendou mají takový úspěch, že přidává další dvě – 17. listopadu ve Strakonicích a 25. listopadu v Příbrami.

Video
Video se připravuje ...

Marta Kubišová letos oslaví 80: Zpívání je pryč, ani se mi nestýská! David Turek

Fotogalerie
49 fotografií